brachol Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 (edytowane) Witam, od ok pol roku nosze sie z zamiarem zmiany swojego, leciwego juz, sprzetu. Przez ten czas spedzilem w cholere godzin na forum jak i roznych serwisach, co by z powrotem wrocic do obiegu ze sprzetem. W tej chwili jestem juz w 90% zdecydowany jezeli chodzi o poszczegolne podzespoly. Sprzet bede chcial kupic w UK, najprawdopodobniej w trzech sklepach: - http://scan.co.uk - http://ebuyer.com - http://overclockers.co.uk No to lecim: procesor: C2D E8400 - £111.60 - scan // £113.55 - ebuyer // £112.79 - ocuk chłodzenie: Xigmatek HDT-S1283 - £22.27 - scan płyta główna: Asus P5Q-E - £96.69 - scan // £106.64 - ebuyer // £99.86 - ocuk pamięci: tutaj mam problem, nie wiem na jakie konkretnie pamieci sie zdecydowac. Poki co wybralem takie: - G.Skill 4GB DDR2 [F2-6400CL4D-4GBPK] - byly na ocuk ale w tej chwili ich nie widze w ofercie - G.Skill 4GB DDR2 [F2-8000CL5D-4GBPQ] - £61.09 - ocuk - Corsair XMS2 4GB DDR2 [TWIN2X4096-6400C4DHX] - £66.55 - scan // £71.90 - ebuyer - OCZ Reaper HPC Edition 4GB DDR2 [OCZ2RPR10664GK] - £75.32 - ebuyer // £68.14 - ocuk najkorzystniejsze wydaja sie chyba Reaper'y. Z tego co widzialem, to byly tez zdaje sie polecane w zestawach Miguela. grafika: ATi Radeon HD 4850 - najtansze referencyjne konstrukcje sa dostepne od ok £112 na ebuyer ale na ocuk w przedsrzedazy dostepny jest juz HIS IceQ4 za £135.11 i chyba na niego sie zdecyduje. Z tego co czytalem, to chlodzenie IceQ daje rade i jest przy tym ciche. Nie musial bym sie bawic w zmiane chlodzenia (wtedy bralbym Accelero S1 i jakis wiatrak 12cm). dysk: WD6400AAKS - dysk juz kupilem wczesniej. BTW, jakbyscie mogli zerknac na moj post odnosnie tego dysku (nie chodzi mi na SATA I) --> http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...t&p=3080926 nagrywarka: Pioneer DVR-215BK - ok £17 w kazdym sklepie zasilacz: Enermax Pro82+ 525W - £63.44 - scan // £64.61 - ocuk obudowa: Antec P182 - £89.99 - ebuyer // £91.64 - ocuk dysk 2,5": Seagate ST9250827AS - 250GB - Momentus 5400.4 - £45.20 - scan // £38.15 - ebuyer obudowa 2,5": Enermax EB207S-B - £11.90 - scan obudowa 3,5" AKASA P2 Series - £22.31 - scan Zamiescilem ceny ze wszystkich interesujacych mnie sklepow, co by byl takze jakis poglad na ceny. Zeby nie przeplacac, to oczywiscie bede wybieral te najtansze. Dodatkow na ebuyerze bardzo czesto jest darmowa przesylka (nie pamietam powyzej jakiej kwoty od produktu). Chcialbym, zebyscie rzucili okiem na ten zestaw. Mnie wydaje sie on dosyc sensownie zlozony i tak jak mowie, w 90% jestem juz na niego zdecydowany. Nie jestem pewien tych pamieci oraz jezeli chodzi o grafe to przydala by sie ta HISa z chlodzneiem IceQ4 :) Ze starego kompa zostawie sobie dyski: - Samsung SpinPoint 80GB SATA - pojdzie do srodka razem z 640GB - Samsung SpinPoint 200GB ATA - chce go wpakowac do zewnetrznej obudowy - bedzie sluzyl pewnie jako backup Ogolnie chce sie pozbyc urzadzen na ATA. Ze starego kompa pozostanie mi jeszcze palnik LG GSA-4167B, ktorego najprawdopodobniej podlacze przez przejsciowke ATA -> SATA (ewentualnie, w ostatecznosci zostanie na tasmie ATA). Do tego, jak widac, chce