Skocz do zawartości
poca

Wynajem Auta Na Okazje

Rekomendowane odpowiedzi

W najbliższym tygodniu będę woził młoda pare przez parę godzin. Robie to po znajomosci. Zaproponowali ze mi zapłacą oczywiście za paliwo plus jakiś grosz dla mnie. W zasadzie nie chciałem nic brac i tak tez zrobiłem, ale z ciekawości przejzałem parę stron i mogę stwierdzić ze to całkiem całkiem miły biznes. Praca w zasadzie tylko w soboty. Grosza trochę wpadnie. Mam tylko pytanie jak wygląda to od strony prawnej. Na Allegro dużo ludzi sie ogłasza. Rozumiem ze muszę miec firme by swiadczyc takie uslugi oficjalnie? W jakiś sposób także się musze rozliczać ze skarbówka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli legalnie, to zwykła dzlałalność gosp.

Nielegalnie najlepiej wychodzą na tym importerzy używanych samochodów. Sprowadzają, pojeżdża miesiąc po ślubach, sprzedają samochód.

W zeszły weekend byłem na ślubie, to za pare godzin A6L facet wziął 800pln. Trochę z nim pogadałem, to mówił że również robi to na lewo, tylko co jakiś czas innym autem, które sprowadzi. W Warszawie to podobno bardzo częsty chwyt. Chociaż dla mnie nie do końca zrozumiały, skoro działalność jest na osobe fiz., a nie na auto ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W najbliższym tygodniu będę woził młoda pare przez parę godzin. Robie to po znajomosci. Zaproponowali ze mi zapłacą oczywiście za paliwo plus jakiś grosz dla mnie. W zasadzie nie chciałem nic brac i tak tez zrobiłem, ale z ciekawości przejzałem parę stron i mogę stwierdzić ze to całkiem całkiem miły biznes. Praca w zasadzie tylko w soboty. Grosza trochę wpadnie. Mam tylko pytanie jak wygląda to od strony prawnej. Na Allegro dużo ludzi sie ogłasza. Rozumiem ze muszę miec firme by swiadczyc takie uslugi oficjalnie? W jakiś sposób także się musze rozliczać ze skarbówka.

Działalność i raczej opodatkowanie na zasadach ogólnych - karta podatkowa jest tylko w przypadku usług taksówkarskich w zakresie przewozu osób a tutaj mamy do czynienia z okazjonalnym przewozem osób w ruchu krajowym który nie wymaga zezwolenia. Jednak warto by poprosić o wiążącą interpretacje przepisów gdyż karta może być bardzo korzystnym rozwiązaniem (około 200-paru złotych / miesięcznie w mieście powyżej 0,5 mln mieszkańców).

Dodatkowo należy pamiętać o co miesięcznej daninie na utrzymywanie naszego załamującego się systemu emerytalnego i ubezpieczeń zdrowotnych - nie do obejścia. Stawki od circa 300 PLN miesięcznie (przez pierwsze 24 miesiące. Warunek: żadnej DG w ciągu ostatnich 5 lat), później ponad 600.

Płatnikiem VAT zostawać nie ma sensu bo auto do przewozu na śluby czy inne tego typu eventy i tak się jako ciężarówkę zarejestrować nie da.

Oczywiście najczęściej jest tak jak narcyz pisze - nikt niczego nie rejestruje - wykrywalność znikoma, faktury para młoda raczej nie potrzebuje, typowa wymówka to "ja tylko znajomych podwożę". Tak, trudno jest być uczciwym w tym kraju ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to za pare godzin A6L facet wziął 800pln.

To i tak mało :) Niektórzy wołają pow. 1000zł. Za limo już trzeba płacić pow. 1500zł. Interes nawet dobry, bo kilometrów mało a kasa wpada. Praca tylko w weekendy więc problemów z kierowcą nie ma. Niestety ale już większe miasta są "obstawione" i trudno się dostać do interesu. Niektórzy to mają nawet układy z parafiami na wyłączność świadczenia usługi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi