Skocz do zawartości
QbaS

ECS l7s7a2 - Wszystko o tej płycie

Rekomendowane odpowiedzi

witam was z nowego sprzęta. i napotkałem pewien problem. oczywiście windę mam nadal 98, nie jestem przekonany do XP ale mniejsza z tym.

kiedy zainstaluję sterowniki do AGP to mam "błąd ochrony systemu windows". sterownik do IDE mogę instalować i jest spoko ale ten do AGP chrzani wszystko. po formacie i zainstalowaniu ponownie znów jest łądnie do momentu zainstalowania sterów do AGP. ktośto miał ? instaluję stery od ECS'a z płyty. pomysły ?

p.s. monitorowanie napięć i obrotów wiatraków (2) jest, przuy temperaturze napis "reserved". nie jest źle ale jednak trochę szkoda że nie ma odczytu temperatur.

p.p.s. chyba wygrałbym w konkursie na najbardziej ukruszony ale działający procek. obie dłuższe krawędzie są szczerbate :lol:

jeszcze jedno : jaka sieciówka jest na tej płycie ? realtek czy sis ?

i nie widziałem w biosie wyboru agp x4 / x8. wgram niedługo bios kilroya to zobaczę co tam będzie. ale dziwne że nie ma wyboru !

lipa jest z usb 2.0, tylko pod xp i 2k są stery, alei tak nie używam na razie usb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trudno się mówi. napięcia mogę mierzyć miernikiem bo odczyty z płyt są zazwyczaj przekłamane (na abicie były idealne !) a najważniejsze jest na procu i pamięciach, chociaż tyle zostawili.

jutro przejdę na sieciówkę zintegrowaną, teraz jadę na 3COMie jeszcze z abita.

a co z tymi sterami do AGP ? bez tego pewnie gry będą się wlokły jak na penium 100%. :)

a co do twoich płyt to tak myślałem, że oddadzą też nowy rev bo skąd mieliby mieć stare wersje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzien... no i stalem sie posiadaczem obcietego do granic mozliwosci ecsa. Po wymiance przyszly plytki takie same :( Niestety , na dzien dzisiejszy nie ma w kraju "normalnych" ecs'ow .Najgorsze jest to ze juz ich nie bedzie. Ciesza sie ci ktorzy kupili jako piewsi.Wczoraj po zlozeniu kompa do kupy wbilem sobie tak dla jajec fsb 166 i to bydle wstalo bez zajakniecia :) Chyba mi sie spodobalo krecenie ;] ... radiatory..wiatraki... paty kuuuupie! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Storm--> już nie wiem co jest, daje mnoznik 7,5x200 to spoko działa ale jak dam 10x200 to jeszcze czasami pada to tak jak by procek nie dawał rady,a el mam temp dobrą i WC no to chyba nie jest za dużo, a 2000mghz to też nie dużo chyba?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co z moimi zwisami po instalacji AGP driver ?

czy ktoś mi pomoże ? ciągle błąd ochrony systemu winsows nawet jak procek chodzi na 133*5. chipsety sątylko ciepłe i to niezbyt więc przegrzewanie odpada. każde uruchamianie windy w normalnym trybiue kończy się zwisem. obecnie działam bez tych sterowników ale ile można ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a cos sie tak uparl na to 98 ? Xp ma jedna wade- jest duzy.. ale jak narazie chyba jedyny sluszny ( jesli chodzi o produkty ms) system na biurko ( z duzym naciskiem na BIURKO - pomijam nt-ki) .Sproboj.. to nie boli :)

Chetnie bym pomogl ale 98 nie posiadam

pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Rulezz

tak na szybko przychodzi mi pare pomyslow, jakby co to sie nie obraz :

w jakiej kolejnosci instalujesz stery?

czy napewno masz stery agp dla wlasciwego systemu

jaka wersje? moze sproboj z oczko nizsza? (tj nie najnowsza)

odkrec sprzet na maxa

jesli sciagales plik z netu moze byc uszkodzony.

jak sie przespie to mioze cos wymysle sensownego :D

btw ja sie przesiadlem pol roku temu po kolejnym padzie 98se na win200+sp3 i jak narazie jestem zadowolony... no czasem brakuje mi mozliwosci odpalenia dosowego softu ale nie za bardzo skoro nie instalnalem sobnie win98:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oka, miałem XP przez całe 15 minut po czym opuścił dysk na zawsze. zainstaluję 2k pro + SP i wtedy powinno ruszyć.

monitorowania temp i 3.3V, 5V i 12V mało mi brakuje ale jakby były to nie narzekałbym :)

dexiak : nie martw się, okrojony czy nie nadal ta płytka jest świetna. ustawiam fsb jakie chcę i nie muszę się martwić o pci/agp :) myślę tylnad chłodzeniem SB chociaż nie jest przesadnie gorący.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dexiak--> z tego co piszesz to od dzis nie polece l7s7a2 nikomu.. po co brac takie ryzyko na siebie :) dziwi mnie ta polityka ecs.. ci ktorzy przelamia opory przed ta firma dzieki nam, posiadaczom "niepoprawionej" rev i zakupia ta uboga, niestabilna wersje juz NIGDY nie wroca do tej marki.. ni etak sie chyba promuje swoj produkt i marke... a moze PL znowu zostala potraktowana jako rynek gdzie opycha sie najwiekszy shit jaki nie przeszedl testow gdzie indziej....

eh 166 mhz dla tej mobo to pryszcz :) dobrze ze ta pocieta tez tak biega....

skad ta pewnosc ze normalna wersja juz sie nie pojawi w PL ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

już nie produkują starej dobrej wersji. a okrojenie nie jest fatalne (oprócz temp bo to złodziejstwo). napięć 3.3 , 5 i 12V nie sprawdfza się codziennie. jeśli ktoś nie kręci lub kręci umiarkowanie to płyta jest super i można ją polecić. brak coma i cnr to chyba nie wada ?

okrojenie radiatora na SB to wada dla kręcących procki ale oni i tak wymieniliby radiatory na lepsze.

ja jestem zadowolony. mała kasa, fajna płyta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eh 166 mhz dla tej mobo to pryszcz :) dobrze ze ta pocieta tez tak biega....

skad ta pewnosc ze normalna wersja juz sie nie pojawi w PL ?

te 166 to tak jak mowie.. just 4 fun :) chcialem sprawdzic "jak na szybko zrobic z xp1700 - 2200 " .Musze tego dziada oblozyc jakim radiatorkiem pozadnym bo zmasakrowana plytka ze cos mie bierze.Trzeba ja odbudowac do pktu "zero" i mozna sie bawic w jakies krecenie..

co do tej pewnosci.. glowy uciac sobie nie dam, ale widzi mi sie to w ten sposob :

Mamy ( z xanderem) plyty z centrali , z punktu wyjscia na polske.. wszystko co przychodzi, to przychodzi juz OBCIETE. Kazdy kto wciagnie cos do siebie na sklep ma z centrali.. ( chyba ze sam na wlasna reke importuje - mocno watpie ). Wszystkie mi znane sklepy on-line maja juz na stanie wersje obcieta co nie zawsze zgadza sie z opisem na danej www. " dokladamy wszelkich staran by opisy.... w razie watpliwosci prosze dzwonic". Wiec dzownilismy bo zalezalo nam na "full". Wszedzie odpowiedz ta sama " Sorry- niema". Jak grzyby po deszczu namnozylo sie tematow na ocworkbench'u wlasnie na temat "szalenst z temp. i napieciami". Pojawily sie posty z USA, Niemiec. ECS doszedl chyba do wniosku ze jak urwie po 1 radiatorze za 0,5 centa/szt to zrobi niezle oszczednosci... a tym czasem wypchneli na rynek kupe shitu ktory bedzie lezal i smierdzial na polkach w sklepach.

ECS sie zeszmacil.. a mialem ich za DOBRA firme w kat low-end. :( Nie bede sie rozpisywal co mialem na mysli.. :(

Na koniec wodolejstwa 2 fotki "nowej" plyty na sis 748 ... zesz taka podobna cus 8O

http://www.ocworkbench.com/2003/archives/j.../jun/748a-1.jpg

http://www.ocworkbench.com/2003/archives/j.../jun/748a-2.jpg

Fotki rowniez pozostawie bez komentarza bo mi cenzor wytnie 3/4 postu.

pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o w doope ! praktycznie identyczna i też obciosana :/ a już miałem zmienić opinię o ECS, już myślałem że chcą wejść w trochę wyższą klasę ale oni to zwalili. mieli świetną płytę i okroili ją chooj wie po co. a co ciekawe, cena nie spadła w sklepach !

szkoda. następna płyta to chyba nie będzie ECS. :roll: sami sobie winni.

a skoro są stery do agp pod win98 to powinno chodzić też pod 98. może to jakaś lipna wersja i inna będzie chodziła dobrze ?

WAŻNA RZECZ :!: czym flasciach!ecie biosy i jak wygląda linia poleceń (chyba że jest jakiś eksplorator w programie). chcę podmienić bios na nowszy a nigdy nie miałem AMIBIOS'u.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD.. Przyczyne stalej ceny upatruje tylko i wylacznie z winy ECS'a. Zwroc uwage ze jaka plyte bys nie kupil ( z cnr'em , comem /bez itp ) to i tak stoi wszedzie ze jest to v. 1.1 :) .Cena pozostaje bez zmian, oszczednosci jakie urwali z raditaora, cnra i innych bzdurek zostaja w kieszeni producenta. Przeciez to wciaz i ten sam v.1.1 :D Jak skladalem zamowienie to zastrzeglem sobie ze ma byc z czytnikiem kart. Znajomy tylko oczy zrobil o jakim ja czytniku mowie. Wniosek z tego taki ze nikt nie zaglada do pudla co tam faktycznie jest. Naklejka mowi ze 1.1 to 1.1 i final.

A co do 748... no to jak dlamnie jest LOL. laminat z 746 i hamowata naklejka "748" :D . Bog jeden raczy wiedziec czy tam faktycznie jest ten 748 czy nie cisna 746FX ktory ma "oficjalne" wparcie dla ddr400.

pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do 748... no to jak dlamnie jest LOL. laminat z 746 i hamowata naklejka "748" :D  . Bog jeden raczy wiedziec czy tam faktycznie jest ten 748 czy nie cisna 746FX ktory ma "oficjalne" wparcie dla ddr400.

Nie przesadzaj troszke

Moze zrobili teraz oszczednosci ale chyba nie zniza sie do poziomu oszukiwania klientow

Przyczyne stalej ceny upatruje tylko i wylacznie z winy ECS'a. Zwroc uwage ze jaka plyte bys nie kupil ( z cnr'em , comem /bez itp ) to i tak stoi wszedzie ze jest to v. 1.1  .Cena pozostaje bez zmian, oszczednosci jakie urwali z raditaora, cnra i innych bzdurek zostaja w kieszeni producenta.

Tutaj takze sie mylisz

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6322

wczesniej ta plyta kosztowala 285zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reczywiście clear-cmos jest fatalnie umieszczony i potrzeba użyć szczypczyków żeby ją wyciągnąć. mnożnik w sumie rzadko się zmienia ale co w biosie to w biosie - wygoda dużo lepsza.

dobrze jest umieszczona wtyczka atx, fdd trochę kiepsko bo wisi szmata do dna budy (w abicie miałem zaraz obok hdd).

qbas, ładnie wykręciłeś tego durona. ja na razie ustawię swojego na 900 (150*6) bo do 1 GHz potrzebuje aż 1.75V i się grzeje mocniej. cud że działa z tak ukruszonym jądrem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra panowie. czas na zmianę biosa na overclockerski. mam już taki fajny biosik ale czym go flashować ? nie miałem jeszcze AMIBIOS'u i nie wiem czym go ruszyć. na płytce od ECS'a są jakieś narzędzia ale nie wiem jak ich użyć - jaka linia poleceń. oczywiście z dosa będę podmieniał. proszę o radę.

p.s. moje elixirki chodzą na 320 MHz CL2 i timingi FAST. potestuję je trochę i spróbuję Turbo, ultra wątpię czy pójdą ale sprawdzić nie zaszkodzi. oczywiście napięcie jest standardowe 2.5 V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. wrzucasz na flop 2 pliki:

- aminf335.exe

- xxxx.rom ( za X nazwa biosu )

2. startujesz kompa i z poziomu dosu klepiesz :

aminf335.exe xxx.rom

3. zapalasz fajke i zmawiasz zdrowaske w intencji swojego lokalnego dostawcy energii elektrycznej

4. gdy komp pomyslnie zakonczy mielic flopa nastepuje reset

5. wchodzisz do biosu , dajesz "load optimal " ,SAVE, reboot

6. wchodzisz do biosu ustawiasz "po swojemu" , save, reboot

7. done ;]

jak sie machnolem to : http://www.ecs.com.tw/download/flash_ami.htm tu wiedza lepiej :)

pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie udało mi się sprzedać czytnik kart FLASH za 100 zł :!:

płytę kupiłem jako 3 tygodniową od drussa za 250zł więc sama płyta wyszła mnie 150zł. :) ale jestem happy.

zmienię system na 2000 i będzie looz. czy można kupić lepszą płytę za tę kasę ? chyba nie.

rzeczywiści można insertem czyścić cmos, zworki na płycie to nie tragedia, nie zmienia się mnożnika 100 razy dziennie. płytka jest cool.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rzeczywiści można insertem czyścić cmos

Nie do konca

INSERT tylko ustawia magistrale na 133 i dzielnik pamieci na 1:1

reszta pozostaje bez zmiana i jak dla mnie to lepsze niz clear cmos

OT. AMD gdzie opchnales ten czytnik ?? Na allegr sa po ok 60zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...