Skocz do zawartości
Kolczu09

Podkręcanie A Gwarancja?

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie czy jak bd chciał podkręcać to stracę gwarancję?

Chcę kupić kompa, ale po 1 nie znam się na podkręcaniu, ale myślę, że z poradnikiem dałbym radę, po 2 nie chcę stracić gwarancji, więc nie wiem czy Intel Pentium Dual Core E2180 i podkręcić czy AMD Athlon X2 5200+ Windsor i zostawić w spokoju... Proszę o jasne odpowiedzi :P

Edytowane przez Kolczu09

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za: wikipedia

Co ciekawe, nietrudno sprawdzić w serwisie, (badając kształt sygnałów wysyłanych przez układ na wyjściach), czy i w jakich granicach sprzęt był podkręcany.

Ale nie martw się, wystarczy dobre chłodzenie i możesz podkręcać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi mi o to czy mogę... Tylko w razie jak mi się coś zepsuje później nie dot. podkręcania to żeby mi nie wyskoczyli, że nie mam gwarancji, bo podkręcałem... Proszę o zdecydowaną odpowiedź, bo już sam nie wiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krótko - nie spal proca, a gwarancji nie stracisz.

Chociaż trzeba się BARDZO postarać, by dziś spalić procek.

edit. A nawet jak "przedobrzysz", to najwyżej komputer się nie włączy i sam ustawi częstotliwość na domyślną.

Edytowane przez zzizzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet jak spali proca to uznaja gwarancje bo po prostu nikt nie sprawdza tego. (no chyba, ze spali wrzucajac go do pieca) Bajki takie jak te co zapodales z Wiki to wiesz... :lol2:

Nawet gdyby byla mozliwosc wykrycia podkrecania to producentowi sie to nie oplaca...

Wiec jesli podkrecasz, a nie chcesz stracic gwarancji:

- podkrecaj bez zmian w biosach (chodzi o modyfikacje biosu w np karcie graf, w BIOS plyty mozesz robic co Ci sie podoba)

- w razie awarii przed oddaniem do serwisu zrob clear cmoss

- obserwuj temp, po jesli spalisz i beda widoczne zmiany od temperatury to moga odrzucic

Edytowane przez zgf1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o to, że -istnieje- możliwość wykrycia podkręcania, a że producentowi się to nie opłaca... Zresztą, odpowiadałem na post @Rikki i takie komentarze możesz sobie podarować.

A praktycznie wszystko, co ty napisałeś, zawarłem w moim poście wyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o to, że -istnieje- możliwość wykrycia podkręcania, a że producentowi się to nie opłaca... Zresztą, odpowiadałem na post @Rikki i takie komentarze możesz sobie podarować.

A praktycznie wszystko, co ty napisałeś, zawarłem w moim poście wyżej.

Nie zgodze sie, ze praktycznie wszystko zawarles, raczej powiedzialbym, ze praktycznie nic nie zawarles :)

Raczej Ty daruj sobie wklejanie glupot z Wikipedii, niepotrzebnie straszysz kogos...

Edytowane przez zgf1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja podsumowując wszystkich tych, którzy pisali wyżej, powiem tak:

Istotnie, dzisiaj aby spalić cokolwiek przy podkręcaniu musiałbyś się bardzo postarać. Wszystko zrobione jest tak, że jest bezpiecznie - gdy przedobrzysz po prostu nie zadziała i będziesz musiał wczytać ustawienia domyślne. Jeżeli chciałbyś oddać procesor czy jakikolwiek inny komponent po podkręcaniu na gwarancji ze względu na to że zepsuł się on czy to z winy podkręcania, czy to też z innej winy - powinni gwarancję uznać, bo nie są w stanie stwierdzić dlaczego akurat to i to zostało uszkodzone (no chyba że np. bawiłbyś się w vmody czy inne modyfikacje, które wymagają fizycznych modyfikacji takich jak lutowania etc.).

I nie jest prawdą że nie warto podkręcać - akurat w przypadku tych dwóch procesorach które posiadasz możesz osiągnąć wiele - jednak warunkiem jest posiadanie:

1. Dobrej płyty głównej (tj. z dużymi możliwościami O/C)

2. Dobrego zasilacza (dobrej marki i odpowiedniej mocy)

3. Dobrego chłodzenia (wydajniejszego niż standardowe, tj. BOX'owe)

4. Dobrej pasty termoprzewodzącej (np. z dużą zawartością srebra)

5. Dobrych pamięci (ponieważ one poniekąd bardzo ogólnie mówiąc muszą być podkręcone razem z procesorem; posiadanie złych pamięci może znacznie ograniczyć ci możliwości)

Dalej wystarczy trochę umiejętności, czasu i cierpliwości i można działać (jeżeli chce się coś podkręcić do maksimum możliwości i tak, aby wszystko było stabilne, to niewątpliwie wymaga to bardzo wiele czasu)

Spełniając wszystkie w/w warunki możesz w przypadku tych procesorów osiągnąć całkiem dobry wynik jeżeli chodzi o podkręcanie

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozatym nie oszukujmy się ale żeby zabić 65nm procka trzeba by go non stop męczyć napięciem ~1,9-2v a i tak odrazu by nie padł, co do 45nm to już 1,65v może być zabójcze (chociażby groźne), mowa oczywiście o dłuższym katowaniu, więc niema sie co bać że dasz troszkę większe napięcie na CPU i już ,,pójdzie z dymem,, troche odwagi :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi