Elvith Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 (edytowane) Witam, mój pierwszy post, cóż za trema. W każdym razie składam sobie śliczny komputerek(chciałem z tym jeszcze z miesiąc zaczekać, ale byłem ostatnio w kantorku Ojro wymienić i kurs $ dał mi sporo do myślenia), krzystając z 'okazji' na allegro. Dlatego też potrzebna mi wasza szybka pomoc;) I rada, żebym lecąc za okazją nie wyszedł na idiotę. Z góry dzięki. Wszystko będzie na Vista 64 Home Premium(planuje dokupić drugie tyle RAM gdy będzie to potrzebne). Podaję cene sprzetu plus przesyłka(zakładając, że wszystko szło by drogim DHL). Tylko ta EVGA mnie trochę niepokoi- nie można za pobraniem, a gościu nie ma zbyt wielu komentów Sprzęcik: CPU: Intel Core 2 Quad q9550BOX- 873 zł Chłodzenie CPU takie jak w zestawie No-Limit Miguela;) GPU: EVGA GEFORCE GTX 280 1 GB DDR 3 - 1123 zł RAM: OCZ 4GB DDR2 1066 Reaper EPP CL5 2x2GB 1066MHz - 343 zł Dyski twarde: 2x Samsung Spin Point F1 750GB Serial ATA/300 7200rpm 32MB cache - 548 zł MOBO: Tu mam problem: brać x48 cz x38? Bo w sumie wyższe FSB chyba nie zda mi się na wiele przy tmy układzie, a różnica w cenie nie jest jak dla mnie kosmetyczna. A może inne Mobo niż te które podaje? Firma nieważna, jeśli będzie lepsze, a tańsze lub niewiele droższe- biorę. DFI LanParty DK X38-T2RB - 535 zł DFI LanParty DK X48-T2RSB - 660zł FSU: Zasilacz Be-quiet Straight Power BQT E5-700W BN039 - 455zł Do tego: jakaś nagrywarka DVD LG, Samsunga lub Pioneera, pasta Zalmana, monitor 22'(tu liczę na wasza pomoc, matryca TN- lepsze mi niepotrzebne), obudowa: Cooler Master Centurion RC-590 Czarna, Antec Gamer Nine Hundred, Antec Three Hundred lub Thermaltake M9- tez prosiłbym o radę. zapomniałbym- jeszcze jakieś 2x 120m wiatraczki;) Z góry dzięki za wszelki odzew, a dzięki dwakroć mocniej za odzew w czas;). Jeszcze raz proszę o opinię i określenie czy lepiej dołożyc te 400zł do quada czy lepszy e8500. Ale weźcie pod uwagę to, że procek będzie pracował conajmniej 4 lata;) Edytowane 25 Sierpnia 2008 przez Elvith Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meehoweck Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Weź coś na X38, do tego HD4870 jak za wolno to dokupisz jeszcze jednego. Co do monitora - dobrym wyborem wg mnie byłby LG W2252TQ-PF tani, ładny i ogólnie fajny. Wentyle to może Acutake? (te białe) lub jak wolisz wydać więcej to Fander? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 (edytowane) Dokładnie - w szaleństwa nVidii nie warto się na razie pakować - są na razie trochę za drogie ;) A 4870X2 jest szybszy od GTX280. Q9450/9550 Thermalright Ultra-120 DFI DK X48-T2R 2x2GB A-Data EE 1066MHz 4870X2 be quiet! Dark Power 650W 2x Samsung F1 640GB Antec Nine Hundred Pioneer DVR-215 LG W2252TQ-PF Ale ze swojej strony wziąłbym jakiegoś kompa za ~1500 zł i poczekał na i7 (Nehalemy). Edytowane 26 Sierpnia 2008 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwor Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 9550 2x2 4870x2 Asus Rampage 700W może być, lepiej trochę na zapas :) dyski to wedle uznania, jak potrzebujesz więcej miejsca to zostaw te 2x750GB bo 2x640 to 100zł różnicy może Obudowa Anteca, ponieważ jest świetna jakoś wykonania Pioneer DVR-215 Ten LG może być :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Nie bierz samsungów 750GB bo są na starcy talerzach 250gb i są sporo wolniejsze od nowych. Lepiej te 640GB, będą szybsze i cichsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Mnie tylko zastanawia po co płyty na x48 skoro pakujecie 4870x2 , wystarczy p45 (asus p5q-e , deluxe) , przecież jakby zrobił CF z dwóch takich radeonów to tytuł najlepszego klienta elektrowni ma zapewniony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwor Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 jeśli chce kompa za tyle to wątpię, żeby prąd go obchodził tak bardzo :) tylko po co pakować się w przereklamowane p45 jak można sprawdzone x38 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 jeśli chce kompa za tyle to wątpię, żeby prąd go obchodził tak bardzo :) tylko po co pakować się w przereklamowane p45 jak można sprawdzone x38 ?to dlaczego podałeś płytę na x48? , zresztą nieważne , przereklamowane czy nie przereklamowane . ważne że się sprawdza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvith Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 (edytowane) No dobrze panowie, za radę bardzo dziękuję, ale mam jeszcze pytanka: -czy to, że ten 640GB Samsunga ma 16mb Cache nie spowoduje, że będzie wolniejszy choćby od Seagate?(bo słyszałem, że tak- jeśli nie to nie potrzeba mi dysku większego niż 500GB, firma w sumie nie gra roli, ma super być). A i czy RAID ma sens? Czy lepiej po prostu przy jednym zostać dysku?(zawsze to jakieś 200-300złw kieszeni;) ) -czy te pamięci i płyta, które podawał Piwor są lepsze od mojej opcji? Pytam bo nigdy np nie słyszałem o Apogee(a z OCZa zadowolony jestem), a ten Asus od DFI jest jakieś 200zł droższy(wiem, że kupuje drogiego kompa i że to trochę dziwne, że sie liczę z każdym groszem tak mocno, ale im więcej mi zostanie tym będę miał więcej na wszelaki software:P) Na Nahalemy nie chcę czekać, nie mam zamiaru bawić się w modernizację/wymianę teog kompa- jedyne co mogę zrobić to dokupić twardziele jak tych mi braknie, zainwestować w kolejne 4GB DDR2, zmienić CPU/GPU gdy lepsze będą tanie jak barszcz, a moje będą zdychać(acz to pewnie ni szybciej niż za 2-3 lata). Taki zestaw ma mi starczyć na ok 5 latek:p. Tylko mam mimo wszystko wątpliwość czy Radek pokaże na co go stać na 22' monitorze i czy ten quad nie będzie go hamował(słyszalem, że dla CFa taktowanie ma ogromne znaczenie, a nie wiem, jak sie q9550 będzie kręcił).... Bo co do firmy nie mam żadnych preferencji, ale GF wydaje sie też całkiem sensowny, zwłaszcza za 1100zł przy 1400-1500 Radzia. Pozdro i jeszcze raz dzięki za odpowiedzi już posłłane jak i za te, które mam nadzieję nadejdą;). Edytowane 26 Sierpnia 2008 przez Elvith Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 - Nie; RAID zwiększa szybkość pracy na małych plikach - Będzie podobnie - Ale Radzio 4870X2 jest szybszy od GTX280. I szczerze wątpię, że zestaw wytrzyma 5 lat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvith Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 No cóż, teraz pracuje na Athlon 2200+, MOBO ECSa i grafice 6800GTS(wymienionej kiedyś tam za 5200FX). Mi chodzi po prostu o komfortowa pracę:P Ten zestaw mi nie zapewnia takpowej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 (edytowane) No dobrze panowie, za radę bardzo dziękuję, ale mam jeszcze pytanka: -czy to, że ten 640GB Samsunga ma 16mb Cache nie spowoduje, że będzie wolniejszy choćby od Seagate?(bo słyszałem, że tak- jeśli nie to nie potrzeba mi dysku większego niż 500GB, firma w sumie nie gra roli, ma super być). A i czy RAID ma sens? Czy lepiej po prostu przy jednym zostać dysku?(zawsze to jakieś 200-300złw kieszeni;) ) Zarówno na Samsungu F1 jak i na Seagate na brak szybkości narzekał nie będziesz, oba są podobnie szybkie, mimo mniejszej ilości cache-u F1 może być deczko szybszy. RAID jakiś tam sens ma, przy poważniejszych operacjach na plikach tez powinieneś co nieco zyskać, stawianie macierzy RAID zawsze przynosi korzyści w szybkości ale też w razie jakiejś awarii zdaje się tracimy dane. -czy te pamięci i płyta, które podawał Piwor są lepsze od mojej opcji? Pytam bo nigdy np nie słyszałem o Apogee(a z OCZa zadowolony jestem), a ten Asus od DFI jest jakieś 200zł droższy(wiem, że kupuje drogiego kompa i że to trochę dziwne, że sie liczę z każdym groszem tak mocno, ale im więcej mi zostanie tym będę miał więcej na wszelaki software:P) Myślę że niema sensu ładować się w drogie wynalazki Asusa, maximum co bym brał to X48 od DFI a rozsądnym wyborem wydaje się poprostu Asus P5Q-E lub DFI X38, pamięci Apogee może i mało znane ale spisują się OK, te 1066mhz do OC napewno wąskim gardłem nie będą, kartę brałbym Radzia 4870 X2 więc P45 można śmiało brać, a robienie CF z tego Radeona to byłby nie tylko niezły piekarnik w obudowie ale licznik zakręciłby się sporo szybciej :wink: Q9550 przy dobrych wiatrach powinien zakręcić się na ~3,6ghz przy znośnym napięciu co jest jak na 4 rdzeniowego procka dość niezłym wynikiem (chłodzenie AC), pomyśl jednak o dobrym chłodzeniu, celowałbym w Thermal Right Ultra 120 Ex, Noctua NH-U12, Scythe Mugen czy chociażby minimum Pentagram karakorum :) Edytowane 26 Sierpnia 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 (edytowane) Też byłbym za GTX 