Skocz do zawartości
tomek2344

Lcd 24" Do 2500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Mam mały dylemat w wyborze monitora lcd, budżet do 2500zł. Zastosowanie głównie rozrywka - filmy, gry. Zależy mi na rozdziałce 1920x1200. Wcześniej myślałem o marce EIZO, a co byście polecali? Z góry dziękuję za wypowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomek2344 napisał(a):

1. budżet do 2500zł.

2. Zastosowanie głównie rozrywka - filmy, gry.

3. myslałem o marce EIZO

ad1. i 2 w kontekscie :

bartas96 napisał(a):

Polecam Eizo S2431 z tym ze musisz dolozyc ok 500 stowek ale uwazam ze warto!!

nie wiem czy to nie bedzie przypadkiem przerost jakosci i ceny nad zastosowaniami.

ad3. wszyscy o tym mysla;) ok, joke oczywiscie.

s2431W to dobry monitorek. problemow nie sprawia. nie denerwuje, etc.

ale przeciez jest chocby nowy dell 24" i bodaj juz albo za moment nowy hp 24" oba w atrakcyjnych cenach, albo nawet i sprawdzony nec 2470wnx .

jedynie w kontekscie gry nie wiem jak w/w monitory sie sprawuja poniewaz mnie calkowicie nie dotyczy ta kwestia.

filmy tylko z PC? czy moze i dvd (czy tez inne kino d.)? bo wtedy mozna kusic sie na cos z dodatkowymi zlaczami w monitorku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomek2344 napisał(a):

Tak filmy głównie z PC. A który z wyżej wymienionych przez Ciebie ma najlepsze odwzorowanie kolorów?

Filmy z PC, to nie musisz szukać monitora z dodatkowymi wejściami.

Najlepsze odwzorowanie kolorów prosto z pudła to będzie miał EIZO. To są bardzo dobrze monitorki, ale cena sporawa. Dla Twoich zastosowań, może warto by było poszukać czegoś tańszego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jakiś TV 32'' FullHD. Np. Samsung Le-32A656, lub Sony W4000.

Poczytaj recenzje w/w Samsunga na PCLab.

Chociaż osobiście podpinałem ten TV do Laptopa w RTVEuroAGD i jakość matrycy była dużo lepsza niż na laptopowej, ale do mojej 19'' Eizo 1931 trochę brakowało. Może to wina ustawień, zazwyczaj na wystawie są one dziwnie wyżyłowane itp. itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Samsung wygląda ciekawie, ale przy 24" mam 1920x1200 na monitorze lcd, przy TV lcd 32" 1920x1080, więc wiele miejsca się marnuje, ale wiadomo to TV a nie monitor, w dodatku dość sporawy pobór mocy ma 180W ten Samsung. Choć nie ukrywam zainteresował mnie ten telewizorek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dell 2407wfp ma jedna z lepszych kolorów, swoim czarnym to deklasuje inne monitory! Sam posiadam 2407 i sobie go chwalę, choć mógłby mieć nieco mniejszego input laga. W mniejszej rozdzielczości i bez skalowania jest ok :) Przed TV może być problem aby siedzieć te 30-70cm od monitora :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim, którzy się wypowiedzieli na ten temat. Myślę, że albo kupię tego Samsunga (mimo poboru mocy to i tak kawał dobrego ekranu) albo dołożę ostatecznie do EIZO, ale tylko w sytuacji jak nie będę inwestował w inny podzespół akurat). Pozdrawiam i proszę o zamknięcie tematu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko wiesz zanim kupisz tego Samsunga 32" to zastanow sie w jakiej odleglosci masz zamiar od niego siedziec.

Nie wyobrazam sobie siedzenia przy monitorze 32" przy biurku i grania w jakiegos FPSa ( no chyba , ze masz biurko tak z 1,5m glebokosci).

Choc oczywiscie do ogladania filmow z kanapy bedzie to rozwiazanie swietne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest maksymalny pobór mocy z wszystkimi ustawieniami na max. W 'normalnych' do użytkowania trybach nie będzie przekraczał 100W. ; )

Power Consumption

Default 196 watts

Calibrated 71 watts

Standby 1 watt

Źródło:

http://www.hdtvtest.co.uk/news/samsung-le3...20080813125.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi