Skocz do zawartości
QbaS

ECS l7s7a2 - Wszystko o tej płycie

Rekomendowane odpowiedzi

qrde moze mi ktos powie do czego sa te opcje:

Cyrix M II Performance

MPS Revision

nie mam pojecia do czego one sa :P :P a co do ata100 i 133 to DRUSS ma racje 4-ata100 5-ata133 :P :P

pozdr :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie pamieci cie ograniczaja

sprobuj asynchro z zanizonym taktowaniem pamieci

u mnie wstaje na 198 (stabilne nawet do 190 - dla bezpieczenstwa 185 - prime stable) ale mnie ogranicza procesor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wstaje na 200 spokojnie, ale nie wchodzi do windowsa, nie jest to wina pamieci bo wlasnie mam asynchro (niestety napiecie mi nie pozwala na pamieciach dac synchro). I to nie ejst tez wina proca bo mialem go wczesniej na epoxie rda+ i chodzil nawet na 210 razem z pamieciami, poprostu plyta na defaulcie napieciu nie pojdzie na 200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety zdjęć nie będzie :( brak możliwości a płyty już nie mam 

widziałem nową ECS L7S7A2 rev 1.2 w sklepie i qrde się zdziwiłem  8O 

nie ma drugiego COM`a  :?

nie ma brżęczka na płycie tylko bolce do głośnika  :? 

Wredny radiator na motku południowym(taki sam jaki miałem na K7S5A)  :? 

brak radiatora na mostku północnym  :? 

QRDE  ECS jakieś dziwne i niezrozumiałe oszczędności wprowadza  :evil: 

a i jeszcze jedno podobno w hardware monitorze w biosie nie podaje SYSTEM TEMPERATURE 

:(  :x  :evil: 

natomiast cena 260 zł  :)

Mowisz ze jest to wersja 1,2? Kurde kuplilem pare tygodni temu chcialem ECS L7S7A2 rev. 1,1 za 280zl ale dostalem wersje bez 2-go com'u, z tym radiatorkiem ale za to z lanem :) Czyli jakby L7S7A2L :D Mysle se dobra nie ma com-u ale jest lan :) czyli jest dobrze. Nie mialem okazji jej sprawdzic (musze kupic ddr ram i prock) a moze wiesz gdzie sprawdzic czy to wersja 1,1 czy 1,2? Na opakowaniu nie ma.

BTW: Pamieci ddr333 beda dzialac z athlonem 1700+ na tej plycie? Bo w instrukcji plyty jest napisane cos synchroniczne asynchronicze (nie wiem co to jest - jestem w tym zielony) cos w tym stylu: 133/200 133/266 166/266 166/333

Czy to znaczy ze pamieci 333ddr nie beda dzialac z athlonem z magistrala (czy tam jak to sie nazywa) 133mhz?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Beda dzialac ja mam ta sama rev.1.2 i narazie ja zostawiam , zareklamuje ja w lipcu jak bede zmienial plyte z powodu zlego pomiaru napiec :) Z tym radiatorem to fakt nie ma go.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mowisz ze jest to wersja 1,2? Kurde kuplilem pare tygodni temu chcialem ECS L7S7A2 rev. 1,1 za 280zl ale dostalem wersje bez 2-go com'u, z tym radiatorkiem ale za to z lanem :) Czyli jakby L7S7A2L :D Mysle se dobra nie ma com-u ale jest lan :) czyli jest dobrze. Nie mialem okazji jej sprawdzic (musze kupic ddr ram i prock) a moze wiesz gdzie sprawdzic czy to wersja 1,1 czy 1,2? Na opakowaniu nie ma.

BTW: Pamieci ddr333 beda dzialac z athlonem 1700+ na tej plycie? Bo w instrukcji plyty jest napisane cos synchroniczne asynchronicze (nie wiem co to jest - jestem w tym zielony) cos w tym stylu: 133/200 133/266 166/266 166/333

Czy to znaczy ze pamieci 333ddr nie beda dzialac z athlonem z magistrala (czy tam jak to sie nazywa) 133mhz?

Pozdrawiam

Racja ta MOBO którą widziałem to też rev 1.1

bez COMA, bez brzęczka, bez przyzwoitych radiatorów, bez czujnika board temperature

a czy ddr 333 będzie działać ?

będzie i ddr 333 i 400 cl2 i cl 2,5 i cl 3 :)

naprawdę fajna płytka :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam

Racja ta MOBO którą widziałem to też rev 1.1

bez COMA, bez brzęczka, bez przyzwoitych radiatorów, bez czujnika board temperature

a czy ddr 333 będzie działać ?

będzie i ddr 333 i 400 cl2 i cl 2,5 i cl 3 :)

naprawdę fajna płytka :D

Czyli nie warto reklamowac? A zreszta nie ma sensu i tak pewnie juz ne daja tej poprzedniej wersji (jak ja zamawialem to musieli skastam ja sciagac - nie bylo w sklepie).

Skoro usuneli pare zeczy (a propos - nie ma tez CNR) to pewnie cos poprawili :) Sprawdzal ja ktos?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dużo jest opcji nowych, kupiłem już Zalmana ZM-NB32J i zaraz zakladam na chipset ciekawe czy coś da więcej niż ten standardowy....

no i jak tam poszlo dal cos ten zelman czy nic ?????????????????

pozdr :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinno byc 4 bo 5 to jest juz ata133

Tryb pio to całkowicie co innego niż DMA w trybie pio aby przesłać dane musi brać udział proc co go strasznie obciąza w trybie dma w procesie przesyłanie nie jest wykożystywany prawie wcale procesor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tryb pio to całkowicie co innego niż DMA w trybie pio aby przesłać dane musi brać udział proc co go strasznie obciąza w trybie dma w procesie przesyłanie nie jest wykożystywany prawie wcale procesor.

Dziekujemy bardzo za wyklad ale ty chyba tego Ecs`a na oczy nie widziales.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no nie obraź sie na nas Goofy..

my wiemy jak działą DMA..  

tylko w biosie tej płytki sa spooky ustawienia i co innego pisze a co innego jest ustawione ;)

Gdyby stosowal sie do swojego podpisu to by nam tego wykladu zaoszczedzil :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekujemy bardzo za wyklad ale ty chyba tego Ecs`a na oczy nie widziales.

Na oczy ostatnio widziałem jak sobie do obudowy wciskalem :D :D .

A A niby dlaczego przez wybór trybu pio mialo by sie ustawiac tryb dma/udma???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak po ustawieniu w biosie dla dysku trybu PIO1 nadal mam dysk działający jako (według Device Property od sterownika SIS IDE) Udma Supported 4 (UDMA 66) a Device Current Used UDMA mode 4. Więc ustawienie trybu PIO nie ma wpływu na prace kanału DMA ( i nie mam pojęcia, dlaczego miałoby mieć). Chyba SIS/ECS potrafi poprawnie nazwać funkcje w biosie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wez sobie do rak instrukcje i zerknij czy jest tam ustawienie trybu ultra dma ?? Nie ma wiec nie wiem o co ci chodzi. Za te wlasnie ustawienia odpowiadaja numerki w pio, a tak czy siak jak sobie ustawisz na 1 to automatycznie ci wykryje to co masz, tak juz dziala na tej plycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy jest ktoś niazadowolony z tej płyty ? wiecie jak to jest, mam abita, firma solidna i chcę zmienić małymu nakładami finansowymi na coś nowocześniejszego, i chcę się dowiedzieć czy ktoś miał jakieś problemy związane z błędami konstrukcji.

rozumiem że teraz są tylko wersje z jednym comm'em (i tak nie użytwam) i jest jakaś lipa z radiatorami. czy dodają nadal czytnik ? ile jest gwarancji ? na fsb 166 działa bez problemów ?

z góry thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta jest czytnik, 2lata gwary i bez problemu smiga na 166. A co do tego czy jestem niezadowolony to jestem z jednej rzeczy : DŹWIEK jest tak kiepski ze zal dupe sciska. Ale jak ktos ma cos oddzielnego to nie ma sie czym przejmowac. Wkurza mnie takze niemozliwosc ustawienia recznie wszytskich timingow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze dla ciebie jest ok, ale dla mnie to kaszana na maxa. Wlacz sobie Medieval Total War i najwyzsza jakosc dzwieku, zobaczymy jak ci bedzie ok jak zacznie pierdziec w czasie zaladowania sie mapy do bitwy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam, sprawdzałęm i jest ok. Może maz jakieś dziwne stery??

A przy okazji: gram w American Army i tam trzeba mieć dobry dźwięk żeby nie dać się podejść albo żeby wiedzieć skąd strzelają no i na CMI 9739 jest jak najbardziej ok :) a na ALC650 nie za bardzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...