Skocz do zawartości
QbaS

ECS l7s7a2 - Wszystko o tej płycie

Rekomendowane odpowiedzi

1.

Xander!

Na tej stronie znajdziesz różne linki i biosy łącznie z killeroy-a

http://www.amdforums.com/showthread.php?th...threadid=173805

a tu masz bezpośredni link do tego z lepszą wydajnością pamięci MOD23219

http://520048665308-0001.bei.t-online.de/MOD23219.zip

2. Z tymi FastWrites jest coś nie tak. Niby się włączają np. w Riva Tunerze ale żadnego z nich pożytku. Sądzę, że skoro sterowniki nie chcą ich włączyć to rzeczywiście nie działają. Wzrost wydajności powinien być teoretycznie ok. 10%. Jeśli nie ma wzrostu to normalne, że sterowniki nie chcą włączyć FW bo nie mają co. Uparłem się i dojdę co jest!

3. Najważniejsza dla mnie sprawa to taka, że w końcu zmusiłem ten mój "złom" do pracy przy 178Mhz FSB i pamiątki na 400Mhz. Testowałem całą sobotę każdy element i co się okazało. Sterowniki Omega pod Radka zawieszały mi system!!! Wszystkie zwisy były ich sprawką! :evil: :evil: :evil: :evil: Zainstalowałem oryginalne ATI Catalyst 3.4 i nie mam problemu! :D :D :D

Tyle czasu się mordowałem ale...! Oto moje spostrzeżenia:

-SIS IDE spowalnia działanie dysku o 20-30%-zależne od wersji sterownika. Na dodatek System przy odczycie czsami jakby zastanawiał się co ma dalej robić na dysku.

-Najlepiej działa pamięć w środkowym slocie. Testowałem Elixira PC3200 i tam miał największą wydajność. Najmniejsza była od krawędzi płyty.

Zaznaczam, że to są spostrzeżenia na moim kompie i nie u każdego może być tak samo. Testy robiłem na XP. Jak sobie jeszcze coś przypomne to na pewno dopisze. Jest już 03.55 i nie pamiętam nic więcej.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dojdz do tego co z tym fastwrites bo 10% po drodze nie chodzi ;)

a co do SISIde... to co? wogóle tego nei instalować? deinstalacja pewnie nic nei da.. znowu format.. :(

Zobacz jaką masz teraz wydajność SiSof Sandrą i jaki dysk masz. U Ciebie może być ok. Najpierw sprawdz i napisz. A odisnstalować możesz tylko że pod XP. Zauważyłem, że pod 98 się nie da! :evil: Uruchamiasz instalke Ide i wybierasz uninstal.

Następna sprawa. Jeszcze wczoraj o 4rano postanowiłem dać mnożnik 10x200Mhz i co? Działa wyśmienicie! Pamięci z 2400MB podskoczyły do 2761/2551MB. Ogólnie system zapier....!!! :twisted: :twisted: :twisted: Tylko możecie mi wyjaśnić dla czego nigdy nie mogę Wyjść z efektywnością pamięci poza:

SISofSandra-

Int Buffered 86%

Float Buffered 80%

Czy to już granica tej płyty czy coś da się jeszcze zrobić w nowszych biosach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do fast writes to czytałem gdzieś że płyty pod amd tego nien obsługują ale po co by było ?

co do umiejscowienia pamięci to ja akurat mam w środkowym slocie bo inaczej przeszkadzają 4 cm radiatory na pamięci grafy, teraz akurat pamięć jest pomiędzy żeberkami.

kojak_ct : jakie masz timingi tych pamięci ? ja teżmama eleixiry 333 czyli pc 2700 i nie wiem ile z nich dusić. napisz jak tobie idą i czy to je właśnie odpaliłeś na 400 MHz.

sis ide warto zarzuciś skoro przyspiesza dyski a perzez sis agp muszę przejść na win 2k bo na 98 powodują błąd ochrony.

na duronie nie miałem odczytu temp bo nie ma czujnika na płycie. teraz mam antka xp 2000+ i jest jakiś odczyt. czy powinien być poprawny jeśli płyta bierze go z procka ?

a biosik killeroy'a mod 23219 niedługo zarzucę, zobaczę wyniki testów przed i po jego wgraniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nienawidze tej plyty i sprzedam ja na pewno za kilka dni. Testowalem 3 zasilacze:

1) Codegen 300W - komp uruchamia sie tylko przy 133/166 (mozna sie bylo tego spodziewac ;])

2) ModeCom 300W - napiecia tragiczne (podalem kilka postow wyzej)

3) Q-Tec 400W - napiecia wyzsze niz przy ModeComie o jakies 0,2-0,3V

Wszystko jest ladnie chlodzone i nie moge dac nic wiecej niz 166/166/77/2.5-3-2CL. Mam podpiety tylko dysk twardy, cd-rom odlaczony, karta na AGP, 2 sieciowki i audio na plycie wlaczone. Aktualnie tylko przy takich ustawieniach komp przechodzi test prime95. Przeciez to niemozliwe, zebym mial tak fatalne napiecia z powodu zasilacza... A wiec to z mobo jest cos nie tak ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta plyta chyba nie jest az tak bardzo pradozerna

u mnie wczesniej chodzila na rubikonie(codegen) 200W

co prawda procek nie ma duzego poboru mocy ale mimo wszystko bylo stabilne

do czasu gdy podlaczylem 2 dyski ,cdrom i nagrywarke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem co ty robisz ale ja na 250 W fortonie bez problemu pracuję. napięcia nie schodzą poniżej nominalnych, wszystko super stabilne. wiem że mam niepodkręcony ale nic złego się nie dzieje.

pamięci biegają teraz na 266 ale niedługo pójdą na 350 MHz.

a może ktoś mi odpowiedziećna pytania z mojego poprzedniego postu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kto mi to wyjasni:? Wchodzę do biosu ustawiam Over DDR Vcc na +0,8% zapisuje zmiany a po resecie i wejsciu do biosu nie ma funkcji do zmiany napięć....... Bios najnowszy 6/19/03 Do tej pory wydawało mi się , że to niemożliwe aby opcje ot tak sobie znikały z biosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kenzo!

Co do prądu to raczej wina płyty. Oddaj na serwis. Ja mam zasiłkę 200W starą z przed 3lat i mam teraz kompa na 10x200 FSB 1700XP@2400 DUT3C 1,616V, Radka 8500LE 250/250@290/265, dysk Barracuda V 60GB, Nagrywarke na SCSI Yamaha 6x4x16 i karte Vortex1 (jako GamePort). Czasami podpisam sobie jeszce Vortexa 2 i Live 1024. I to wszystko na biednym 200Watt. A myślę, żeby jeszcze FSB podnieść. Także stawiam na uszkodzoną płytę.

AMD Rulezz!

Ja mam tak jak w podpisie PC3200 DDR400 Elixir CL3. Puściłem timingi na Ultra i CL2,5. Ale jakoś to CL2,5 nic nie dało! :( I nie moge pokonać bariery 2766/2556MB. Wykorzystanie 86/80%. Kiepsko. Nie da się jeszcze podciągnąć do góry? :evil: :evil: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kenzo!

Co do prądu to raczej wina płyty. Oddaj na serwis. Ja mam zasiłkę 200W starą z przed 3lat i mam teraz kompa na 10x200 FSB 1700XP@2400 DUT3C 1,616V, Radka 8500LE 250/250@290/265, dysk Barracuda V 60GB, Nagrywarke na SCSI Yamaha 6x4x16 i karte Vortex1 (jako GamePort). Czasami podpisam sobie jeszce Vortexa 2 i Live 1024. I to wszystko na biednym 200Watt. A myślę, żeby jeszcze FSB podnieść. Także stawiam na uszkodzoną płytę.

AMD Rulezz!

Ja mam tak jak w podpisie PC3200 DDR400 Elixir CL3. Puściłem timingi na Ultra i CL2,5. Ale jakoś to CL2,5 nic nie dało! :( I nie moge pokonać bariery 2766/2556MB. Wykorzystanie 86/80%. Kiepsko. Nie da się jeszcze podciągnąć do góry? :evil: :evil: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiecie co wydaje mi się że te zwiechy są od północnego mostka, ja przynajmniej tak mam zmieniłem na zalmana radiatorek dalej się kopało ale mniej więc się wkyrzyłem i sma zrobiłem miedziany radiator cały i dalej się wali albe bardzo żądko, ale nie mam jak przymocowac tego radiatora bo mam na druciki :) musze mocnije go docisna ci będzie git, bo czasmai jak długo komp stoi i troche się przesunie radiator tem troche skacze do góry i albo bluee screen albo zwiss.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

probowal juz ktos oderwac ten klej od zalmana

przykleilem na niego radiator na sb ale zastanawiam sie nad wc na nb i wtedy zalmanik zostalby na sb - tylko jak ten klej zerwac - a nie pozalowalem przy klejeniu :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... gdybym nie mial pomiaru napiec na plycie, to chyba niemozliwe, zeby bios pokazywal mi napiecia i zeby zmienialy mi sie w miare logicznie (mimo tego ze sa mocno zanizone). Tak czy siak, dziekuje za taka plyte - wlasnie przetestowalem na pamieciach Samsunga, winda nie wstaje mi przy 166/166/66(77)/Ultra czyli kres mozliwosci tego mobo u mnie to 166/166/77/Fast. Nie wiem nawet czy warto ja odsylac do komputronika i czekac 2 tygodnie czy kupic w nastepnym miesiacu od razu plyte z nF2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestes chyba pierwszym niezadowolonym uzytkownikiem tej plyty

ja mialem jeden problem z resetowaniem biosu (pomogla zmiana bateri)

zadnych innych problemow z ta plyta nie zauwazylem na tym forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... gdybym nie mial pomiaru napiec na plycie, to chyba niemozliwe, zeby bios pokazywal mi napiecia i zeby zmienialy mi sie w miare logicznie (mimo tego ze sa mocno zanizone). Tak czy siak, dziekuje za taka plyte[...] Nie wiem nawet czy warto ja odsylac do komputronika i czekac 2 tygodnie czy kupic w nastepnym miesiacu od razu plyte z nF2.

ja nie mam pomiaru napiec na plycie i mimo wszyslo zmieniaja sie "w miare logicznie( mimo tego ze sa mocno zanizone)" . Celowo dalem cytat bo TAK wlasnie jest :) slowo w slowo :). Sprawa nr. 2.. odeslesz do sklepu i co ? Z ta ecska jest jak z procami xp1700.. loteria :) Nie masz pojecia co dostaniesz :). NF2.. owszem wyjscie jest.. ale za jaka cene ? Tylko poto zeby za 2 lata wymienic na cos innego.. Twoja kieszen , twoj wybor.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmieniac sprzet za 2 lata?? nie wydaje mi sie to zbyt logicznym wyjsciem

sadze ze wystarczy tylko procka na jakiegos AXP 4000+ a za kolejne 2 lata bedzie juz wszystko do wymiany bo grafa bedzie na PCI Express, DDR2 i procki A64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przyszlym miechu bede mial pewnie ostatnia luzna kase, wiec zrezygnuje z tego ecs`a. Jak to z kazda czescia kompa, zdarza sie nie trafic na dobry model. Probowalem wymieniac wszystko po kolei i nie moge uzyskac stabilnie nawet 166/166/66/Ultra - nieistotne jakie pamieci i jaki zasilacz. Wiem, ze innym udaje sie wykrecic duzo wiecej z tej plyty i dobrze ;] Sprzedalem czytnik, doloze kilka zl i kupie FIC`a AU13 albo Soltka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na nb tez na koleczki

ale na sb przykleilem tym 2 skladnikowym radiator od nb - temp bardzo ladnie spadla tym bardziej ze dmucha na niego jeszcze wiatrak od grafy 8x8 ale teraz wpadlem na pomysl zeby tam zalmanika wzucic a na nb wode

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kenzo : masz tą pierwszą wersję z pomiarem wszystkich napięć ? a na FSB 166 ta płyta sprawia ludziom problemy, zwisy itp, na 170 jest już spoko. zmniejszałeś mnożnik np na 5 i dawałeś 170 lub więcej ? może proc wymięka lub za dużo prądu bierze.

a ten klej zalmana to pewien problem bo trzyma jak głupi. nie namówisz go żeby rozstał się z chipsetem, na zawsze razem ;) albo na płycie albo poza nią jak pociągniesz ;)

najtańsza płyta na nforce2 to fic au 13 ale i tak 200zł trzeba dorzucić. ja teraz tylko podniosę FSB do 175 i mnożnik dam 9, pamięci będą się mocniej pociły a proc nadal 2000+. w spoczynku (w biosie) podaje mi temp 47*C :!: już szykuję się na wymianę chłodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...