Skocz do zawartości
QbaS

ECS l7s7a2 - Wszystko o tej płycie

Rekomendowane odpowiedzi

Sorry, za zamieszanie z tym czytnikiem, już znalazłem drivery które odblokowują jego działanie chyba na każdej płycie, na moim Epoxie chodzi. Jak by komu zależało to pisać na maila, bo zapomniałem adresu.

hmmm daj adres pewnie sie przyda kazdemu kto chce go pchnac :P :P

pozdr :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heya chłopaki ! jużskończyły się moje problemy, znowu jestem zadowolonym posiadaczem ECS L7S7A2 i Athlona 2000+.

temperaturea zaraz po starcie kompa 25*C, po dłuższej pracy na kompie i restarcie z windowsa i wejściu do biosu mam ok 35*C. :D

winny był trochę dysk i trochę sieciówka lub konfig. teraz pracuję 10*170 i pamięci 340 ultra cl2 ale zastanawiam się nad przejściem znów na bios chaepo 127 bo ten oficjalny 619 straszliwie zaniżył wydajność pamięci o ponad 200 pkt !!! fajnie że ECS oficjalnie daje do wyboru FSB 100-200, początkowo tylko 133-166.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjaśnij dlaczego po części był winny dysk i scieciówka, jestem ciekaw, ja wymieniłęm na okrojony model i chyba jest gitara, mam bloczek na NB na sokecie tez nie grzeje sie wcale nic, i lece na 10x200 synchro i ramy cl spd i turbo wyżej chyba nie da rady chociarz na poprzedniej mogłem dać na ultra i nie kopało się tak jak teraz. Jak się wgrywa min to przy końcu blue screen:( A w sumie te Twinmosy mogły by pójść na ultra.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wymieniłem dysk bo padł caviar 20 GB i chodziło ok. po doinstalowaniu kilku programów znów było ciepło ale jako, że ostatnim doinstalowanym były stery do sieciówki, wyłaczyłem ją w biosie, odpaliłem windę, włączyłem sieciówkę i ju było dobrze.

nie wiem jak, nie wiem dlaczego ale pomogło. teraz kupię maxtora diamond maxa 8 lub 9 z 3 letnią gwarancją chyba, że znajdę barakudę z trzema latkami.

nadal się zastanawiam jak ten dziadowki caviar mógł mi kompa chrzanić :lol: . w sumie latam 10*170 ale może za jakiś czas wystartuję na FSB200 tyle, że na biosie chepo, tym najnowszym co go jeszcze nie ma :D . teraz mam ten oficjalny a na pci/agp 33/66 nie będzie dobrze przy fsb 200 i zaniża skubaniec wydajność pamięci (odczyt 2100, zapis lekko poniżej 1000 :/ ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie! Wkurza mnie ta płyta. Wczoraj dostałem przesyłkę z FalconRockII. Podkręciłm proca do 2700XP (chyba 11x200). Temp w windzie 49st. Tyle co na starym coolerze tylko, że 2000XP. I znów mam zwisy! :evil: Dałem wszystkie ustawienia na min. i też nic. Chyba ją sprzedam. Teraz dałem na 11 x 178Mhz i na razie chodzi dobrze. Sam już nie wiem! :evil: Nie chce mi chodzić na 200FSB. A to jest dla mnie najważniejsze. Wcześniej miałem 8.5x200 i było świetnie. Zero zwisu! :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi działa spox na 10x200 ale jak dam 10,5x200 to juz cuda zaczynają się dziać, też nei wiem czemu, może proc nie daje rady, ale nie sądze. W sumie juz nie za bardzo kombinuje z ta płytą jest jaka jest, teraz to sterów do niej bym stery jakies nowe zapodał i może nowszego biosa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i u mnie przy FSB 200 zaczęły się dziwne zwiechy. Nic nie ruszałem nic nie zmieniałem. Nagle Prima zaczął zawieszać komputer po paru testach (wcześniej chodził godzinami). Ciekawe co się może dziać? Wysychają kondensatory? Bo temperatury się nie zmieniły. Rozwiązał ktoś ten problem? Proc chodzi 7,5*200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja dla odmiany jak tak wszyscy macie takie problemy powiem ze nigdy nie mialem takich problemow z ta plyta (odpukac) a juz troche ja mam :) tak wiec albo mam duzo szcescia albo trafilem na dobry egzemplaz dodam tylko ze to pierwszy rev. :) :P

pozdr :P :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja teraz wyniki pamięci w sandrze mam około 2100 odczyt !!! to jużtotalna przesada bo komp chodzi 10*170 i pamięci synchro 340 MHz Ultra !!!!