kupic dysk 2,5" i rownierz umiescic go w zewnetrznej obudowie. Bedzie robil za wiekszy pendrive ;) Ale tutaj mam pytanie. Taki dysk 2,5" bedzie bez problemu pracowac na zasilaniu z USB - to wiadomo. Jednak nie wiem, nigdzie nie znalazlem, czy temu dyskowi (250GB) wystarczy tylko jeden port USB? Na dwoch to napewno, ale... Czy ktos z Was juz to sprawdzal? Ewentualnie jakiemy dyskowi, o jakiej pojemnosci, wystarczylo by tylko jedno USB? Teraz pytanie odnosnie E8400. Bede sie bawil w krecenie, to jest pewne. Na codzien pewnie zadowoli mnie jakies 3,6GHz (w tej chwili mam AXP 1,8GHz... ;)), jednak z czasem, gdy by brakowalo troche mocy, chcialbym miec mozliwosc podciagniecia go jeszcze wyzej (okolice 4GHz i ponad). W temacie o C2D E8xxx wyczytalem, ze do sprzedazy trafia nowe rewizje E0, ktore teoretycznie powinny byc lepsze pod wzgledem O/C. W jaki sposob moge odroznic nowa rewizje od starej? Czy te procesory sa juz dostepne bez wiekszych problemow w sklepach (ogolnie)? Wiem, ze wrozek tutaj nie ma, ale byc moze ktos ma tego typu info :) Ogolnie z calym sprzetem chcialbym sie zmiescic w ok £650 (nie licze juz nowego dysku, bo ten mam). Na przesylki tez bym wolal powydawac jak najmniej, ale to juz mniejsza o to :) Ewentualnie moze macie w zanadrzu jeszcze jakies inne, ciekawe sklepy na wyspach? Z gory wielkie dzieki :) //edit: zapomnialem napisac... sprzet bede chcial kupic w przeciagu miesiaca (ewentualnie jak IceQ4 bedzie juz dostepny). //edit #2: komp z zalozenia ma byc bardzo cichy, wrecz jak najblizej poziomu nieslyszalnosci :) Jakie ewentualnie wiatraki moglibyscie polecic z tych sklepow? Jezeli np standardowe od Anteca by mnie nie zadowolily (rozne opinie o nich juz czytalem). Edytowane 25 Sierpnia 2008 przez Brachol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Co do RAMu to OCZy w sam raz ;) Rewizję CPU powinien pokazać CPU-Z, a czy z zewnatrz mozna go jakoś rozpoznac to nie wiem.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brachol Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 (edytowane) Dzieki stivo. Chyba jednak sie zdecyduje na te OCZ'ty, bo wydaja sie sensowne za te pieniadze. Przydalo by sie, zeby zrobily jakies 1100MHz przy znosnych timingach oraz napieciu. System jaki bede uzywal to XP sp3, wiec troche tych pamieci sie zmarnuje, ale ze w tej chwili sa tanie, to mozna sobie pozwolic. W dalszym ciagu pozostaje kwestia rewizji procka... A co z tym dyskiem 2,5" 250GB oraz USB? :) Niby zajete 2 porty USB to nie problem, ale mimo wszystko wolalbym, zeby taki dysk zadowolil sie jednym... Zadnego konkretnego info jeszcze nie znalazlem. Wiatraki 12cm: czy takimi tanimi -> Akasa AK-174BK-S warto sie w ogole interesowac? Ewentualnie -> Sharkoon Silent Eagle 1000? Przypominam, ze zalezy mi na ciszy. Rozumiem, ze nie macie wiekszych zastrzezen jezeli chodzi o dobor podzespolow? :) Edytowane 26 Sierpnia 2008 przez Brachol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meehoweck Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Z tanich to dobrym wyborem będzie Acutake, lecz nie sprawdzałem czy mają w tych sklepach, które podałeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...