Skocz do zawartości
QbaS

ECS l7s7a2 - Wszystko o tej płycie

Rekomendowane odpowiedzi

...to co siedzi im na tasmie babcia w wrzuca co jej sie podoba?!

teraz to ja nie kumam o co w tym chodzi :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

storm --> chyba bardzo sie przjales tym ze sie nie zrozumielismy.... Zrozumialem z twojego postu ze masz inny cooler w box niz ja. JKsli tak jestto troche dziwne ze do jednego pudelka daja taki a do drugiego inny. Oczyma wyobrazni ujrzalem stara, slepawa babcie siedzaca przy tasmie i pakujaca na chybail trafil coolery do boxow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Devrael--> dzieki, szkoda ze nikt mi nie opowiedzial wczsniej zanim nie zamowilem tego ecs-a.... shit! :evil: to nie wspiera oficjalnie szyny 166 to jakis k.. skandal...

no to ladnie umoczylem kase ...  :evil:  :cry:  :(  :evil:  

a w komputroniku pisza ze ma fsb 333 http://sklep.benchmark.pl/pelny_6322.html

tyle ze nizej jest :" Mimo dołożenia wszelkich starań nie gwarantujemy, że publikowane dane techniczne nie zawierają uchybień lub błędów, które nie mogą jednak być podstawą do roszczeń. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości prosimy przed podjęciem decyzji o kontakt."

Ale podobno w ciagu 3 dni moge im to oddac.....

Inaczej plty glowne esc ktore chce sprzedac mnie zasypia....

Jak jesteś z Łodzi to mogę odkupić mobo ;)

No alternatywą dla tej płytki jest MSI KT3V - w PTR (www.ptr.pl)za 299zł ... sam nie wiem na co się zdecydować ... He stronka im nie działa ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yotomeczek---> ee ja tam nerwowy jestem, troche mnie zaniepokoilo to co podal Devrael odnosnie roznic pomiedzy 746 i 746fx. Jutro moze bede ja mial, oblookam i zobacze.. a w lodzi mam tylko dalsza rodzine wiec chyba to nie wyjdzie :P

Tak wlasnie zobaczylem twoj podpis.. skokor durenm tak dlanie sie na tej mobo krecil to co sie dzieje z tym antkiem ? palomino czy co? bno az to dziwne zebym wiecej mial na tym k7s5a :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Jestem tu nowy, śledzę to forum od jakiegoś czasu i tak sobie myślę że może czas coś napisać :].

Jestem szczęśliwym posiadaczem (a może nieszczęśliwym) owego ECSa L7S7A2. Płyta jest git, jak dla mnie, ale mam jakieś dzwine problemy, mianowicie: po instalacji w2k i wszystkich niezbędnych sterów oraz oprogramowania mam problemy z odtwarzaniem DivX oraz mp3 !!! to jest jakieś chore. Ten sam system te samo oprogramowanie przy K7S5A działa idealnie a tu ZONK. Przy WMP 9, Nimo i FF Schow filmy się odpalają normalnie ale po jakimś czasie system robi kuźwa freeze i trzeba twardy reset. Myślałem że to wina nimo więc zapodałem ACE Mega Codecs Pack ale śie myliłem dalej to samo :/ Z winampem jest podobnie gra, gra i raptem wszystko staje ... Na K7S5A powyższy stuff i wszystko inne śmigało wyśmienicie. Może ktoś miał/ma podobne problemy? Dodam tylko że mam to samo zrówno na ustawiniach nominalnych jak i po podkręceniu ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

John_doe. nie gorączuj się tylko poczytaj instrukcję płyty. wyraźnie pisze:

The sis756 Northbridge features the s2k complaint bus driver technology to support AMD 133/166 Mhz fsb processor.

oraz:

the mainboard uses AMD 4620pin Socket A that supports 133/166 frontside bus (FSB).

oraz:

- Supoorts AMD socket cpu 133/166 Mhz

- Synchronous/Asynchronous Host-t-DRAM timing: 133/200, 133/166, 166/266, 166/333, 166/400

- Supports 200/266/300/400 DDR sdram

i najważniejsze

- Supports up to 2 ubuffered DIMM DDR333 or up to 3 unbuffered doublesided DIMM DDR 266/200

czyli płytka może mieć problem z obsługą 3 modułów 166 mhz (pradopodobnie mało prądu z chipsetu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

storm --> chyba bardzo sie przjales tym ze sie nie zrozumielismy.... Zrozumialem z twojego postu ze masz inny cooler w box niz ja. JKsli tak jestto troche dziwne ze do jednego pudelka daja taki a do drugiego inny. Oczyma wyobrazni ujrzalem stara, slepawa babcie siedzaca przy tasmie i pakujaca na chybail trafil coolery do boxow :)

hehehe nie przejolem sie tylko cos mi net sie kaszanil dlatego tyle postow a coller mam od starego 1.7 palmino moze to dlatego a moze zeczywisciee daja do kazdego inny :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Tak wlasnie zobaczylem twoj podpis.. skokor durenm tak dlanie sie na tej mobo krecil to co sie dzieje z tym antkiem ? palomino czy co? bno az to dziwne zebym wiecej mial na tym k7s5a :D

Durnia traktowałem prądem (cięcie mostków) i ołówkiem - stąd wyszedł 10x150 na co dzień (max w windach 10x156, w biosie 10x157)

Ponieważ mam w planach zmianę mobo - nie chcę pastwić się nad Antkiem ... a ta płyta/HDD powyżej FSB 158 fika (win XP się wysypuje - hard error czy jakoś i trza reinstalki walić, bo naprawić się nie daje ...)

stąd 11x155 na razie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też Ci sie net kaszani ?

bo ja zauważyłem że u mnie sie ta płytka najczęściej w necie wywala jak przetaktuje..

pusciłem na 1920 Mhz i katowałem 3dmarkiem sandra UT2k3 przez kilka godzi i nic..

wlazlem do neta.. 10 minut i freez..

moze faktycznie cos jest nei tak..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też Ci sie net kaszani ?

bo ja zauważyłem że u mnie sie ta płytka najczęściej w necie wywala jak przetaktuje..

pusciłem na 1920 Mhz i katowałem 3dmarkiem sandra UT2k3 przez kilka godzi i nic..

wlazlem do neta.. 10 minut i freez..

moze faktycznie cos jest nei tak..

nie nie o to chodzi ze mi sie frezuje tylko ze mam lagiiiii i nacisne nieraz dwa razy albo tyrz no i sa efekty w postaci kilku takich samych postow:) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzurpator--->mowilem ze mailem taki zly dzien ze moglem gadac troche glupiej niz zwykle i bardziej sie goraczkowac :) A do instrukcji na bank lookne jesli tylko servisco nie zawali sprawy i dzis mi ja przywiezie pomiedzy 17 a 22 :twisted: A to co zaprezentowal Devrael bylo troszke niepokojace, czyz nie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam!!!

mialem 6 sztuk ecsow wszystkie na sisie i wszystkie dzialaja do dzis!!!!

byly to k7s5a,2 sztuki k7s5a lan, k7s6a, i 2 x k7s7a2 bez fire wire

co do kasujacego sie biosu - prosta sprawa sprawdzic styki przy baterii lub ja wymienic!!!! i po sprawie

co do esc k7s7a2 to:

zmina mnoznika od 6 - 12,5 za pomoca zworek na plycie

zmiana fsb w biosie zakres 133-200 mhz co 1mhz

dzielniki dla ramu:1/2; 2/3; 10/9; 3/4; 3/5; 4/5; 5/6; 8/9; 2/1; 3/2; 5/2; 4/3; 5/3; 5/4; 6/5

zmiana napiecia ramu 0,8% 2,7% 3,5 % ogolnej wartosci

zmiana napiecia proca 1% 3% 5%

moja wersja jest bez fire wire, ma lan, nie ma czytnika pamieci flash

audio to 6h cmi + codek '97 realteka

4 wyjscia usb 2.0

3 audio (jest mozliwosc podlaczenia 6 kolumn - ustawianie opcji w sterach)

2 com, 1 lpt

udma 133 x 2

fdd x 1

sis zrobil wiele w o/c. jednak tez ciekawa byla k7s6a a przeszla bez echa!!!sis 746, zmiana mnoznika jak tu, fsb do 166 ale skokowo, zmiana napiecia - lepiej niz na nowym ecs-sie

co do budowy k7s7a2 to bateria jest fatalnie umieszczona - niewygodne kasowanie cmos

no i polozenie zlacz eide - i tak jest lepiej niz w k7s5a (najlepiej bylo w k7s6a)

a i k7s7a2 wymaga lepszej zasilki niz k7s5a i k7s6a!!!! uwaga na ten szczegol - moj durak 1000 mial problem z wstaniem (mialem zasilke 200w, ale na k7s5a, k7s6a smigal spokojnie na 150mhz fsb x 8 bez zmian napiec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, dosatelm e-maila ze dopiero dzis Komputronik nadal przesylke do wyslana i to o 16.... fajnie , do mnie dojdzie po swietach... 2 dni wczesniej nie mogli wyslac?

Wie ktos czy da sie zmienic sposob dostarczenia, ty zamiast zamowienia uslugi 17-22 (zlozylem takaie zamowienie z mysla o dzis) zamienic to/dodac usluge dostarczanie w soboty ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

John_doe. nie gorączuj się tylko poczytaj instrukcję płyty. wyraźnie pisze:

The sis756 Northbridge features the s2k complaint bus driver technology to support AMD 133/166 Mhz fsb processor.

oraz:

the mainboard uses AMD 4620pin Socket A that supports 133/166 frontside bus (FSB).

oraz:

- Supoorts AMD socket  cpu 133/166 Mhz

- Synchronous/Asynchronous Host-t-DRAM timing: 133/200, 133/166, 166/266, 166/333, 166/400

- Supports 200/266/300/400 DDR sdram

i najważniejsze

- Supports up to 2 ubuffered DIMM DDR333 or up to 3 unbuffered doublesided DIMM DDR 266/200

czyli płytka może mieć problem z obsługą 3 modułów 166 mhz (pradopodobnie mało prądu z chipsetu).

Właśnie.

W instrukcji wszystko pisze. Nie wiem z kąd to zamieszanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeśli chodzi o shit ECS to ja moge powiedzieć tyle,

miałem:

K7VZA na magistrali 100 - działał bez zażutów

K7VZA na -//- 266 - i bez problemów (chodzi do dziś, powyższy spyliłem)

K7VTA na KT333 - i aless OK

L7S7A2 i jestem jak narazie zadowolony :)

Wszystko działa i nie wiem o co chdzi z tą fobobią na temat ECS, no ale EPOX 8RDA(+) to cudo techniki (tylko czemu tyle postów i topików na jej temat ;/ )

sam miałem 8RDA i padła po 90sec. chodzenia, nawet biosu do pożądku niepooglądałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do esc k7s7a2 to:

dzielniki dla ramu:1/2; 2/3; 10/9; 3/4; 3/5; 4/5; 5/6; 8/9; 2/1; 3/2; 5/2; 4/3; 5/3; 5/4; 6/5

4 wyjscia usb 2.0

2 com, 1 lpt

udma 133 x 2

fdd x 1

A to wersja 1.1 ??

Bez czytnika ??

Za ile ??

Matto to nie wszystkie są z czytnikiem ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do esc k7s7a2 to:

4 wyjscia usb 2.0

2 com, 1 lpt

udma 133 x 2

fdd x 1

A to wersja 1.1 ??

Bez czytnika ??

Za ile ??

Matto to nie wszystkie są z czytnikiem ????

hmmm nigdzie nie widzialem takiej plytki k7s7a2 jedynie widzalem k7s7ag ale to juz inny przedzial cenowy bo z tego co piszesz to ta plyta niczym sie nie rozni od l7s7a2 a moze ci sie nazwy popierniczyly :):) i jakas okrojana dostales :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie sie zastanawiam nad wyborem bo niedlugo bede mial Shuttle AK32A ale jej mozliwosci OC sa dosc ograniczone :/ I wlasnie mam zamia ja sprzedac i kupic sonie albo tego ecsika za 290 z czytnikiem w tym czytnik byum opchnal jakiemus lamerowi za 80zl:). Albo DFI AD77 bez pro to jest na KT400 moze FSB 200 osiagnalbym na nim:D. Albo jeszcze w podobnej cenie mam EPOXiaka 8k9a za 359:) I CO DO CHOLERY JASNEJ WYBRAC. Niestety nie zarabiam ale jako tako na miesiac od starszych wyciagne 40-70 zl:) I CO TU KUPIC hehehe.

Powiem jeszcze ze narazie sie przymierzam tez do kupna procka:). Bo jak narazie 800 durex jest troszke slaby w kreceniu:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakto nie.

XP1,7+ na 12x166 :)

Jak narazie, ale jeszcze nie powiedziałem ostatniego słowa :)

hmmm i to wszystko moze jakies fotki???? jakie napiecia???? jakie taimingi???????? synchro asynchro???????

troche wiecej szcegolow jakie temperaturki ???? no i jakie chlodzenie?????????

pozdroo:):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...