biosa mam najnowszego oficjalnego i zaraz wgram chepo127 i ustawię FSB na 200 albo jak się nie uda stabilnego 200 to wgram kilroya mod 23219 bo na nim miałem najlepsze wyniki. ale normalnie miałem wyniki pamięci około 2300-2400 na 333 !!! na 400 MHz ultra miałem lekko ponad 2600 odczyt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko macie może linka gdzie moge zgbrac jakieś nowe w miare stery do tej k. muzycznej bo coś mi w gierkach dziwnie dźwięk działa, nie słychać mowy:)

Z góry dziekuje.Mam pytanko macie może linka gdzie moge zgbrac jakieś nowe w miare stery do tej k. muzycznej bo coś mi w gierkach dziwnie dźwięk działa, nie słychać mowy:)

Z góry dziekuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko macie może linka gdzie moge zgbrac jakieś nowe w miare stery do tej k. muzycznej bo coś mi w gierkach dziwnie dźwięk działa, nie słychać mowy:)

Z góry dziekuje.Mam pytanko macie może linka gdzie moge zgbrac jakieś nowe w miare stery do tej k. muzycznej bo coś mi w gierkach dziwnie dźwięk działa, nie słychać mowy:)

Z góry dziekuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wysyłam post przez szybką odpowiedź to się rypie tweak, nie da się i koniec.

a co do mojego ECS'a to na o/c biosach ma mtemp 45*C, na oficjalnych 35*C (obie temp w biosie bez obciążenia). na o/c biosach komp się przegrzewa, na oficjalnych chodzi bezproblemowmo. biosy wgrywałem kilkakrotnie więc jestem pewien.

a tak chciałem mieć FSB 200 bo pamięci mają jeszcze ogromny zapas mocy i sie marnują na 340 ultra CL2 bo na 400 ultra cl2 chodzą spox.

darkB : najnowszych sterów szukaj na stronie ECS'a lub CMedii - nowszych nie znajdziesz niż tam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktoś w ogóle zauważył mój post i zechciałby wypowiedzieć się w sprawie przegrzewania się procka przez o/c bios ??? to chyba nie jest normalne zachowanie ???

czy już wam się znudziło pisanie w tym temacie i nie dostan odpowiedzi ? a co do mikrofonu to powinien działać, może jest sciszony w którymś progsie do regulacji głośności ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktoś w ogóle zauważył mój post i zechciałby wypowiedzieć się w sprawie przegrzewania się procka przez o/c bios ??? to chyba nie jest normalne zachowanie ???

czy już wam się znudziło pisanie w tym temacie i nie dostan odpowiedzi ? a co do mikrofonu to powinien działać, może jest sciszony w którymś progsie do regulacji głośności ?

Może źle ci pokazuje wskaźnik temp ja na podkręconym mam 31 jak jest chłodniej to jeszcze mniej, a na nie podkręconym chyba niewiele mniej, ale mam wc, a spróbuj cpuburn'a zapodać zobacz do ilu Ci skoczy na podkręconym i nie, zobacz czy stosunke jest taki sam jak bez obciążenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

już pisałem, że nie jest to błąd odczytu ponieważ na prawdę czuć znaczącą różnicę w twmperaturze coolera. przy oficjalnych biosach jest letni, przy o/c biosach wali z niego gorące powietrze i komp się zawiesza, zwalnia procek (w winampie zaczyna muza rwać) ale nadal nie wiem, jak bios może podwyżsać temp procka kiedy hardware monitor pokazuje, że napięcia się nie zmieniają ?

i czy wie ktoś co daje właczenie trybu 32 bitowego dla dysków twardych w biosie ? ta opcja zawsze była domyślnie wyłączona a w najnowszych biosach jest włączona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam pojęcia dla czego biosy podwyższają Ci temp. Zaraz wgram inny oryginalny bios i sprawdze u siebie.

