Skocz do zawartości
krzyss

Temperatura Ga-m55plus-s3g

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od czasu kiedy wsadzilem x2 5000+ na plyte jak w podpisie i w temacie, temperatura na plycie glownej jest w spoczynku zawsze powyzej 40`C a w stresie nawet 60 i czasem ciut wiecej. Obudowe mam raczej dobrze wentylowana i reszta komponentow temperaturki ma ok. Niepokoi mnie natomiast ta jedna temperatura - jest to bodajze mostek polnocny na ktorym jest niewielki aluminiowy radiatorek.

Zalozony mam na niego 4x4cm fan od revolteka (air guard), a na dodatek dmucha jeszcze w jego strone wentyl 7x7cm qolteca.

Moje pytanie jest:

1. jakie sa bezpieczne temperatury na tym mostku/czipsecie?

2. czy duzo dalaby mi wymiana na chlodzenie termalright h5?

3. uklady na plycie glownej bardziej sie grzeja przy procesorach x2 niz jednordzeniowych?

Z gory dzieki za odp.

Pozdro

krzyss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te płytki po prostu tak mają... Temp 60*C jest jak najbardziej normalna...

W drugim kompie,mam asrocka pod AM2 g6100 i też grzeje...

Zmiana na HR-05 dała by sporo+jakiś nawiew(tylko po co?)chyba że kręcisz proca i w ogóle żyłujesz płytę...

Tak,układ zasilania jest bardziej obciążony gdy zasila dwa rdzenie...

Edytowane przez Sopel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oho, widzę że mamy dość zbliżone configi więc może i ja się wypowiem :P

U mnie nawet po dość znacznym kręceniu, nie działo się z komputerem nic niepokojącego, aczkolwiek 6100 grzeje się nie miłosiernie, ale z tego co się kiedyś doczytałem jest normą. Dla świętego spokoju (tak jak i ty) dałem malutki wentylatorek Revolteka 4x4, przykręciłem go 2 śrubkami, ale skręciłem jego obroty do momentu, kiedy jego dźwięk zagłuszały inne części. Temperaturka od razu się zmniejszyła ( choć nie była taka jak na pełnej prędkości gdzie żeberka były chłodne), a radiator jest dość mocno ciepły, ale następstwem jego dotknięcia nie jest już poparzona skóra tak jak to miało wcześniej miejsce ;) . Jak kiedyś testowałem temperatura mostka nie miała (w moim przypadku) znaczenia w OC na tej płycie więc myślę że taki standardowy radiatorek + wentylatorek spokojnie wystarcza :) . Jako ciekawostkę dodam, że któregoś razu widziałem na allegro sprawne używane egzemplarze ( właśnie ten model) z odbarwieniami termicznymi, czyli niezłą miały temperaturę podczas pracy... ;]

Edit:

Teraz ci nie powiem, bo zamieniłem mojego A64 3000+ na 2 rdzenie : P Ale wcześniej jak pamiętam było coś ala 35-40oC na luzie a w stresie około 50oC (przy czym wentylator na chipsecie ustawiony tak że jest praktycznie nie słyszalny). Radiatora ściągać nie ściągałem bo nie było takiej potrzeby. Zresztą płyta i tak miała iść na gwarancję bo padło jedno gniazdo EIDE oraz bateria była rozładowywana w 1-2 miesiące ;f Ale ostatecznie nie trafi bo padł Simmtech i po gwarancji... :(

Edytowane przez Dawid afg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, no owszem, bardzo bliskie. Wczesniej mialem idento procka :)

Tego thermalright`a h5 bede mial chyba w piatek bo juz lezy w sklepie i czeka na mnie lecz nie mam czasu po niego podjechac.

A powiec mi jakie masz temperatury na NB na jednordzeniowcu? Ja mialem ok 33-45`C. nie przypominam sobie by kiedykolwiek bylo inaczej. Teraz przy x2 nie bardzo chce zejsc ponizej 40`C przy tym revoltecu 4x4 i dodatkowo jak dmucha 7x7 qolteca puszczony na 5v (dmucha bezposrednio z gory na niego). A przy wlaczonym c&q tem NB nie jest wieksze jak 36-40`C.

Zauwazylem ze podczas stresu temp szybko rosnie lecz gdy wylacze "tortury" to rownie szybko temp spada.

Co do OC to chyba tez nie ma z tym problemu ten NB i jego temperatura, bo na 3,2 - 3,25 bez zmiany napiecia na cpu komp normalnie chodzi i nic sie mu nie dzieje, ale na NB 50`C staje sie norma.

Dlatego wlasnie zdecydowalem sie na tego H5 i zaloze na niego tego qolteca 7x7 (jest bardzo cichutki 17,8dba) i powinno byc o wiele lepiej.

Nie wiem czy sciagales radiator z NB, ale gigabyte dal tam jakis francowaty szary klej co siedzi tak twardo na radiatorze i czipsecie ze nie wiem czym go dokladnie wyczyscic??? z radiatora poradzilem sobie paznokciami, ale z czipsetu czym???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

H5 kupione i zalozone. teraz czekam az pasta nabieze swoich wlasciwosci i bede testowal.

Nie wydaje mi sie zeby az tak wysoki spadek temperatury by byl, lecz od razu zucilo mi sie w oczy szybki spadek temp po pracy w stresie. Nie zakladalem jeszcze wentyla na radiator bo jest problem by to pomiescic:( z drugiej strony przydal by sie bo napewno sporo by to dalo ale chlodzenie proca i karta graficzna a po srodku H5 ktory nie ma pola do popisu by dac z siebie wszystko a co ulatwilo by mu gdyby cyrkulacja powietrza wkolo niego byla lepsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

H5 kupione i zalozone. teraz czekam az pasta nabieze swoich wlasciwosci i bede testowal.

Nie wydaje mi sie zeby az tak wysoki spadek temperatury by byl, lecz od razu zucilo mi sie w oczy szybki spadek temp po pracy w stresie. Nie zakladalem jeszcze wentyla na radiator bo jest problem by to pomiescic:( z drugiej strony przydal by sie bo napewno sporo by to dalo ale chlodzenie proca i karta graficzna a po srodku H5 ktory nie ma pola do popisu by dac z siebie wszystko a co ulatwilo by mu gdyby cyrkulacja powietrza wkolo niego byla lepsza.

A HR-5 SLI,nie przypasował by tobie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety mie dalo by sie tego zamontowacw wersji SLI bo nie dosc ze jest niekompatybilne z plyta to ogranicznikami bylo by tu procek, grafa a po innych stronach pci-ex 1x (to male) a z drugiej strony kondensatorki. http://gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-m55plus-s3g_10.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi