Skocz do zawartości
QbaS

ECS l7s7a2 - Wszystko o tej płycie

Rekomendowane odpowiedzi

mój poszedł na allegro za 100zł. koleś z mowego targu się trafił, kupił przez "kup teraz" i zadzwonił po około minucie :) potwierdził chęć zakupu i poprosił o wysyłkę za pobraniem.

opis miałem ten, który storm (dzięki storm) dał mi linka i po prostu przetłumaczyłem na polski. zero kantów itp. wysłałem dodatkowo priotytetem (mniej na kasę będę czekał) i jumam komentarz (zanim koleś dostał towar !) czasami dobry opis pomaga, klient wie co kupuje, ja mu nagrałem jeszcze płytkę ze sterami do czytnika i mnóstwem sterowników (cała płyta ECS'a + parę innych sterów i programów).

Qbas : ta płyta w komputroniku to stara wersja ! ma porządne radiatory (2 na obu mostkach) ale nie napisali nic o czytniku. ale można kupić i jak się nie będzie płyta zgadzała ze zdjęciem to można oddać. :) na ich koszt oczywiście.

chętnym mogę przesłąć na maila przetłumaczony opis żeby mogli sprzedać swoje czytniki (ja sprzedałem więc nie mam już konkurencji z waszej strony). acha, umieściłem go w kategorii USB PenDrives, najbardzie jpodobna kategoria.

i thx za opis flashowania, jutro może pobawię się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponawiam pytanie.

Mam pytanie.

Czy ktoś z Was odpalał na tej płycie 2 karty graficzne, tzn. jedną na AGP a drugą na PCI.

Najlepsze jest to, że zawsze odpala się system z PCI, bez względu na to co jest ustawione w PrimaryGraphicAdapter w Biosie czy AGP czy PCI, nie zależy też to od opcji AssignIRQ4PCIGraphicCard ;(

Czy ktoś miał podobny problem/może wie jak go rozwiązać?

PS. Mam bios 13/03/03 ale na starszym też nie działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chętnym mogę przesłąć na maila przetłumaczony opis żeby mogli sprzedać swoje czytniki (ja sprzedałem więc nie mam już konkurencji z waszej strony).

moge prosic o wysylke opisu lub link do aukcji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Były sprzedawane po 285 zeta , ale z czytnikiem,

a teraz podobno są bez czytnika.

Dlatego kosztują 229 zł.

pzdr.

Dostałem tą płytę kilka dni temu z Komputronika za 229zł i był dołączony czytnik :o

Tak czy siak, zakup dość udany. Miałem problemy z tą płytą i 2000 Pro, sieciówki wariowały (w biosie LAN i Audio Onboard wyłączone), więc zainstalowałem XP Pro + SP1a i chodzi nieźle, choć karty muzycznej nie udało mi się zmusić do działania i musiałem włączyć zintegrowaną. Dodatkowy problem: XP ładuje się bardzo szybko, ale musi sobie na początku trochę pomyśleć (mimo zainstalowanych fix`ow MS).

Mam aktualnie Athlona XP 1800+ i 1 kość Elixir 256MB DDR 333MHz, puszczone synchro na 166MHz, system stabilny, procek@42oC w stresie, ale 3DMark sie zwiesza (pisal juz ktos o tym wczesniej). Za to przy 170MHz synchro, 3DMark spokojnie dziala, procek@47oC. Nie bawilem sie jeszcze mnoznikiem, bo musze polepszyc chlodzenie.

Ogolnie fajna plyta, cena rewelacyjna, szkoda tylko ze musialem zrezygnowac z 2000 Pro i karty muzycznej ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to looz totalny. cena 229 + wysyłka i czytniczek do sprzedania :!: najlepszy cena/jakość wybór pod AMD. ja dałem 250 zł z wliczoną wysyłką więc niewiele drożej.

a na zdjęcie w komputroniku jest L7S7A2 z lepszymi radiatorami. jakie są w rzeczywistości, Kenzo :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są inne niż te ze zdjęcia z komputronika, co tylko dowodzi, że tak naprawdę nie wiadomo co się kupuje ;o Dodam jeszcze, że w opisie płyty nie ma ani słowa o czytniku i jest zaznaczone, że płyta nie posiada zintegrowanej karty sieciowej, a moja na pewno posiada i jest to (takie mam przynajmniej stery ;p) SiS-900.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no włąśnie. w komputroniku dali zdjęcie lepszego modelu i nie zminili wraz z "ulepszeniem" ECS'a. ale fajnie że kosztuje tylko 229 zł i ma czytnik. moja też ma sieciówkę ale koledzy mi tu powiedzieli że to realtek a nie sis900. jeszcze jest wyłaczona w biosie ale jaka w końcu jest ta sieciówka ? realtek czy sis ?

trzeba założyć te nradiator na SB, kurde.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System wykryl mi ja jako SiS-900 Based PCI Fast Ethernet Adapter, zainstalowal poprawnie stery, sieciowka biega bez problemu, wiec to chyba SiS ;] Tak do konca nie wiadomo, bo to moze byc zaznaczone jako SiS ale biegac rownie dobrze jako Rtl... Zintegrowana karta muzyczna rownie dobrze chodzi jako C-Media i jako SiS 7012 :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uau! to chyba ja wprowadzilem lekkie zamieszanie co do tej sieciowki... faktycznie winda to widzi jako "karta sieciowa oparta na SIS 900". Ja wyskoczylem z tym rtl;em bo znalazlem kostke rtl na plycie ;]

Co sie ma tych sensorow i radiatorow to pies je tracal.. wlasnie mi sie komp zglosil jako xp1700@xp2400 wskutek czego banan mi sie pojawil na mordce... Moze sie pokusze o wiecej.. ale to juz trzeba jakies vmody , radiatorki... no nie wiem ;] Warto ?:)

pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie juz nic nie zdziwi... ECS :D

Kufa.. korci mnie na wiecej.. moze jakiegos drutmoda albo cos.Moze ktos w jednym zdaniu podac "zloty srodek" na wycisniecie siodmych potow z tej plytki i procka 1700 JUICB0251 ?:) Narazie mam xp2400... ale moze by tak wiecej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak chcesz wiecej to bez Vmod i Vmem moda(chyba ze nie chcesz isc synchro z pamieciami ) nie da rady no i jeszce biosik od Chipmana z fsb do 233 :) :) i luzik no i jeszce do tego WC bylo by wskazane :P :P

pozdr :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sieciówka logicznie nie jest realteka tylko SiS - realtekowe jest tylko PHY (scalak odpowiedzialny za prądy w kabelkach - który zresztą ma w srodku tę logikę - ale pewnie nie uzywają bo do [gluteus maximus] ? :D) - podobnie jak w nforce2 za fizyczne prądy odpowiada CMedia...(poza bardziewskim najnowszym epoxem rda3+ gdzie chyba cały CM robi za kodek + wyjście)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. A ja chciałbym zapytać o Fast Writes. Mam włączoną tą opcję w biosie. Wchodzę do windy, nie ma znaczenia czy to 98 czy XP i próbuję włączyć w SMARTGARD tą opcję. Daję reset kompa i ponownie do windy i nadal jest Fast Writes "OFF". Tak jest za każdym razem. Obczaiłem, że mogę to włączyć Power Stripem ale za każdym razem muszę go uruchamiać. Po resecie powraca do OFF! :( Co to może być, że sterowniki tej opcji nie chcą włączyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do Storma!

Masz pamiątki TwinMos. Podkręcałeś je? Czy polecą wyżej niż 400Mhz, Ultra i CL 2? Zamówiłem takie ale nie było na hurtowni i dostałem Elixir. Czy warto dokładać do TwinMosa tym bardziej, że pamiątki zaczęły iść cenowo w góre?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Elixiry DDR333MHz wlasnie i chyba je w przyszlym miesiacu wymienie na Samsungi. Elixirkow nie ma na oficjalnej stronie SiS`a w dziale wspierane kosci i rzeczywiscie nie sa one rewelacyjne. Nie moge juz wiecej wycisnac z tej plytki i procka - max 170/170 co daje mi 2400+ (mnoznik 11,5), przy 170/170, 170/153 wstaje mi 2600+ (mnoznik 12) ale winda sie zaraz restartuje. 166/166 przy 12x tez restart windy :( Przy 12,5x166 i pamieciach na 150 nawet komp mi sie nie podnosi... A moze to wina zasilacza? Mam Mode Coma 300W. Jakies pomysly?

UPDATE: podniosla mi sie wlasnie winda na 2600+ (11,5x175MHz) ale pamieci tylko na 157MHz ;/

UPDATE2: a teraz odpalila winda na 11,5x175MHz i pamieci tez na 175MHz... nic juz nie kumam :D raz dziala, raz nie :o

UPDATE3: winda wstaje, ale benchmarku w UT2003 nie przechodzi -> res kompa. Wracam do 170/170 i ide spac ;d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do Storma!

Masz pamiątki TwinMos. Podkręcałeś je? Czy polecą wyżej niż 400Mhz, Ultra i CL 2? Zamówiłem takie ale nie było na hurtowni i dostałem Elixir. Czy warto dokładać do TwinMosa tym bardziej, że pamiątki zaczęły iść cenowo w góre?

wirtam no ja mam to szcescie ze dostalem na Mtecach i niezle sa tylko ze plyta m akijowa zmiane napiec wie musialem zrobic moda i smigaly przy napieciu 2,7V na max timingach z czestotliwoscia 430Mhz :) jak zrobie moda na 2,9V to powinno byc spokojnie 450-460MHz :) :)

a co do tego czy warto dokladac to powiem ze tak tylko do tych na kosciach Mtec :) :)

pozdr :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Elixiry DDR333MHz wlasnie i chyba je w przyszlym miesiacu wymienie na Samsungi. Elixirkow nie ma na oficjalnej stronie SiS`a w dziale wspierane kosci i rzeczywiscie nie sa one rewelacyjne. Nie moge juz wiecej wycisnac z tej plytki i procka - max 170/170 co daje mi 2400+ (mnoznik 11,5), przy 170/170, 170/153 wstaje mi 2600+ (mnoznik 12) ale winda sie zaraz restartuje. 166/166 przy 12x tez restart windy :( Przy 12,5x166 i pamieciach na 150 nawet komp mi sie nie podnosi... A moze to wina zasilacza? Mam Mode Coma 300W. Jakies pomysly?

Jeśli pamiątki ustawisz na xxx/166 to raczej nie bedzie to wina pamiątek dla tego, że wtedy masz 166x2=333DDR. Ewentualnie masz za duży timing lub może CL2? Moje Elixiry DDR400 przy ustawieniu CL2 i timingach Ultra nie wstają. Max CL2.5 przy ULTRA ale i tak jakoś kiepsko wypadają bo Sisof Sandra pokazuje mi tylko 2400MB. A wydaje mi się, że na DDR400 powinno być chociaż 2700MB. Aha. Mam bios Chapmana?? 127.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do Storma!

wirtam no ja mam to szcescie ze dostalem na Mtecach i niezle sa tylko ze plyta m akijowa zmiane napiec wie musialem zrobic moda i smigaly przy napieciu 2,7V na max timingach z czestotliwoscia 430Mhz :) jak zrobie moda na 2,9V to powinno byc spokojnie 450-460MHz :) :)

a co do tego czy warto dokladac to powiem ze tak tylko do tych na kosciach Mtec :) :)

pozdr :P

2,9V to nie za dużo na pamiątki? Nie są to wtedy TwinMos przypiekane? :twisted: :twisted: :twisted: A dzialają na CL2 i Ultra?

A są jakieś inne kości w TWINMOSach? Interesuje mnie tylko kość 256MB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...