Skocz do zawartości
QbaS

ECS l7s7a2 - Wszystko o tej płycie

Rekomendowane odpowiedzi

kurde widze zewciaz walczycie - powodzenia... jutro zakladam znowu drut-moda i bede walczyl... jedyne co mnie wpienia to zbyt optymistyczny czujnik temp na mobo i zanizanie napiecia cpu

Temp otoczenia 24 wody 27 a procka bezczelnie pokazuje 25 w stresie. Przy starcie w biosie pokazuje temp proa 18....

A def v-core mam 1,44-1,46 w zaleznosci jak sie plycie spodoba...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może mosfety sięgrzeją i już wysiadają zaniżając napięcia ? i wtedy, zakładając że płyta nie podaje prawdziwego napięcia tylko takie, jakie powinno być przy danym ustawieniu, napięcie jest za niskie i wykrzacza ... już sam nie wiem. a z tym podnoszeniem w tej mobo to u mnie po podniesieniu o te parę procent bios pokazuje wzrost napięcia ale nie wiem czy rzeczywiście podnosi (chociaż temp idzie w górę).

oby to była wina waszych procków bo nie chcę wydawać kasy na nowe KT600 (dla mnie jedyna opłacalna mobo w tej chwili) bo ze 150-200zł trzeba dorzucić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no z tym napięciem to coś jest nie tak..

ona sobie losowo napięcia wybiera chyba.. ;/

Kurde tez mi się wydaje że z tym napięciem jest coś nie tak bo czasmai jak włącze kompa i tych napięć mi nie podnosi i ramy teTwinmosy muszą mieć troche podniesione napięcie, to czczasami, zwłaszcza jak pierwszy raz od dłuższego czasu włączam kompa to blue screen'a mam musze zresetować, i idzie wtedy bo te ustawienia jak by dopiero zaskoczą:)

Wiec nie wiem , al mam jeszcze jedną taką i to rev 1,1, bo skopałem ja troche scieżki te cieniutki przerwałem chyba 2 i zrobi mi znajomy to może na tej będzie dobrze , bo nie sprawdzałem w sumie bo szybko popsułem:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba widziałem w biosie włączanie/wyłączanie cache'u L1 i L2. można spróbować ale wiadomo, że bez cache'u komp się zmuli totalnie. ale chociaż byłoby wiadomo, co siada. a ja mam tylko rok gwarancji na procka !!!

Gdzie to dokładnie jest ? Cos nie moge znleźć, podaj mi dokładnie gdzie to jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może na poprzedniej mobo widziałem - ABIT KT7A. oblookam ale pewnie nie maskoro nie znaleźliście.

oka, byłem w biosie i chyba znalazłem, nie iwem czy to to ale spróbujcie i oceńcie :

druga kategoria od góry, opcja INTERNAL CACHE (3 opcje : read-write, cośtam i disabled), to samo dla EXTERNAL CACHE.

wydaje mi się, że chodzi o cache L1 i L2 procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm...

więc tak..

u mnie w biosie external cashe jest wylaczony i sie wlaczyc nie da wcale..

a jak wylaczylem internal to...

winda sie ponad 5 minut uruchamiała..

po kolejnych 3 udalo mi sie odpalic Prime..

pochodził chwilke..

po czym zaczął wydawać piski z głośnikó w rytm pracy dysku tfardego..

a że przy okazji poczułęm zapach palonego czegoś ( chyba z dworu zaleciało ale wole nie sprawdzać ) to szybciutko go wylaczylem.. ;./

daaaawno tak sie szybciutko na akara nie rzuciłem ;)

więc nei wiem czy to to..

ale ja już tego chyba psrawdzał w ten sposób nie bede.. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm...

więc tak..

u mnie w biosie external cashe jest wylaczony i sie wlaczyc nie da wcale..

a jak wylaczylem internal to...

winda sie ponad 5 minut uruchamiała..

po kolejnych 3 udalo mi sie odpalic Prime..

pochodził chwilke..

po czym zaczął wydawać piski z głośnikó w rytm pracy dysku tfardego..

a że przy okazji poczułęm zapach palonego czegoś ( chyba z dworu zaleciało ale wole nie sprawdzać ) to szybciutko go wylaczylem.. ;./

daaaawno tak sie szybciutko na akara nie rzuciłem ;)

więc nei wiem czy to to..

ale ja już tego chyba psrawdzał w ten sposób nie bede.. ;)

Ja też sprawdzałem i żadnych pozytywnych efektów, nie wiem trzeba procka innego sprawdzić, kurde kumpel nie przyniósł mi dzisiaj.

Ale jeśli nie procek wymieniam na coś lepszego na n-force bo to juz mnie za bardzo wkurza, jaka płyte polecisz na n-force?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od razu mówię, że to moja opinia oparta na teście referencyjnej płyty VIA KT600 : wydajność ta sama a czasem niewiele lpsza niż nForce2, a opierając się na ulubionym teście posiadaczy nF2 czyli wersja alfa epoxa na kt600 :lol: ale szajs, alfa, hahaha, KT600 jest wolniejsze od nF2. oczywiście różnice marne ale wersja alfa, bios niedopracowany, nawet nie beta !

wydaje mi sięże KT600 nie będzie sprawiał tyle problemów co nF2, z kt333 i kt400 nie ma problemów (nie dotyczy ECS ;) ).

i kt600 jest tańsze od nF2, poza tym wyszedł już ABIT więc nowy król wkracza na rynek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak... tylko co ja ludziom w sklepie powiem.. że zrobiłem vmoda i pomimo zerwania standardowego radiatora procek (który też kupiłem u nich) nie chce chodzić stabilnie @2600+ ?? ;)

a jak już.. która płyta na kt600 bedzie miala równie fajne możliwości O/C jak ta nasza? albo lepsze najlepiej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kdla mnie marką samą dla siebie jest ABIT. mam zaufanie do tej firmy a mieniłem mobo z abita na ECS tylko dzięki dobrym opiniom o tym akurat modelu na forum. gdybym miał kasę to bez wahania brałbym abita na KT600, serio !

a w sklepie nie mówisz, że komp nie chce siędać @ tylko że nie pracuje stabilnie na standardowych ustawieniach czyli 11*133 (chyba tak) bo z tego co pisaliście to nawet tak sięwykłada prime.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak... tylko co ja ludziom w sklepie powiem.. że zrobiłem vmoda i pomimo zerwania standardowego radiatora procek (który też kupiłem u nich) nie chce chodzić stabilnie @2600+ ?? ;)

a jak już.. która płyta na kt600 bedzie miala równie fajne możliwości O/C jak ta nasza? albo lepsze najlepiej ?

To co robimy? ja juz nie wiem wydałem kase i teraz wielki h do d... mam z tą płytą, ajak nie uznają gwarancji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NOWY z ECS l7s7a2

wlasnie kupilem te plyte rev 1.1 prosto z ABCData za 200 zl

plyta ma 2 comy radiatory na obu mostkach i dwie zasilki pod Fan

narazie stabilnie XP 1700@2200 bez podnoszenia napiecia na 166

ale tylko dlatego ze mam chwilowo jakies szlifowane DDR 333 (ATE)

i to wszystko na zasilaczu codegen 250 :)

dla uzupelnienia z radeon 9100 + maxtor80 8Mb cache + nagrywarka

mam pytanie czy ktos podpinal spdif-out

nap ze sledziem od asusa lub jakims innym ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

życie jest takie niesprawiedliwe... :(

poza tym.. nie mam kasy na nową płyte..

poza tym.. jak oni w serwisie podepna to stfierdza ze działa.. przecież nie powiem im że mają puścic Prime na 12 godzin i jak sie wykrzaczy to kase mi mają dać.. ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NOWY z ECS l7s7a2  

wlasnie kupilem te plyte rev 1.1 prosto z ABCData za 200 zl

plyta ma 2 comy radiatory na obu mostkach i dwie zasilki pod Fan

narazie stabilnie XP 1700@2200 bez podnoszenia napiecia na 166

ale tylko dlatego ze mam chwilowo jakies szlifowane DDR 333 (ATE)

i to wszystko na zasilaczu codegen 250 :)

dla uzupelnienia z radeon 9100 + maxtor80 8Mb cache + nagrywarka

mam pytanie czy ktos podpinal spdif-out

nap ze sledziem od asusa lub jakims innym ?

o kurde ! L7S7A2 w starym dobrym wydaniu :!: nie przypuszczałem że gdzieś można w sklepie kupić to MOBO i to w lepszej wersji. cena 200 złwydaje siębardzo dobra jeśli jes tczytnik, jeśli nie ma to cena mniej super ale i tak dobrze za tę wersję.

gratuluję wyboru :)

ja nie mam 1 coma (małą strata), radiatora na SB 9to jużstrata chociaż mała) i nie mam spdif na mobo, ale nie używam zintegrowanej dźwiękówki - mam zoltrixa i jest 100 razy lepszy. ale jak spdif to nieźle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i u mnie też się zaczęło gram w Blood Rayn i nagle zwiecha. Potem Gram 2-3h i działa. Wyłączam kompa słucham muzy zwiecha. Pamięci zwolniłem to nie one. A szyna tylko 200 :) Podniesienie Agp/pci nic nie dało, napięcia to co nie ustawie to i tak prawie jednakowe a efektu brak :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...