wookie867 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 witam, Nie tak dawno kupiłem hydrę i prisona na GPU, teraz chciałbym rozbudować WC o bloki na SB i NB. I w związku z tym mam pytanie do znawców: 1. Prison Channel pro v3 - zarówno można go stosować na chłodzenie SB i NB, bo otwory montażowe są praktycznie tak samo rozłożone, nie mylę się nie?? 2. czy na wyżej wymienione bloki mogę wkręcić króćce skrętne 10/13, czy nie będą one o siebie wadzić jak założę waz faser tube 10/13?? (krócce skrętne nie choinki) 3. lepiej zastosować złączki skrętne czy choinki 10/13, jak Wam się to widzi?? 4. Jak schłodzić sekcje zasilania: czy wystarczą radiatorki np. Swiftech MC 14?? Płyta główna to asus p5e3 deluxe, proc Q6600 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Najpierw pomysl o pompce lepsiejszej, bo zameczysz tego CR2 z siga... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wookie867 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zapomniałem dodać, że pompa też będzie nowa, znaczy swiftech MCP655, chyba jedna z najlepszych. Jak narazie mam dwie chlodice black water 1x120 i 2x120 ale mysle o wymianie 1x120 na wieksza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Ad. 1 Tak dasz rade. Ad. 2, 3 Rzecz gustu jeżeli chodzi o bloki to na Chanelach może wadzić złączka skręcana, kup NK10 ;) Ad. 4 Radiatorki :) albo bloczek zależy na co Ci portfel pozwoli. Ja bym brał bloczek :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 (edytowane) SM 10/13 skrecane maja srednice wewnetrzna jak SM8/10 wiec NK10 albo i NK12 Hiflow bedzie lepszym rozwiazaniem, waz 10/13 fesera mysle ze na NK12 bez problemu wcisniesz, ja mam tak wcisnietego Tygona 9.5/12.7 EDIT: chodzilo mi oczywiscie o kontowe, obrotowe SM10/13, proste lepsze, ale daleko im do hiflow nawet na NK10, chyba ze skrecane proste koolance :) Edytowane 24 Sierpnia 2008 przez jedras77 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wookie867 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 chcialbym miec w ukladzie zlaczki jednego typu a ja potrzebuje na prisona na grafike zlaczek katowych a takie sa tylko skrecane. Dlatego chcialbym miec wszystkie zlaczki skrecane i to na waz 10/13 bo to jeden z grubszych jakie sa na rynku. Tak wiec pytanie, ma ktos takie zlaczki i moze mi powiedziec ze sie zmieszcza, nie beda wadzic o siebie na prisonach NB i SB?? Po prostu nie wiem jaka jest odleglosc otworow pod krocce od siebie....:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 (edytowane) nie będą wadzić. Mam 10/13 w nowej Rev mojego WC i na V3 mam skręcane pod 10/13 także bez obaw, wejdą. Swoją drogą następną rev zaprezentuję na dniach. I nie kupuj węża feser, w sklepie porównywałem go do 10/13 z ogrodniczego i IMO bez większych różnic.... a cena mojego 1,5zł/metr :) :) Edytowane 24 Sierpnia 2008 przez JaX_CCC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wookie867 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 No to super, na taka odpowiedz czekałem. A może pomóżcie jeszcze w kwestii schłodzenia sekcji zasilania, czy te radiatorki swiftecha są naprawdę tak dobre czy może coś innego?? Aha, jest jakiś problem w oderwaniu oryginalnego chłodzenia (połączonego NB, SB i sekcji zasilania w jedno) z płyt Asusa? Z niecierpliwością czekamy na Twoja rev nowego kibelka Jax CCC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Nie ma problemow z odrywaniem, pod NB torszki glut trzyma, pod mofami jest bodajrze cos ala thermopad, ogolnie da rade na spokojnie to zrobic. Po co chcesz pchac radiatorki Swiftecha na mosfety plyty glownej? Bez sensu, za duzo zabawy i za drogo, w rej cenie kupisz pewnie na spokojnie Thermalright HR-09 w odpowiedniej wersji dla twojej mobo, czyli Type 2 U i S, ja uzywalem i sprawowaly sie swietnie. Bez problemow z montazem, ladnie odprowadzaly cieplo, nie odpadaly, bo mocowane sa na wkrety i thermopad... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 u mie pod NB i Mofami był 'thermopad', zeszło bez proszenia. Zrobić bloczek na mofy to nieduży problem, mój jest już w 50% gotowy. BTW: miedź można chromować zamiast niklować? warstwa chromu nie będzie izolowała ciepła od miedzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 BTW: miedź można chromować zamiast niklować? warstwa chromu nie będzie izolowała ciepła od miedzi? mozna - ale miedz przed pochromowaniem jest i tak niklowana jezeli polozysz chrom techniczny (gruby i wytrzymaly) to troche przeszkadza - jezeli dekoracyjny (zmienia tylko kolor niklu) to niewiele Nie tak dawno kupiłem hydrę i prisona na GPU, teraz chciałbym rozbudować WC o bloki na SB i NB. I w związku z tym mam pytanie do znawców: 2. czy na wyżej wymienione bloki mogę wkręcić króćce skrętne 10/13, czy nie będą one o siebie wadzić jak założę waz faser tube 10/13?? (krócce skrętne nie choinki) 3. lepiej zastosować złączki skrętne czy choinki 10/13, jak Wam się to widzi?? uzyj choinek i weza Tygon 10/12 - to polaczenie jest szczelne bez zaciskow i estetyczne... a co Tygon to Tygon :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...