Skocz do zawartości
Rosio

Frezarka z allegro?

Rekomendowane odpowiedzi

gwarantuje ci ze jesli chodzi o robienie bloczkow na poziomie, to mozna albo masowke na pol europy, albo jako boczna produkcje, inaczej sie nie oplaca kupowac frezarki dobrej

chcialem cos zeby bylo dla siebie i moze na uboczu dla kogos jeszcze zrobic jakiegos wb :? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe mój tata ma coś takiego. I faktycznie do metalu to to się nie nadaje . Do drewna ok. Pozatym nie wyobrażam sobie jakbyś tym blok skrobał ,nawet gdyby miało wystarczającą moc to precyzja była by niesamowita :D To już chyba wiertarką wygodniej. BTW czy to się fachowo nie nazywa wyżynarka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe mój tata ma coś takiego. I faktycznie do metalu to to się nie nadaje . Do drewna ok. Pozatym nie wyobrażam sobie jakbyś tym blok skrobał ,nawet gdyby miało wystarczającą moc to precyzja była by niesamowita :D  To już chyba wiertarką wygodniej. BTW czy to się fachowo nie nazywa wyżynarka?

Nie , jak sama nazwa wskazuje wyrzynarka sluzy do wyrzynania, a frezarka do frezowania, a to minimalna roznica. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]a czym roznic sie bedzie wiertara stolowa - taka masywna i wieloosiowa od frezary takiej jak np moplinga (nie weim jak sie jego nicka pisze)

?

na ocforums.com byl poruszany taki watek , mianowicie wiertarka jest łożyskowana na nacisk pionowy i nic wiecej , natomiast frezarka jest łożyskowana na nacisk pionowy , poziomy itd. Jakto juz kilka osub prubowalo ( w tym ja) frezowac wiertarką , po I : lecą łożyska (nieraz więcej czesci :wink: ), po II frezy lecą w pizduu , po II : nawet ze stołem krzyżowym i dobrym imadłem są duże wibracje , tzn tak trzęsie że widać iż coś jest nie tak (a precyzja to juz osobno)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja w szkole mialem taka olbrzymia wiertare stolowa = w kieleckim plastyku na meblarstwie... Bardzo mnie ciekawi czy ona by ruszyla miedz...

Ogolnie to musze znalesc miejsce w Legnicy gdzie bede mogl wynajmowac frezare na godziny :)

Gdzie uderzac ? Slusarstwo? blacharstwo? hyhyhy garncarstwo ? :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko zycze powodzenia w robieniu blokow wodnych miedzianych frezarka krawedziowa do drewna ktora zawzyczaj musi frezowac drewno w kilku przejsciach bo inaczej nie da rady

W dniu w ktorym ktos tego dokona zaczne robic jajecznice na żelazku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co rozumiesz mowiac :

lol odpadlem jak to zobaczylem :) , rozumiem ze nie kazdy sie zna ale w tym wypadku spadlem z krzesla.

czyzbysz twierdzil ze student 3 roku mechaniki i budowy maszyn na jednej z najlepszych uczelni w polsce sie nie zna na obrabiarkach ??

no przeciez to jest obraza majestatu... ale dobra wybaczam w koncu mamy swieta. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi