Skocz do zawartości
ra74

Czy Sprzęt Mi Się Przegrzewa ?

Rekomendowane odpowiedzi

zakupiłem core duo 8400, powercolor 4870, zasilacz 620 corsaira, pamięc a-data extreme, obudowa dość stara bez wiatraków na razie otwarta, system to vista 32bit

grid mi się wywala na dzień dobry, nfs pro street po paru minutach zwiecha ew komunikat ati drvier not responding or sth, z tego co znalazłem to problem jest z hardwarem

temperatury mam takie wg hwmonitora

hdd 33

procek 29, core: 41 i 54

radek 80

płyta 49

pamięci też dość ciepłe

wichura na radku jest np w momencie restartu czy naciśnięcia ctrl+alt+del i wtedy można dostać zawału, normalnie jest cichy, kręci się

Edytowane przez ra74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na domyślnych ustawieniach te karty mają dość wysokie tempy .

Ale wystarczy softowy Fanfix i temperatura znacznie spada.

Uaktywniamy ATI Overdrive(Enable) - zapisujemy profil.

Odpalamy notatnikiem plik: xxx.XML(ukryty plik) - "xxx" taka sama nazwa jak utworzony profil.

Windows XP >> C:\Documents and Settings\"nazwa użytkownika"\Local Settings\Application Data\ATI\ACE\xxx .XML

Windows Wista >> C:\Users\"nazwa użytkownika"\AppData\Local\ATI\ACE\xxx .XML

<Feature name="FanSpeedProtocol_0"><Property name="FanSpeedProtocolProperty" value="Percent" /></Feature><Feature name="FanSpeedAlgorithm_0"><Property name="FanSpeedAlgorithm" value="Automatic" /></Feature><Feature name="FanSpeedRPMTarget_0"><Property name="Want" value="0" /></Feature><Feature name="FanSpeedPercentTarget_0"><Property name="Want" value="25" />

- zmieniamy na

............<Property name="FanSpeedAlgorithm" value="Manual" />

- zmieniamy na

............<Property name="Want" value="55" /> (lub jakąś inną wartość)

Następnie zapisujemy zmiany, restartujemy swój profil w Catalyst i zaznaczamy ładowanie profilu przy starcie komputera.

Przy 65% temperatura spada średnio o ~20C

Jak to nie pomoże to wyjmij bebechy z kompa i wtedy go odpal , jak dalej będą problemy to możliwe że karta jest przegrzana .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na domyślnych ustawieniach te karty mają dość wysokie tempy .

Ale wystarczy softowy Fanfix i temperatura znacznie spada.

Jak to nie pomoże to wyjmij bebechy z kompa i wtedy go odpal , jak dalej będą problemy to możliwe że karta jest przegrzana .

pomogło, dziwi mnie tylko wrażliwość tej karty, inni piszą że w stresie mają 81, u mnie na domyślnych ustawieniach dochodzi do 85 i pada, a czasami już przy 81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radził bym wymienić chłodzenie na wodne lub wydajne powietrzne inaczej zostaje wyciągnięcie z obudowy kompa i tak nie wiadomo czy to pomoże. Możesz spróbować się pobawić w szlifowanie na lustro spodów radiatora i wymiany pasty na lepszą (Coollaboratory Liqiuid Pro, Zalman SM-STG1) osiągniesz wtedy spadek temperatury w najlepszym przypadku o 8 stopni. :zonk:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tę samą kartę co Ty. Co - musisz zrobić to uaktywnić ATI Overdrive i utworzyć profile z manualnym ustawieniem prędkości wentylatora. Wyżej już ktoś o tym pisal. Normalnie chodzi on na 20% co jest idiotyzmem ze strony producenta. Ja mam tak - w idle mam profil 35% a do grania 45% prędkości wentylatora. Przy 45% mam w stresie około 50 stopni zaledwie - 2h grania. Chłodzenie referencyjen jest dobre - problem polega tu na zbyt niskiej prędkości standardowej zaniżonej w celach marketingowych. Przy tak niskich obrotach nawet Thermalright za 190 PLN by nie dał wiele lepszych wyników...

Edytowane przez Chris1981

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi