Skocz do zawartości
QbaS

ECS l7s7a2 - Wszystko o tej płycie

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do Storma!

Masz pamiątki TwinMos. Podkręcałeś je? Czy polecą wyżej niż 400Mhz, Ultra i CL 2? Zamówiłem takie ale nie było na hurtowni i dostałem Elixir. Czy warto dokładać do TwinMosa tym bardziej, że pamiątki zaczęły iść cenowo w góre?

wirtam no ja mam to szcescie ze dostalem na Mtecach i niezle sa tylko ze plyta m akijowa zmiane napiec wie musialem zrobic moda i smigaly przy napieciu 2,7V na max timingach z czestotliwoscia 430Mhz :) jak zrobie moda na 2,9V to powinno byc spokojnie 450-460MHz :) :)

a co do tego czy warto dokladac to powiem ze tak tylko do tych na kosciach Mtec :) :)

pozdr :P

2,9V to nie za dużo na pamiątki? Nie są to wtedy TwinMos przypiekane? :twisted: :twisted: :twisted: A dzialają na CL2 i Ultra?

A są jakieś inne kości w TWINMOSach? Interesuje mnie tylko kość 256MB.

czy to duzo najwyzej jak sie beda mocno grzac to sie zalozy jakichs radiator :P pewnie ze dzialaja na max timingach :)

sa jeszce na kosciach WinBonda ale z nimi sa problemy na tej plycie noi gorzej sie kreca :)

pozdr :P :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli pamiątki ustawisz na xxx/166 to raczej nie bedzie to wina pamiątek dla tego, że wtedy masz 166x2=333DDR.

No wlasnie ;/ Dziwi mnie ze nie chce mi sie podniesc 166/166 przy 12x a 170/170 przy 11,5x bez problemu...

Moje Elixiry DDR400 przy ustawieniu CL2 i timingach Ultra nie wstają. Max CL2.5 przy ULTRA ale i tak jakoś kiepsko wypadają bo Sisof Sandra pokazuje mi tylko 2400MB. A wydaje mi się, że na DDR400 powinno być chociaż 2700MB. Aha. Mam bios Chapmana?? 127.

Moje Elixiry przy 2.5-3-2CL (166MHz) maja w Sandrze 2510MB, biosu jeszcze nie flashowalem.

Zapomnialem o waznej rzeczy... Prosze sie tylko nie smiac, bo nie znam sie na tym zbyt dobrze. MBM (i bios identycznie) pokazuja mi takie napiecia (przy 11,5x166/166):

Core0: 1,58V

+3.3: 2,53V

Yyy... o co tu chodzi? :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry jak juz bylo ale 33 strony to nie na moje sily.

w razie wybaczcie intelowcowi lamerkie pytanko: czy na tej plytencji pojdzie bez laski barton 2500? to znaczy bez oc chipsetu?

oraz czy ewentualnie ktos ma bartka na tej plytce i czy sa jakies problemy z tym prockiem na tej plycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry jak juz bylo ale 33 strony to nie na moje sily.  

w razie wybaczcie intelowcowi lamerkie pytanko: czy na tej plytencji pojdzie bez laski barton 2500? to znaczy bez oc chipsetu?  

oraz czy ewentualnie ktos ma bartka na tej plytce i czy sa jakies problemy z tym prockiem na tej plycie.

jasne ze bedzie smigal :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomnialem o waznej rzeczy... Prosze sie tylko nie smiac, bo nie znam sie na tym zbyt dobrze. MBM (i bios identycznie) pokazuja mi takie napiecia (przy 11,5x166/166):

Core0: 1,58V

+3.3: 2,53V

Yyy... o co tu chodzi? :o

Jesli masz procek DUT3C to napięcie Core=1,58V masz ok.

Ale z drugim coś nie tak. +3.3 tez powinno się równać ok. 3,(1-5)

Niewiem co poradzić. Może jakimś miernikiem pomierz w zasiłce albo daj ją elektronikowi. Chyba, że mobo Ci oszukuje. Ale bym sprawdził na wszelki wypadek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A odpowiedzcie mi na takie cos, mam wszystko jak w podpisie niestey jak dam 10x200 synchro to wstalejw szystko działa przez jakiś czas, zapodam giere i jakieś błędy wywala, albo czasami staje obraz, 10x166 blue screen na wszystkich możliwościach napięć próbowałem kur...... co się dzieje już walcze z tym <span style="color:red;">[ciach!]</span>em tyle czasau i nie wiem co jest, a co najlepsze że jak dam defoult czyli procek 133 a ramy 200 to także przy wgrywaniu windy blue screen to jak to jest mam ramy 400 i nie moge ich właczyć na 400? a cl jest 2,5 i turbo mode na normal chyba to samo.

POMÓŻCIE!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też jakieś zwiechy się robią! Jak mam magistrale powyżej 150 to zaczynają się jaja robić. Czasami giną mi pliki z dysku (Barracuda V), restartuje się winda i po pierwszym screenie biosu robi się czarny ekran i muszę kompa wyłączać. Jak włączę ponownie to chodzi ok ale po kilkunastu-dziesięciu robi się to samo. Dałem teraz na 150 magistrale i 200 pamięci i na razie nie zauważyłem zwiechów. Może moja zasiłka nie daje rady. Mam jeszcze 200W i może ona robi mi te jaja! :( Nie wiem. Przekonamy się jak ją zmienię. Myślę, że to nie MOBO bo bym się bardzo zezłościł. Tak chwaliłem tą płyte! :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się właśnie poddałem ;/ Dobija mnie ta płyta. Puszczam ja 166/166 i mam zwieche 3DMarka, UT2003 i Postala 2, temperatury mostkow i procka naprawde niskie. Odpalam 170/170 i wszystko mi dziala bez jakichkolwiek problemow ale temperatury duzo wyzsze (proc@47oC w stresie). Nie moge podniesc mnoznika (12x166 -> zwiecha windy, 12,5x166 -> komp sie nie uruchamia), moge sie bawic jedynie fsb... A z fsb moge wycisnac 183 ale wtedy pamieci musze puscic na 157 i system nie jest stabilny :( Musze koniecznie sprawdzic ten zasilacz i sprobowac innych pamieci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam po awarii mojego durona 800. wyłączyłem kompa i już się nie włączył :( ale nie ma tego złego ...

i tym sposobem stałem się bardzo szczęśliwym posiadaczem antka 2000+ :) ale mi się łapy trząsły jak zakładałem go. teraz tylko biosik kilroya i ... brak podkręcania. cooler titana nie wyciągnie, już jest ciepło pomimo wyszlifowania podstawy.

a właśnie co z tym fast writes ? czy mx440 to obsługuje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kilka spostrzezen n/t nowego oficjalnego biosu 6/19/03 z zagranicy :

-nie ma ( USUNIETO) a nie jak dotad UKRYTO taktowanie pci /agp. Jest wbite na sztywno 33/66 i amen.

-nadal nie rozwiazany problem startu pci-agp vide problem phantomG.

szczegoly i zdrodlo : http://www.ocworkbench.com/ocwbcgi/ultimat...c;f=35;t=002738

pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jaki sens mialo wydanie nowego biosu skoro on tylko obciana mozliwosci oc i nie poprawia bledow zawartych w starym

nie rozumiem ECS-a

najpierw robia wspaniala plyte, pozniej zaczynaja ja obcianc z dosc znaczacych ale niewiele kosztujacych elementow jak radiatory i odczyt temp. , a teraz jeszcze obcianaja mozliwosci plyty nowym biosem

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się właśnie poddałem ;/ Dobija mnie ta płyta. Puszczam ja 166/166 i mam zwieche 3DMarka, UT2003 i Postala 2, temperatury mostkow i procka naprawde niskie. Odpalam 170/170 i wszystko mi dziala bez jakichkolwiek problemow ale temperatury duzo wyzsze (proc@47oC w stresie). Nie moge podniesc mnoznika (12x166 -> zwiecha windy, 12,5x166 -> komp sie nie uruchamia), moge sie bawic jedynie fsb... A z fsb moge wycisnac 183 ale wtedy pamieci musze puscic na 157 i system nie jest stabilny :( Musze koniecznie sprawdzic ten zasilacz i sprobowac innych pamieci...

U mnie dokładnie to samo! Juz mnie krew zalewa. Co nie uruchomie to zaraz zwiecha!!! :( Czy to tylko odosobnione przypadki czy tak mają też inni? Juz sie znerwicowałem bo jak dam powyżej 133 to zaraz jakieś zwiechy i komp staje za inicjalizacją biosa. Muszę go wyłączać i potem na nowo odpalać. Wcześniej zwalałem winę na różne pamiątki ale próbowałem kilka i nic. Albo z tą mobo jest coś nie tak albo coś innego szwankuje. Wcześniej miałem K7VZA na drutmodzie i procek biegał jako XP 2400 bez problemu. A na tej mam problem z wyjściem powyżej 1900XP. Sam już nie wiem.

I pytam po raz kolejny. Dla czego nie mogę odpalić Fast Writes na radeonie 8500LE? Karta i płyta obsługuje. Tylko załączyć nie mogę na stałe! :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jaki sens mialo wydanie nowego biosu skoro on tylko obciana mozliwosci oc i nie poprawia bledow zawartych w starym  

nie rozumiem ECS-a  

najpierw robia wspaniala plyte, pozniej zaczynaja ja obcianc z dosc znaczacych ale niewiele kosztujacych elementow jak radiatory i odczyt temp. , a teraz jeszcze obcianaja mozliwosci plyty nowym biosem

hmm naszcescie istnieja tacy ludzie jak kilroy i Chipo ktorzy daja nam to co tygryski lubia najbardzie czyli zmodowane biosiki :) :) ja jednak ciagle czekamna biosik taki jak wydal Chipo z fsb133-233 ale zeby nie zanizal wydajnosci pamieci narazie jade sobie na biosiku od kilroya i jest git :P :P

pozdr :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehehhe pisze wlasnie 1000 posta w ty temacie LOL

U mnie dokładnie to samo! Juz mnie krew zalewa. Co nie uruchomie to zaraz zwiecha!!!  Czy to tylko odosobnione przypadki czy tak mają też inni? Juz sie znerwicowałem bo jak dam powyżej 133 to zaraz jakieś zwiechy i komp staje za inicjalizacją biosa. Muszę go wyłączać i potem na nowo odpalać. Wcześniej zwalałem winę na różne pamiątki ale próbowałem kilka i nic. Albo z tą mobo jest coś nie tak albo coś innego szwankuje. Wcześniej miałem K7VZA na drutmodzie i procek biegał jako XP 2400 bez problemu. A na tej mam problem z wyjściem powyżej 1900XP. Sam już nie wiem.

hmm a moze poprostu zaluzcie chlodzenie na nb bo pewnie sie grzeje jak diabli i powidzcie jeszce z jakiego biosu korzystacie ???????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce nikomu ujmowac chwaly ale czy chipo i killeroy potrafia tworzyc kod biosu czy tylko edytowac wlacz /wylacz ? Bo jak mi sie to widzi to chipo'wi troche koparka zjechala jak uwidzial ze WYRZUCONO z kodu zegar pci/agp.Czyzby modowane biosy mialy zatrzymac sie na chb313 ? Oby nie ;]

Kenzo i kojak.. podciagnijcie pci/agp o jedno oczko w gore.

pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce nikomu ujmowac chwaly ale czy chipo i killeroy potrafia tworzyc kod biosu czy tylko edytowac  wlacz /wylacz ?  Bo jak mi sie to widzi to chipo'wi troche koparka zjechala jak uwidzial ze WYRZUCONO z kodu zegar pci/agp.Czyzby modowane biosy mialy zatrzymac sie na chb313 ? Oby nie ;]

Kenzo i kojak.. podciagnijcie pci/agp o jedno oczko w gore.

pzdr.

biosy razcej sie nie skoncza na ty chb313 bo chipo zapowidzial ze w nastepnej wersji postara sie zalatwic problem zanizania wydajnosci pamieci :) :)

pzdr :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej hej.. to fast writes to jakies serio pojechane ustawienie... jak to wbilem w biosie na ENABLED to winda pokazala rog i zapragnela reinstalacji :D Po wylaczeniu tego ustrojstwa wszystko wrocilo do normy .. nie wiem co to jest i po co to jest ale mi sie nie spodobalo ;]

pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba już wiem co jest nie tak... Mam bios 02/19/03 z ukrytymi opcjami. IMHO to zasilacz... Zaniza mi napiecia w biosie (MBM pokazuje to samo).

Mam Athlona 1800+ (1.6V) i takie napiecia (najbardziej stabilne ustawienia - 166/166/77/2.5-3-2CL):

Over CPU VCore +3%

Over DDR Vcc Function +3,5%

CPU: 1,616V

DDR: 2,640V

+3,3V: 1,9-2,2V

+5V: 2,9-3,8V

+12V: 5,6-8,3V

SB+3,3V: 1,1-1,9V

-12V: -15,0-12,8V

SB+5V: 2,1-2,7V

Kosci pamieci zimne, mostki sie nie grzeja, cpu@44oC w stresie.

170/170/66 -> memtest ok, prime95 blad

Przy 170/170/77 [pamieci na normal] przechodze wszystkie testy... Mnoznik na 12x i nie przechodze zadnych testow :D

Inna sprawa, ze zasilacz Codegen 300W ktory podlaczylem na chwile nie pozwolil mi nawet uruchomic kompa :o Myslalem, ze ten Modecom 300W ktorego aktualnie uzywam jest ok... Jak myslicie, to na pewno zasilacz czy moze plyta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm a moze poprostu zaluzcie chlodzenie na nb bo pewnie sie grzeje jak diabli i powidzcie jeszce z jakiego biosu korzystacie ???????????

W oc bawię się już od K6-2 300@350. I znam się troche na tym. Ale próbowałem różnych sposobów i nic.

I napewno temp nie jest za wysoka bo już przerabiałem te ich swietne pasty pod radiatorami! :evil:

Ale ok. Wiec tak:

MB: 35st.

CPU: 39st

HDD: 43st

Więc temp to nie może być!

Co do biosów to sprawdziłem już każdego. Słabo wypadły Chepomana oraz czerwcowy ECS-a. Najstabilniej chodzi na killroy-a MOD29 i tego aktualnie używam. Podnosiłem także AGP na 77 potem na 88 i nic. Dalej te cholerne zwisy! Sprawdzałem praktycznie każdą funkcję w biosie z osobna i dalej to samo.

Zastanawia mnie jeszcze tylko napięcie 5V=4,7. Reszta w normie. Nie wiem czy te 4,7 jest ok. Jakie są u was?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kojak_ct jesli chodzi o fast-writes to mialem w sumie podobny problem mimo iz mam karte nVidii. Wlaczalem w biosie i w sterach, w rivatunerze i nic nie dawalo. Dopiero po puszczeniu tego GF3Ti-200 na Quadro DCC udalo mi sie zmusic fast-writes do dzialania (choc roznicy w predkosci dzialania nie widze)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na gf4mx fastwrites mi dziala. Chociaż wynik w 3dmarku nie zmienia się ani o 1 punkt :( szkoda, że w nowym biosie znikła możliwość zmiany napięcia :( a na ramie mam teraz automatycznie 2,67V to za dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...