storm Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 heheheh DarkB jezeli kojak_ct rozmawial z nimi i maja tevstare wersje to nie ma co sie zastanawiac tylko wymienic na inna :) napisz ze nie chodzi ci na normalnych ustawieniach co jakis czas jakies zwizy i chcialbys inna plyte ale z tego samego rev. zobaczymy czy sie zgodza przeciez ludzie z komputronika sa bardzo ulegli :) ktos pisal do nich czy mozna zmieniac radiator na nb i czy mozna sprzedawac czytniki i sie zgodzili na to wiec sa bardzo duze szanse ze pojda na wymianke :) :) pozdr :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidy Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 No tez jestem ciekaw koncepcji kojaka.. Mi freezy zaczynaja sie powyzej fsb 180, ale roznie to bywa, czasem freeza mialem po kilku godzinach a czasami dopiero po kilku dniach. FSB 200 nigdy nie osiagnalem, maxymalnie komp i wystartowal na fsb 197. Dodam jeszcze moje spostrzezenie w przypadku pracy asynchro na wyzszych fsb. No wiec zauwazylem, ze przy fsb powyzej 185 musialem podkrecac znacznie ram (elixir 266) bo inaczej komp wogole nie startowal. Swoja droga pamieci mi sie trafily calkiem niezle, smiagaja bez problemu na 300MHz CL2 i Ultra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisio Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 u mnie na wszystkich napięciach i wszystkich FSB kapa.. teraz w miare stabilnei jest na 12,5x133 i 1,79V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkB Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 No niech odpisuje już się niecierpliwie czy ma jakiś pomysł co zrobić z tym jeśli nie to wysyła to dziadostwo ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
links Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 bylem wczoraj w returnie w lublinie i kupilem TwinMos 400 nie patrzylem na plyte ale widzilaem na pulsce sklepowej obok kasy kupke czytnikow w woreczkach jak ja kupilem plyte to czytnik nie byl w pudelku od plyty tylko luzem w woreczku pomeczylem wczoraj swoj procek i narazie jest 1700@2400 prawie 2 giga na magistrali juto moze podzuce screeny na magistrali 180 bez podnoszenia napiecia na procku i pamieciach wiecej nie biore bo nie mam dobrego softu CPucool pod XP pokazuje 79!! na cpu i 40 na system pod win 98 robi mi mprobe i mam 36 na luzie i 45 po 10 min w hotburn dlatego boje sie dac wiecej bo chlodzenie to stary titan bez miedzi taki z duzym wentylem tylko zmienionym na taki co ma 1800 obr i 21DB zeby bylo cicho no i ten codegen 250w ale napiecia ma ok nawe jak grafike wykrece na tym etapie system przechodzi 3dmarka 2001 se na radeonie 9100 supergace 64MB mam cos okolo 9000 ale system nie byl przeinstalowany po wymianie grafiki i plyty moze ktos napisze na jakim sofcie na tej plycie zczytujecie temperature i macie do tych odczytow zaufanie bo przed kupnem plyty przeczytalem wszystkie posty i jakos mi sie zucilo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 ja mam niekręconego atnka 2000+ przestawionego na 166*10, napięcie nadal 1.6V. pamięci synchro, na CL2 działają tylko w normal, na CL2.5 można je puścić w FAST. powyżej komp dziwnie się zachowuje. mobo w wersji okrojonej ale nie narzekam. chyba kupię w returnie to mobmo full wersję. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidy Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 moze ktos napisze na jakim sofcie na tej plycie zczytujecie temperature i macie do tych odczytow zaufanie bo przed kupnem plyty przeczytalem wszystkie posty i jakos mi sie zucilo MBM, trzeba go tylko dobrze ustawic, ale temp pokazuje w porzadku. Uff, znowu cieplo sie zrobilo, mam na procku az 30 stopni 8O :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 aż 30 stopni, kurde. ja mam ze 2 razy tyle ! ale czekam na coolerek titana bo mój obecny titan ledwo wyrabia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
links Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 znalazlem pliczek MBProbeNT.zip z driverem pod Nt i XP do MBProbe Killeroy napisal ze powinien robic, sam takiego uzywa wiec jak bedzie robic to podniose procka na magistrale na 200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
links Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 czyzby Lublin pisal tutaj 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 a no lublin (pod obrazkiem jest napisane). zadzwonię zaraz żeby się upewnić czy nadal chcą zmieniać mobo i opchnę mojego ECS'a i wezmę full wersję, zawsze to fajne bajerki w biosie i oba radiatory. ważne pytanie : czy w pełnej wersji L7S7A2 radiatory są na gluta czy na kołeczki ? bo jak na gluta to muszę skołować klej zalmana lub thermopox. links : masz taki klej ? i czy są kołeczki czy glut? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
storm Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 AMD --> na sb sa koleczki a na nb jakis glut :P :P pozdr :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 właśnie rozwaliłem starego intela 740, kurde, fajna grafa była. ale mam radiator z nigo, przypomina ten z NB ale jest jeszcze w 4 czy 6 miejscach nacięty w poprzek tego "tunelu" gdzie w ECS jest napis. nie chce mi się teraz wyciągać kompa ale mam nadzieję, że oba radiatory sąrówne co do wielkości a szczególnie że ten od grafy nie jest mniejszy. i wtedy mam radiatorek na kołeczkach więc obejdzie się bez kleju. ale jeśli np. links masz klej thermopox lub klej zalmana to chętnie pożyczę kropeleczkę :) i przykleję ten radiator ECS'a. oj, coraz bardziej się przymierzam do zmiany na pełną wrsję. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
links Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 "czy w pełnej wersji L7S7A2 radiatory są na gluta czy na kołeczki ?" NB jest na koleczkach SB jest przyklejony ale chyba jakąs tasma bo sie ugina tak jak na gumie ale tez sa obok niego otwory tek wiec mozna sie obejsc bez klejenia na NB przydalo by sie jakies chlodzenie bo wczoraj mialem 41 stopni w MProbe ale na dotyk chyba duzo wiecej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 no więc mamy tu sprzeczność : storm twierdzi, że NB na gluta SB na kołeczki, links odwrotnie. u mnie NB byłna gluta ale jak kupiłem to Druss przykleił mi na klej zalmana (radiator nie ma kołeczków). u mnie temperatura nie jest wysoka, radiator jest lekko ciepły ale nie gorący. Links : masz dostęp do kleju termoprzewodzącego ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Heya. Widze, ze niewiele osób sie wypowiedziało więc powiem o mojej koncepcji. Wiec tak. Zacząłem prowadzić testy nad komponentem wywalającym kompa. I zauważyłem, ze jak puszczę go na 9x200Mhz na napięciu 1.6V (DUT3C) to moment zwisa (tylko gry lub benchmarki). Lepiej jest juz na 11x200 na standartowym napięciu 1.6V. Tam freezy sa co 30-60min. Wróćmy jednak do 9x200. Na standartowym napięciu są częste freezy. Dopiero jak dam +5% freezy robią się co 1-2h. Ta mobo nie ma więcej niż +5% napięcia i dla tego na razie nie sprawdzę przy napięciu np 1.7V. Podobnie ma się na 11x200. Z +5% Vcore jest znacznie lepiej. Drutmoda nie chce mi się robić. Więc narazie mój wniosek jest taki, że antki do wyższych FSB pobierają znacznie więcej prądu nawet na standartowym zegarze. Pisałem kiedyś, że nie moge Elixirów DDR400 nawet o 1Mhz do góry podnieść. Okazało się, że mogę i to bez dodatkowego napięcia. Tylko procek już nie chciał wstać na 201. Obniżyłem zegar do bodajże 1200Mhz i dałem magistrale 210Mhz z napięciem na procu +5% i poszło. Na 218 max ale nie stabilnie. Także wnioskuję, że to jednak wina proca. Mimo, że prime przechodzi to np. może Cache sie wysypuje przy dużych obliczeniach typu gry. Napewno podniesienie PCI/AGP nic nie daje. Przynajmniej nie u mnie. Więc teraz wy się pobawcie z nową koncepcją i napiszcie wnioski. Pozdrófka! PS. Aha. Zamieniłem swojego 1700XP DUT3C na 2000XP DUT3C od Arkadiusza nowaka i powiem, że smiga nieźle bez dodatkowego Vcore. na 2800XP chodzi na napięciu 1.6V +1%. Mimo tego oba działały tak samo na FSB 200Mhz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajacyk Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 