Ja tez mam pytanie. Czym różni się L7S7A od L7S7A2? Ja mam tą drugą i zastanawiam się czy nie wrzucić bios od tej pierwszej. A czy wogóle ta płyta ma zabezpieczenie przed nieudanym flashowaniem? Czy jak padnie to koniec?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy wogóle ta płyta ma zabezpieczenie przed nieudanym flashowaniem? Czy jak padnie to koniec?

zabezpieczenie jest takie jak w kazdej inne mobosce na AMI_BIOSIE.

pzdr.

Czyli ? Jeżeli można dokładniej jest szansa, że się nie powiedzie bo zawsze miałem Award. A kość jest lutowana więc serwis odpada bo koszta pewnie przerosną wartość płyty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy wogóle ta płyta ma zabezpieczenie przed nieudanym flashowaniem? Czy jak padnie to koniec?

zabezpieczenie jest takie jak w kazdej inne mobosce na AMI_BIOSIE.

pzdr.

Czyli ? Jeżeli można dokładniej jest szansa, że się nie powiedzie bo zawsze miałem Award. A kość jest lutowana więc serwis odpada bo koszta pewnie przerosną wartość płyty

Właśnie. Można jaśniej? To moja pierwsza płyta z Amibiosem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post edytowany :D ( poprzedni pisalem z glowy bez sprawdzenia .. i byl bledny )

"For AMI bios rename the bios rom file to 'AMIBOOT.ROM' and you put the file on a blank non-bootable floppy disc. While powering on the system hold ctrl+home keys at the same time. You will hear 4 beeps from the pc speaker when it's done. "

po naszemu :

zmien nazwe pliku ( biosu ) na amiboot.rom i wrzuc na czysta nie botowalna flopke. Odpal kompa z kombinacja butonow ctrl+home. Po ukonczeniu operacji komp odezwie sie cztery razy bipajac z glosniczka.

temat poruszany rowniez tutaj : http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=16019

a tak jak juz jestesmy przy biosie... to tez sie moze przydac :

AMIBIOS Beep Codes - Fatal Errors

1 - Refresh failure

2 - Parity error

3 - Base 64K RAM failure

4 - System timer not operational

5 - Processor error

6 - Gate A20 failure (Keyboard)

7 - Processor exception interrupt error

8 - Display memory read/write failure

9 - ROM checksum error

10 - CMOS shutdown register read/write error

11 - Cache memory problem

pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawet nie tyrzeba nic wciskać bflasciach!ąc biosa "w ciemno". płyta sama powinna znaleźć bios na czystej systemowej dyskietce z plikiem amiboot.rom i wgrać ten bios - pisałem o tym na tweaku.

a z moją płytą nie może być coś nie tak bo każdy oficjalny bios chodzi elegancko i tylko bniosy kilroya i chaepomana grzeją procka. wiem, że nie powinny ale skoro na oficjalnych chodzi pięknie to jest wporzo. teraz jadę na 0619 i FSB 198, pamięci na 396 ultra i nie mam problemów z płytą. wynik 3DMarka 2001 mam 6725 pkt podczas, gdy na FSB 170 miałem 6550 pkt.i ten oficjalny bios jakośwykrył, że mam tylko 1 comma (tylko 1 można włączać/wyłączać i przestawiać w biosie) ale odczyty mam wszystkie (oczywiście większość z kosmosu). :) temp max przy wygrzewaniu CPUBurn-in czy SuperPi wynosi 38*C :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie.

Już doszedłem co jest z tymi FSB200. To nie wina płyty. Kiedyś się chwaliłem, że chodzi mi już stabilnie przy FSB200 i tak było lecz przy standartowej prędkości proca tzn. 8.5x200. Jak kupiłem FRII to zmieniłem mnożnik na 11x ale już wysypywał się od 166FSB. I dzisiaj zacząłem sprawdzać od 11x166. Tu jeszcze był w miare stabilny (test prime95). Ale jak dałem 11x178FSB to już po pierwszym teście prime zrobiło freez sytemu. Dodałem napięcie proca +3% i Prime doszedł do 3 testu. Więc dodałem napięcia na +5% i aktualnie prime jest na 105 teście i zero freeza przy FSB 178Mhz! :D :D :D

Więc pozostaje tylko jedno. Dodać więcej napięcia. Ale nie bedę tego robił drut modem na nózki procesora. Muszę znaleść inny drut mod i dać 1,7-1,75v i sądzę, że wszystko będzie śmigało! :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...