280 tak jak ktoś wcześniej już pisał. Kosztuje te 300 zł mniej od 4870 w CF a różnice w wydajności z rzędu kilku klatek nie robią różnicy w komforcie grania. Głównie jednak nie brałbym tych 4870 ze względu na duży pobór prądu i odkurzacz + piekarnik. Choć generalnie co byś nie zrobił to będzie dobrze :D Edytowane 26 Sierpnia 2008 przez vippiotrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvith Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 No cóż zakupiłem zestawk na esc, oto co z tego wyszło. Do niektórych rad się srtosowałem do innych nie. Nvidię wziąłem bo stwierdziłem, że różnicy w wydajności czuć nie będę za to 300 zł więcej na pewno. Monitor: LG W2252TQ-PF (2ms, DVI) 699zł Procek + chłodzenie: Intel Intel Core 2 Quad Q9550 945zł + Scythe Scythe Mugen /Infinity 1000/ 149zł(tego polecanego przez was nie było na skladzie a mi zalezalo na tym zeby zestaw kupic jeszcze w sierpniu) Zalman Pasta termoprzewodząca ZM-STG1 (3,5g) 25zł MOBO: DFI DFI LanParty LT X48 Heatpipe /intel X48/ 669zł Twardziel: Samsung Samsung 640GB F1 210zł (zrezygnowałem z RAID- jak będzie trza to dokupię sobie drugiego takiego...) Grafika: MSI MSI GeForce GTX 280 OC 1249zł RAM: OCZ OCZ 4GB (2x2GB) PC1066 CL5 Reaper EPP 350zł Obudowa + FSU: Antec Antec Gamer Nine Hundred 379zł + BeQuiet BeQuiet StraightPower 700W 450zł Napęd: Pioneer Pioneer DVR-215 SATA (black) 85zł OS: Microsoft Microsoft VISTA Home Premium OEM 64Bit PL 290zł Jeszcze raz dzięki za porady, mam nadzieję, że nie złożyłem badziewia(choć za tą cenę musiałbym się chyba mocno o to postarać). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paolo Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 (edytowane) jedyne co mogę zrobić to dokupić twardziele jak tych mi braknie, zainwestować w kolejne 4GB DDR2, zmienić CPU/GPU gdy lepsze będą tanie jak barszcz, a moje będą zdychać(acz to pewnie ni szybciej niż za 2-3 lata). Taki zestaw ma mi starczyć na ok 5 latek:pZalezy co masz na mysli mowiac ze ma starczyc na 5 lat. Jesli liczysz na to ze bedziesz mogl grac na nim komfortowo w nowe gry, ktore wyjda w ciagu najblizszych 5 lat to powiem krotko - jestes naiwny :) Z elektronika, a w szczegolnosci ze sprzetem komputerowym, jest tak ze po prostu ona sie bardzo szybko "starzeje". Moglbys dzis kupic nawet kompa zlozonego z najdrozszych czesci za kilkanascie tysiecy PLN, ale za kilka lat i tak bedzie to juz sprzet moze nieprzestarzaly, ale przynajmniej "podstarzaly". Co wiecej, im drozsze czesci kupujesz tym szybciej beda one tracic na swojej wartosci [procentowo, bo ze nominalnie to akurat oczywiste]. Wezmy na przyklad takiego GF'a 8800gts 320mb - przed wakacjami ubieglego roku ta karta kosztowala 900-1000 zl [w przedsprzedazy nawet wiecej!]. Dzis, po kilkunastu miesiacach karty te schodza na runku wtornym za ~200zl, sa one mniej wydajne od dzisiejszych budzetowych kart nvidii - 8800gs. A przeciez kilkanascie miesiecy temu byl to segment hi-end ;) Dlatego moim zdaniem powinienes zastonowic sie bardzo wnikliwie czy rzeczywiscie chcesz wydac az tyle pieniadzy na swojego peceta. Wydajac madrze jedna trzecia przeznaczonej kwoty moglbys zlozyc juz bardzo wydajna maszynke. Edytowane 29 Sierpnia 2008 przez Paolo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Jesli dobrze licze, razem 5500zl? IMO bardzo fajny zestawik do grania, raczej ciezko bedzie znalezc cos co nie pojdzie w 1600x1050 w max detalach+AA+AF. Ale racje ma tez kolega Paolo - sprzet bardzo sie starzeje, a najdrozsze produkty traca najwiecej. Przyklady: 3 lata temu z hakiem, Radeon AIW9800SE = 1400zl troche mniej niz 3 lata temu (moze 2 lata?), Radeon AIW9800Pro z dodatkowymi radiatorami na pamieci = 700zl rok temu, pazdziernik, GF8800Ultra = 2400zl dzisiaj: AIW9800pro = moze 100zl, GF8800Ultra = nie moge znalezc xD Ale jesli jest porownywalna z 9800GTX+, to cena <700zl... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Jedno mnie zastanawia Jak juz brales sprzet tej mocy, to nie lepiej bylo sie wladowac w jakies 24" ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvith Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Nie lepiej:p Źle mi się pracuje przy czymś tak wielkim(zwłaszcza, że lubie wtykać nos w ekran) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...