Malakaih Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Szykuję się do zakupu laptopa z ekranem w okolicy 13.3". Z założenia jest to drugi komputer. Priorytetem jest wygoda użytkowania a nie powalające możliwości obliczeniowe. Największe znacznie mają ergonomia i jakość wyświetlanego obrazu. Liczy się także czas pracy na baterii oraz smaczny design. Komputer będzie prawdopodobnie głównie słuzył do komunikacji, Internetu ale także czasami do wstępnego zgrania zdjęć z aparatu (więc warto aby na tym ekranie przynajmniej cokolwiek było widać, chociaż jakości wyższych Eizo się nie spodziewam). Wyświetlacz musi być panoramiczny, ale to chyba dzisiaj już standard. Poza tym miło by było gdyby nie był błyszczący. Myślę że aplikacje z których będe korzystał nie są zbytinio wymagające w stosunku do procesora. Grać nie zamierzam, więc karta graficzna też zintegrowana pewnie wystarczy. Budżet jest ograniczony, bo najchętniej zamknąłbym się kwotą 1000usd. Na plus jest fakt że jadę do Stanów i oczywiście tam chętnie owego laptopa bym zakupił. Do tej pory jedyna 13'ka która wywołała na mnie pozytywne wrażenie podczas jakiegoś supermarketowego obmacywania to jedno z Vaio z serii SZ. Poza tym przeszedł mi przez myśl MacBook (jednak docelowo zdecydowanie z Windowsem). Materiałowo także duże wrażneie zrobił któryś z IBM'ów (chyba obecnie bardziej Lenovo) - jednak x300 wydaje mi się być troche zbyt drogi jak na moje potrzeby. Proszę o rady i Wasze sugestię. Obecnie po prostu zupełnie nie mam czasu aby przewalić tonę artykułów w poszukiwaniu swojego zwyciezcy. Z niecierpliwością czekam na Wasze typy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrisJR Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 (edytowane) Zanim wybrałem Vaio TZ jako służbówkę miałem okazję testować przez kilka dni również SZ bo nie mogłem się zdecydować który wybrać. Nigdy zwolennikiem sony nie byłem jednak obudwa notebooki zaskoczyły mnie pozytywnie. Świetnie wykonanie, 5-6h na baterii no i bdb matryca to tak w skrócie. Ekran tego soniaka należy do jednego z najlepszych w swojej klasie, jeżeli pracujesz jednak na Eizo to różnica jednak i tak jest ogromna do podstawowej obróbki jednak mi to spokojnie wystarcza. X300 to wg mnie droga i przereklamowana zabawka jadąca na opini dawnego IBM-a. Macbooka używała narzeczona do niedawna, matryca w nim jednak do najlepszych nie należy obudowa w porównianiu do Vaio Sz to jednak inna półka w macbooku masz pospolity plastik niezwykle podatny na rysy. Co do samego MacOS, sam kupowałem pierwszego mac-a z myślą o instalacji windy zaraz po zakupie wystarczył mi tydzień pracy na MacOS i już zamiary instalacji windy jako głównego systemu poszły w niepamięć. W razie potrzeby zawsze mogę sobie zawirtualizować winde, a na codzień MacOS jest dla mnie wygodniejszy. Sam niebawem chce kupić 13" notka i będzie to Voodoo Envy 133. Niestety cena będzie oscylowała w okolicach 2k$ za podstawowa wersję, za model z SSD od 3k$ Edytowane 25 Sierpnia 2008 przez KrisJR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malakaih Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 KrisJR: dzięki za precyzyjne info. Powiedz jeszcze o którym konkretnie SZ mówisz, bo one jednak też miedzy sobą chyba potrafią się znacznie różnić. Jeśli chodzi o Macbooka to też miałem podobne wrażenie po szybkim kontakcie w sklepie. W dodatku byłem właśnie zaskoczony raczej średnią matrycą. Jednak jeśli nie Macbook to co innego od Apple'a? Z maleństw zostaje chyba tylko Air, ale to już trochę wykracza poza mój budżet i w dodatku nie jestem przekonany czy jest wart swojej ceny. Widzę w dodatku że w podpisie masz m1530. Jak doświadczenia z Dellem w porównaniu z powyższymi? Na innym forum mocno mi doradzano właśnie Xps'a 1330. Rzeczywiście praktycznie za $1k można skonfigurować coś wystarczającego na moje potrzeby, w dodatku z ledowym wyświetlaczem i może nawet ponadstandardową baterią... Szkoda x300, myślałem że jednak byłby jakości starych Ibm'ów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gMolimo Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Malakaih ja bym poczekał do września, może wtedy zostaną zaprezentowane nowe MacBooki. Fakt gdyby matryca byłaby lepsza + czytnik kart byłoby super dobrze ale i tak sprzęt jest naprawdę fajny, a MacOS baaardzo wygodny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrisJR Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 KrisJR: dzięki za precyzyjne info. Powiedz jeszcze o którym konkretnie SZ mówisz, bo one jednak też miedzy sobą chyba potrafią się znacznie różnić. Jeśli chodzi o Macbooka to też miałem podobne wrażenie po szybkim kontakcie w sklepie. W dodatku byłem właśnie zaskoczony raczej średnią matrycą. Jednak jeśli nie Macbook to co innego od Apple'a? Z maleństw zostaje chyba tylko Air, ale to już trochę wykracza poza mój budżet i w dodatku nie jestem przekonany czy jest wart swojej ceny. Widzę w dodatku że w podpisie masz m1530. Jak doświadczenia z Dellem w porównaniu z powyższymi? Na innym forum mocno mi doradzano właśnie Xps'a 1330. Rzeczywiście praktycznie za $1k można skonfigurować coś wystarczającego na moje potrzeby, w dodatku z ledowym wyświetlaczem i może nawet ponadstandardową baterią... Szkoda x300, myślałem że jednak byłby jakości starych Ibm'ów... Nie pamiętam dokładnie co to był za model, ale ja przeglądam katalog to pasuje mi SZ61XN. Niebawem sony ma pokazać nowe modele, w tym następców serii SZ ktoś już o tym chyba nawet na forum pisał. Jeżeli chodzi o produkty sygnowane jabłuszkiem to w klasie <15,4" apple nie ma wg mnie nic ciekawego do zaoferowania. Warte uwagi są MB Pro, tyle że to już 15,4" conajmniej (chociaż dla mnie 17" MB Pro jest bardziej mobilny od 15,4" XPS-a), air dla mnie nie ma nic ciekawego do zaoferowania a dodatkowo bateria w nim to porażka to sprzęt do trochę innych zastosowań. MacOS jest jednak bardzo wygodny w użytku, sam pierwszego Maca (iMac) kupowałem z zamiarem natychmiastowej instalacji Windowsa, po 2 tygodniach pracy na MacOS porzuciłem te zamiary. XPSa m1530 trudno mi porównać do w/w modeli bo to zupełnie inna połka sprzętowa i inne zastosowania. M1330 to również dość ciekawy model, i napewno warto <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> go pod uwagę. Nie miałem jednak z tym notebookiem jakiegoś dłuższego kontaktu więc się na jego temat nie wypowiadam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...