Skocz do zawartości
QbaS

ECS l7s7a2 - Wszystko o tej płycie

Rekomendowane odpowiedzi

no coz, drugi dzien bojow za mna :) Tym razem zwycięsko dla mnie. Chodz poczatki niew rozyly sukcesu bo po zmodowaniu Richteka napięcie bylo dalej takie same. Nie poddalem sie i postanowilem znowu zdrutowac podstawke procesora. Tym razem zdecydowalem sie na ustawienie napiecia 1,7 V i na zaaplikowanie zmodowanego biosu. Drutowanie podstawki poszlo sprawnie, trzeba miec tylko sposob, a wtedy wszystko czlowiek robi doslownie w 5 minut. Na poczatek postanowilem go zbytnio nie meczyc. mnozniczek x 13 magistralka x133 i napiecie 1.7. I....poszlo bez zająknięcia.. no i po wymianie plyty temperatury mi nie wariuja i nie pokazuja juz 120 stopni :). Wieczorek byl juz pozny wiec za wiele testow nie robilem, ale wyglada ze sprzecik jest stabilny. Dzis postaram sie odplic mnoznik x14 a potem x15, zobaczymy jak bedzie chulac. Zdziwilo mnie jedynie to ze Sandra pokazuje mi ze mostki maja 56 stopni , a procek 43 stopnie.... czyzby sandra klamala?

pozdruffka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten modzik mi się podoba przedłużka z dip switch do zmiany mnożnika zrobię sobie coś takowego :) , napewno wygodniejsze niz dłubanie pencetą :?

Jak dostanę cyfrówkę lub znowu wypożycze webcam to zapuszczę zdjęcia :) cyba,ze wcześniej sprzedam płytę :)

player_sc t- co so sandry to czasem coś zamieni ale wskazanie z kosmosu to raczej nie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

player_sct --> imho Sandra zamienila temp procka zchipsetem, twk wiec na procku masz 56 st a to juz troche duzo...

amoniak --> eheh czekam na wiesci z placu boju, moz kiedys tez mi mobo zmodujesz ?:) a co przesiadasz sie na sis 748 ? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

amoniak --> eheh czekam na wiesci z placu boju, moz kiedys tez mi mobo zmodujesz ?:) a co przesiadasz sie na sis 748 ? :lol:

Jak dorwę cyfrówkę to zrobię zdjęcia :D

a co do zmiany mobo to zastanawiam sie nad epoxem 8rda+ rev 1.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaczynam sie zastanawiac nad chlodzeniem wodnym... moze ktos cos poleci?? wczoraj bylem w gdyniw jednym sklepiku to mieli dwa rodzaje.. za 775 zl i za 130 zl. to za 130 zl to jakis wyrob polski.. moze ktos sie na ten temat wyrazic i cos polecic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

storm ---> a podjales juz meska decyzje? ja wciaz sie waham pomiedzy fr II a mf II . takczy inaczej to bedziemoj ostatno cooler, potem ide w wodne :)

Ktos sie tu chwalil kontakatami z autorem sppedfana i pisal ze pelna obsluga l7s7a2 bedzie w wersji 4.09.... wiadomo kiedy to wyjdzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

storm ---> a podjales juz meska decyzje? ja wciaz sie waham pomiedzy fr  II a mf II . takczy inaczej to bedziemoj ostatno cooler, potem ide w wodne :)

Ktos sie tu chwalil kontakatami z autorem sppedfana i pisal ze pelna obsluga l7s7a2 bedzie w wersji 4.09.... wiadomo kiedy to wyjdzie?

jeszcze nie wacham sie miedzy wc a volcano hehehehhehe :P :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

storm.. recenzja bedzie dopiero w poniedzialek.. ze wzgledu na dostepnosc aparatu cyfrowego :(

mialem miec go w czwartek.. zle nie wyszlo :/

a wyniki samych testow sa kilka postow wyzej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

storm..  recenzja bedzie dopiero w poniedzialek..  ze wzgledu na dostepnosc aparatu cyfrowego :(

mialem miec go w czwartek..  zle nie wyszlo :/

a wyniki samych testow sa kilka postow wyzej :D

widzialem tesciki te co zamiesciles i zrobilem tez tylko ze moje sie troche ronia od twoich pozniej wrzuce ci porownanie do moich i jeszce jedno pytanko jak sie robi ten test w 3DMarku2k1 ?????????????

pozdr :P :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w 3Dmarku ustawilem na minmalna rozdzielczosc i bit-depth - zeby jak najmniej obciazyc grafike - czyli - uwaga - bedzie szok - GF256 :lol:

a poza rozdzielczoscia i bitdepthem wszystko domyslnie ;D

Update:

aha.. testy byly na swiezych systemach:

WinXP Pro + SP1 + dx9 + detonatory 40.72WHQL + najnowszy AGP i IDE driver z www.sis.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja ma taki problem z ta płyta że mój athlona nie chce wstawać na fsb200 nawet na mnoiżnkiu 5,5! i nei wiem co jest grane, ramy na 133 próbowałem zwiększyć napięcei na procku tez nic, nawet nie wstaje mieliście już taki problem?

A seria procka taka jak w podpisie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm pewnie ramy nie wyrabiaja albo zasilka za slaba daj najnizsze taimingi albo zapodaj bios od kilryoa i ustaw agp na 77 powinno pomoc u mnie wszystko ladnie chodzi na 10x200 :P :P

pozdr :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hyhy.. u mnie tez nie idzie wiecej niez 195mhz ;)

tzn. wstaje komp na 200.. ale zwis jest przy ladowaniu windy :D

moje ramy chodza na 233cl2 wiec to nie ich wina :D

anie nie proca.. bo sprawdzany byl na mnozniku 6 ;)

poprostu.. gorsza seria chipsetu(?) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj mi linka do tego biosu, a to nie ejst ten co obniża wydajność pamięci? A Ty na jakim śmigasz biosie, a miałeś jakieś inne pamięci i też procek na fsb 200?

mialem kingstony 256/333 i za cholere nie chcialy isc na 200 max na ile szly stabilnie to 185 przy 195 wchodzil do windy ale odrazu zwis zmienilem na TwinMOSy 256/400 i chula az milo :P :P a biosik masz http://www.amdforums.com/showthread.php?th...threadid=173805 ja wlasnie smigam na tym mod23313 i zeby jakis spadek wydajnosci byl to nie zauwazylem moje pamieci w sisoft sandre 2459/2283 Mb/s :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nod obra zobaczymy, ale nie masz za małego wyniku pamięci w Sandrze?? Ja na tych 266 mam 2100/2050 czy coś takieog jak dałem je na 166 bo jeszcze pójdą na tyle i timing 2,5 i normal mode to wydaje mi się że na 400 masz troche mało.

Pozdrawaim ALL :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nod obra zobaczymy, ale nie masz za małego wyniku pamięci w Sandrze?? Ja na tych 266 mam 2100/2050 czy coś takieog jak dałem je na 166 bo jeszcze pójdą na tyle i timing 2,5 i normal mode to wydaje mi się że na 400 masz troche mało.

Pozdrawaim ALL :wink:

hmm tak wiec porownaj sobie wyniki przed i po sflashowaniu biosu i bedziesz wiedzial bo mi sie nie chce juz nic robic hehehehhe :P :P moze i malo ale zauwaz ze GOLO w swoich testach na pamiatkach przy ustawieniach 11x190 cl2 synchro ma wynik nie pamietam teraz dokladnie ale cos kolo 2290/2120 zaraz zreszta sprawdze ile pojda moje asynchro :P :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie napiecie na DLT3C powinienem miec po zrobieniu moda z laczeniem 5 pinow drucikiem?

Bo mam aktualnie 1.65 i chyba cos jest nie tak, bo komputer mi sie zaczal czesto resetowac. Mozliwe ze cos zle styka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Puscilem drutka pod piatym pinem, potem nad 4,3,2 i pod pierwszym, zawrocilem i zawiazalem dwa konce. A ile ja sie przy tym naklalem... :?

No wiec jak z tym napieciem? Po dobrze zrobionym modzie powinno byc chyba 1.85 ?

Dzis wyjme plyte z kompa i zrobie to raz a porzadnie :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dawidy--> wyglada jakby laczylo tylko 2(3) pierwsze piny... daletgo metoda drut moda bywa b wk... ehm flustrujaca. Mozesz puscic jak jeden artysta-ginekolog, przeplatajac co 1pin, najskuteczniejsze, plasuje sie zaraz za lutowaniem a usunac latwiej... tyle ze przygotuj sobie slownik brzydkich wyrazow, to nie jest wykonalne dla przecietnego smiertelnika...

Co do wartosci jakie daje polaczenie roznych pinow pisalem gdzies wczesnie (kolo 11 strony chyba)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...