NB na kołeczki SB na gluta Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkB Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Heya. Widze, ze niewiele osób sie wypowiedziało więc powiem o mojej koncepcji. Wiec tak. Zacząłem prowadzić testy nad komponentem wywalającym kompa. I zauważyłem, ze jak puszczę go na 9x200Mhz na napięciu 1.6V (DUT3C) to moment zwisa (tylko gry lub benchmarki). Lepiej jest juz na 11x200 na standartowym napięciu 1.6V. Tam freezy sa co 30-60min. Wróćmy jednak do 9x200. Na standartowym napięciu są częste freezy. Dopiero jak dam +5% freezy robią się co 1-2h. Ta mobo nie ma więcej niż +5% napięcia i dla tego na razie nie sprawdzę przy napięciu np 1.7V. Podobnie ma się na 11x200. Z +5% Vcore jest znacznie lepiej. Drutmoda nie chce mi się robić. Więc narazie mój wniosek jest taki, że antki do wyższych FSB pobierają znacznie więcej prądu nawet na standartowym zegarze. Pisałem kiedyś, że nie moge Elixirów DDR400 nawet o 1Mhz do góry podnieść. Okazało się, że mogę i to bez dodatkowego napięcia. Tylko procek już nie chciał wstać na 201. Obniżyłem zegar do bodajże 1200Mhz i dałem magistrale 210Mhz z napięciem na procu +5% i poszło. Na 218 max ale nie stabilnie. Także wnioskuję, że to jednak wina proca. Mimo, że prime przechodzi to np. może Cache sie wysypuje przy dużych obliczeniach typu gry. Napewno podniesienie PCI/AGP nic nie daje. Przynajmniej nie u mnie. Więc teraz wy się pobawcie z nową koncepcją i napiszcie wnioski. Pozdrófka! PS. Aha. Zamieniłem swojego 1700XP DUT3C na 2000XP DUT3C od Arkadiusza nowaka i powiem, że smiga nieźle bez dodatkowego Vcore. na 2800XP chodzi na napięciu 1.6V +1%. Mimo tego oba działały tak samo na FSB 200Mhz. No to w sumie nie za wiele dało np mi to wyjaśnienie, też tak sprawdziłem, ale kurde co za bzdura robienie podnoszenie napięcia w biosie i to tylko o max 5% normaslnie totalny debilizm. Może jednka procka tylko zmienie na 2000XP ale muszem mieć pewność że to będzie już działać, ale od czego to zależy bo ludzie mają 1700xp i im działa, może jakaś taka seria, może właśnie spróbuje procka zmienić, ale jaka jest pewność że to to? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elh Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Duzo zostalo napisane o tej plycie, wiec czy lepiej kupic ta plyte glowna czy podobna do niej k7vza na kt333/400? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
storm Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Duzo zostalo napisane o tej plycie, wiec czy lepiej kupic ta plyte glowna czy podobna do niej k7vza na kt333/400? hmmm oczywiscie ze te tylko pierwszy rev. nie pamietam gdzie mozna kupi ale strone wczesniej bylo o tym albo nawet na tej nie chce mi sie juz nawet czytac :P pozdr :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
storm Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Duzo zostalo napisane o tej plycie, wiec czy lepiej kupic ta plyte glowna czy podobna do niej k7vza na kt333/400? hmmm DarkB nie masz zadnej pewnosci ze to proc ale jak dobze pamietam to jest jedyna rzecz ktorej nie zmnieniales w celu wykluczenia inny mozliwosci wiec lepiej najpierw pozycz od kolesia proca tak zeby sparwdzic i wtedy bedziesz mial pewnosc ze to on cala sprawe kaszani :P :P no nic innego ci nie pozostaje :P pozdr :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenzo Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Plyta znow mnie zdziwila... Przy 11,5x133/166/Ultra, zwiechy w czasie grania, ogolnie lipa. 8,5x200Mhz, Elixir DDR 333MHz puszczony synchro 400MHz Ultra i system stabilny, przechodzi wszystkie testy. O co tu biega? :o Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
storm Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 hmmm chlopaki moze to nie istotne ale mam tu cos co moglo by teoretycznie pomoc tu macie linka http://www.ocworkbench.com/ocwb/ultimatebb...c;f=35;t=002195 jezeli ktos ma ochote sie pobawic to moze sprobowac zrobic tego moda bo jezeli poprezz podniesienie napiecia na chipie mozna uzyskac wyzsze fsb to tym samym daje to owiele wieksza stabilnosc czyz nie :) tak wiec jak ktos by chcial sie pobawic i sprobowac rozwiazac problem to tym samym jezeli zadzial bedzie powod do uzasadninej reklamacji plyty :) pozdr :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
storm Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 a i jeszce jedno moze to ddziwne ale czy kazda z tych osob ktore maja problemy teraz ze stabilnoscia nie zmieniala czasem tego radiatorka na sb bo jezeli tak to mozliwe ze tu takwi caly problem :P qrde jakos tak mnie naszlo dzis chlopaki zeba za wszelka cene wam pomoc :) pozdr :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszel Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Czy warto kupic ta plyte w koncu to rev. 1.1 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=14701005 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkB Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 a i jeszce jedno moze to ddziwne ale czy kazda z tych osob ktore maja problemy teraz ze stabilnoscia nie zmieniala czasem tego radiatorka na sb bo jezeli tak to mozliwe ze tu takwi caly problem :P qrde jakos tak mnie naszlo dzis chlopaki zeba za wszelka cene wam pomoc :) pozdr :) Dzięki, kurde może jadnak to procek ale musze kumpla złapać i naciągnąć żeby zdiął swoje Wc i swoje tez musze rozebrać troche zabawy, ale musze miec już pewność, może ten procek ciągnie troche prądu, skoro nie działało na 1700xp a teraz działa na 2000@2800 i jeszcze z napięceim tylko 1% no to coś nie tak.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisio Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 no fajny modzik.. tylko mi sie nie chce lutować do płyty.. ;/ co do teorii kojaka.. ja mam teraz 1,79 volta i przy fsb 133 też sie krzaczy więc myśl dalej bo to nie to ;) a co do radiatorka... w tym szaleństfie jest metoda.. ja mam zalmanka.. ;/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kargs Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 A czy ta nowea pelna wersja nie jest przypadkiem okrojona stabilnoscia czy jakos inaczej? Ktos sprawdzal? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
links Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 ustawilem w koncu MBProbe na XP mialem nawet problem opisany w dokumentacji z instalacja drivera dla NT ale sobie poradzilem mysle ze za niestabilnosc odpowedizlane sa pamieci mialem wczesniej jakies noname 333 i jaka kolwiek zmiana ustawien z auto w biosie powodowala niestabilnosc teraz mam TwinMos 400 drozsze od noname 20 zeta mysle ze warto jest test moich TwinMos na M-Tec na www.frazpc.pl oj dostalo sie tam elixirom. plyta jest wrazliwa na niekture ustawienia czestotliowci np u mnie na 175 zwis po biosie a na 180 super stabilnie na 180 ma nizsze temperatury niz na 166 wczoraj stawilem magistrale na 200 wszystko stabilnie 11x200 ale musialem ustawic AGP na 77 tylko ta temperatura na startym titanie CPU 49 w spoczynku do 59 w HotBurn a NB sie grzeje do 43 ale na czuja (macam) dalej twierdze ze wiecej przechodzi 3Dmark 2001 ale dalej ok 9000 to chyba max mojego 9100 no chyba ze jakies clodzenie na pamieci natomiast mam pytanie co do zasilacza moj stary codegen 250 chyba nie wyrabia bo przy magistrali 200 narazie tylko -5v ale skacze na -5,5 reszta napiec spoko CPU caly czas stablinie na 1,6 a 3,3 skacze czasem o 0,02V zasilacz sie nie gzeje ale matwia mnie te skoki na -5 zwlaszcza jak puszcze HotBurn nie wiem czy nie wywale tak wkoncu zasilacza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidy Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 plyta jest wrazliwa na niekture ustawienia czestotliowci np u mnie na 175 zwis po biosie a na 180 super stabilnie na 180 ma nizsze temperatury niz na 166 Tez zauwazylem cos takiego. Jednak u mnie roznica polegala na tym, ze na niektorych kombinacjach system byl bardziej niestabilny a na innych mniej. I wcale nie ma tu zaleznosci, ze im wiecej fsb tym mniej stabilnosci... dziwne ale prawdziwe.. :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...