Baron Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Witam Na wstępie proszę o wyrozumiałość. To właściwie pierwszy komputer jaki w życiu składam. No więc tak: 1. Obudowa ZALMAN GT1000 - 2x wiatrak 92mm z przodu, 1x wiatrak 120mm z tyłu, 2. Wiatrak Noctua NF-P12 założony na Thermalright True Black 120, 3. Wiatrak chłodzący chipset - dołączony razem z płytą EVGA Płyta to EVGA nForce 790i Ultra Sli, zasilacz BeQuiet Dark Power 1000W. I teraz pierwszy problem, czy wszystkie wiatraki podłączać do płyty głównej? Czy nie będzie za duże obciążenie płyty? Podłączyłem dwa przednie wiatraki do gniazda na płycie CHASIS FAN x2 (3 piny). Tylni wiatrak do gniazda na płycie AUX FAN (trzy piny). Wiatrak chłodzący chipset również do gniazda 3 pinowego które było obok wiatraka. A Noctue NF-P12 do gniazda 4 pinowego CPU FAN, Noctua jednak miała wtyczkę 3 pinową. Czy takie połączenie wiatraków nie uszkodzi płyty, nie obciąży jej zbyt mocno? Mam jeszcze 4 wejścia FAN w zasilaczu ale nie wiem jak się tam podłącza wiatraki bo są tam gniazda 2 pinowe. Czy żeby podłączyć do zasilacza potrzebny jest jakiś regulator obrotów? I jeszcze drugi jeszcze bardziej błahy problem. Potrzebne mi jest gniazdo COM. Z płytą dostałem śledzia ale nie bardzo wiem gdzie podłączyć wtyczkę na płycie. Jedyną możliwością i gniazdem jaki został na płycie to żółte gniazdo SERIAL, czy tam mam podłączyć śledzia z COMem? Dzięki za pomoc i wyrozumiałość. Miałem kilku znajomych którzy mieli mi pomóc ale wszyscy powyjeżdżali. Jedynym źródłem pomocy jest net. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Elviso26 Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 łącz do płyty i sie nic nie martw... obciązenie nie bedzie za duże... a pewnie będziesz miał kontrolę obrotów...to zalezy od tego jakie porty na płycie oraz jakie wiatraki masz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baron Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Dzięki za szybką odpowiedź. To teraz został mi tylko ten śledź z Comem, można go podłączyć do gniazda serial na płycie? pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ponury Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgodnie z TYM chyba możesz ;-), ale w instrukcji płyty głównej też powinieneś znaleźć odpowiedź dotyczącą tego coma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...