sarmat Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Ostatnio wiele można było usłyszeć o niestabilności kart ATI Radeon (w szczególności HD4870) w programie FurMark (najbardziej obciążający GPU program). Ewidentnie wina leżała po stronie zbyt wysokich taktowań - karty po prostu nie wyrabiały. Co postanowiło zrobić ATI w tej kwestii? Wypuściło nowe Catalysty 8.8, które ten problem rozwiązują. Fajnie. Problem w sposobie rozwiązania, otóż liczba klatek w programie FurMark spadła na nowych Catalystach o połowę! Wystarczy natomiast zmienić nazwę pliku wykonywalnego FurMark na inną i poziom wydajności powraca do tego z poprzednich Catalystów. Problem też powraca. Czy to nie żałosne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 lela mnie to :D w benchmarki gramy czy w gry? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Taktowan karty czy temperatur sekcji zasilania? ^^ bryken Zastanow sie co by sie dzialo gdy producenci beda tak podchodzic do gier - "Nie, nie zbyt skompikowana scena do renderowania, musimy ograniczyc taktowania karty..." Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Niestety ATI/AMD znane jest już od dłuższego czasu z problemami ynikającymi z niedorpacowanych sterowników. Co jest tego powodem, chyba nikt nie umie odpowiedzieć. Zdaje się, że szalona pogoń za konkurencją zmusza do wypuszczania bubli :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 A wystarczyło dać więcej obrotów i by nie było problemów z niestabilnością, które to wynikają z za wysokiej temperatury ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 (edytowane) Tia obroty wentylatorow tez sie gdzies koncza... tu raczej problem jest z zylowaniem taktow i niezoptymalizowanym do konca ukladem... Fakt liczyla sie wydajnosc i jak najnizsza cena, niestety jakims kosztem to musialo zostac osiagniete... Wyscigi producentow kart graficznych bardzo mnie ciesza, ze wzgledow na spadajace w szybkim tempie ceny ukladow z wyzszej polik, ale jesli ma sie to odbywac kosztem zalania tynku bublami i niedorobkami... oczywiscie mam na mysli zarowno nVidie jak i ATI, zadna z tych firm ni jest swieta i wpadki sie zdazaly niestety Edytowane 25 Sierpnia 2008 przez jedras77 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 ale to jeden benchmark w zadnej grze to nie wystepuje, wiec moze jestem ignorantem ale poprostu "lela mnie to". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Czy to nie żałosne? fajne karty w fajnej cenie :] a ty się czepiasz,, czy to nie żałosne ?? zresztą te słowo jest trochę nadużywane,, żałosne to by było jakbyś się 20 kilometrów od domu zesrał w majtki i prosił na kolanach taksówkarza żeby cie odwiózł na krechę do domu obiecując że wywalisz spodnie i pojedziesz z gołą dupą. to jest niedopatrzenie w cholernie dużym projekcie i objawia się w jednym benchu,, wielki problem,, łata na szybko i tyle co kogoś interesuje jeden benczyk. tyle ode mnie :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 ati zrobilo gowniane coolery i to jest zalosne, pewnie karty padaja katowane furmarkiem i dlatego ati zdecydowalo sie na taki a nie inny zabieg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Skoro tak, to przeczytajcie to: http://pclab.pl/news33608.html I co wy na to ? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 temat jest nie o tym ktora karta sie bardziej grzeje, tylko ktory producent grzebie w sterownikach wprowadzajac jakies modyfikacje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosa64 Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 A dla mnie to idealny sprawdzian OC kart, daje na 3-4 minutki i wszystko wiem. Radeon HD 4850 osiągnął u mnie tam 104 stopnie, a GTX 280 105 stopni. Teraz mam innego 4850 (od MSI) i 4870 CrossFire od Gainwarda, tez sprawdze. Może być gorąco ^^. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Za 50 zł wymieniamy chłodzenie na Accelero + 120mm Acutake i po kłopocie. Oczywiście, takie rzeczy nie powinny się dziać, chłodzenie jest naprawdę średnie, ale 8800GT też się potrafił grzać (nawet do 110*C) i jakoś nikt nie robił z tego zamieszania, jak to się dzieje z Radeonem. Żałosne, czyż nie? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosa64 Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 U mnie 8800gt nigdy tyle nie osiągnął ; ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Gigabyte 8800GT 512MB ==> Accelero S1 rev.2 + Turbo Module, 1024x768 AA x8 po pięciu minutach 56 stopni. Wiec jeśli inne karty mają ponad 100 stopni to chyba świadczy o ty, że trzeba wymienić chłodzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Ale emo drama z powodu badziewnego benchmarkta sluzacego bezsensownemu katowaniu karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 o ;) nowy termin,, ten mi się podoba :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Albo komus zal dupe sciska ze wydal XXX plnow by kupic el0 karte a tu bach lepsza, wydajnieszjsza za polowe ceny. No to napiszemy fajny temat o tym jakie to ATI jest zle, dowartosciujmy sie... To jest zal Bo wystarczylo troszke poszukac by zobaczyc ze ten bench katuje w ten sam sposob wszystkie karty A zrzucanie taktowan w dol z powodu temperatury to juz stary zabieg, i ciagnie sie za nami juz kilka lat?? Czy to zal, czy moze dbalosc o to by koncowyt produkt sie poprostu nie zjaral jak za bardzo go pokatujemy?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojeczny Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 ati zrobilo gowniane coolery i to jest zalosne, pewnie karty padaja katowane furmarkiem i dlatego ati zdecydowalo sie na taki a nie inny zabieg temat jest nie o tym ktora karta sie bardziej grzeje, tylko ktory producent grzebie w sterownikach wprowadzajac jakies modyfikacje ?????? Ale dramat. Niech się grzeją jak chcą, byle by gwarantować mi to za co zapłaciłem - świetną zabawę we wszystkich grach, a nie wyciskaniu w benchmarkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Karty graficzne moga sluzyc takze do innych celów, slyszeliscie moze kiedykolwiek o jakies innych uzytecznych aplikacjach 3D poza grami :D ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Karty graficzne moga sluzyc takze do innych celów, slyszeliscie moze kiedykolwiek o jakies innych uzytecznych aplikacjach 3D poza grami :D ? Znam 5 takich aplikacji, ale powoli sie nudza :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Karty graficzne moga sluzyc takze do innych celów, slyszeliscie moze kiedykolwiek o jakies innych uzytecznych aplikacjach 3D poza grami :D ? A co to jest "gra"? :blink: :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Karty graficzne moga sluzyc takze do innych celów, slyszeliscie moze kiedykolwiek o jakies innych uzytecznych aplikacjach 3D poza grami :D ? Yhym 3Dstudio ale tam jakos wypasiona karta nie byla potrzebna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Karty graficzne moga sluzyc takze do innych celów, slyszeliscie moze kiedykolwiek o jakies innych uzytecznych aplikacjach 3D poza grami :D ?Desktop Windows Manager lub jak kto woli Aero... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 FurMark nie był dotychczas zbyt popularny i producenci kart nie testowali przy jego pomocy swoich prototypów co zapewne zmieni się i układy chłodzenia staną się dopasowane do również do FurMark. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 (edytowane) No ja na oryginalnym chłodzeniu na tym moim 8800GT miałem po 5 minutach 80'C i temp. ciągle rosła. Nawet do 105'C jak Furmark był załączony na nieco dłużej . Po zmianie chlodzenia grzeje się teraz do ok 65'C co w porównaniu z niektórymi grami jest dość spora różnicą (np . w Crysis max 50'C). Tak, więc to raczej wina chłodzenia, a nie samych kart. Zbyt wysoka temperatura i jak widać na tych nowych radkach się robi niestabilnie i tyle. Karty wg. mnie są bardzo dobre i oferują świetną wydajność za niższą cenę. Za 40-50 zł można już znaleźć jakieś w miarę dobre i ciche chłodzenie, więc to nie takie "żałosne" ;) Edytowane 31 Sierpnia 2008 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2008 wisi mi to co miało hulać - hula mam Catalysty 8.8 i nie mam zastrzeżeń nie gram w benchmarki co do palących sie pamięci - kupiłem 'słabego' Palita na Samsungach i nie mam problemów starcza nie podkręcony - jak sie kręci widac w podpisie, a jak zacznie brakować - zmoduję Tania, mocna karta. Do tego cicha i choć ciepła, to stabilna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...