Razel Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Chciałbym nieco zmodyfikować swój zestaw (konfiguracja w sigu) pod katem zwiększenia jego wydajności w grach, mogę wydać jakieś 450zł i mam dylemat - kupić ati4850 czy procka E8400 bądź E3110. Wymian którego podzespołu byłaby sensowniejsza? A może lepszym rozwiązaniem byłoby kupić E7200+ati3850? :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Chciałbym nieco zmodyfikować swój zestaw (konfiguracja w sigu) pod katem zwiększenia jego wydajności w grach, mogę wydać jakieś 450zł i mam dylemat - kupić ati4850 czy procka E8400 bądź E3110. Wymian którego podzespołu byłaby sensowniejsza? A może lepszym rozwiązaniem byłoby kupić E7200+ati3850? :-) HD4850-odczujesz niezłego kopa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goru Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 (edytowane) Wymień karte graficzną na Radka 4850, procesor masz OK, szczególnie że wyciągnął te ~3ghz Edytowane 27 Sierpnia 2008 przez goru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Po wymianie grafy odczujesz większą różnicę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razel Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2008 apetyt wzrasta w miare jedzenia - wymiana mojego Pentium Dual Core E2140 @ 3000 MHz na jakiegoś powiedzmy E8400 ma generalnie sens czy nie ma co się szarpać i poczekać, aż większość gier będzie potrafiła korzystać z 4 rdzeni i kupić wtedy właśnie jakiegoś quada? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2008 Ten E2140 narazie spokojnie starczy do wszystkiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndiX Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2008 (edytowane) Podepnę się pod temat. 1) Czy przejściówka z DVI na HDMI wpływa w jakiś sposób na jakość obrazu? Podejrzewam że nie ale zapytać nie zaszkodzi ;P 2) Na jakim poziomie jest pobór prądu przez HD 4850 (ile Wat przy pełnym wykorzystaniu)? Czy zasilacz 450W (komp z siga) da radę? Edytowane 3 Września 2008 przez AndiX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2008 To ja się podłącze do tematu żeby nowego nie zakładać. W wypadku mojego configa co by mi dało większego kopa? Np Radek 4850/4870 czy nowy procek np e8400?Szlag mnie trafia jak w SupremeCommanderze kiedy jest bardzo dużo woja pocisków itp to nawet na detalach low jest masakra-podejrzewam więc że to procek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2008 (edytowane) Właściwie to e2140@3G już jest wąskim gardłem dla tego HD4850 jednak nie jest to wielka strata w wydajności. Tak że nie ma się co gorączkować i za wszelką cenę wymieniać cpu. A co do oczekiwania aż większość gier będzie wykorzystywała 4 rdzenie to jeszcze chwile poczekasz , bo jak na chwilę obecną nie wszystkie potrafią wykorzystać 2. @AndiX 1. nie 2. 110W , powinien sobie poradzić @Gosu HD4850 będzie ostro hamowany przez twój procesor , zaś zmiana procesora na e8400 wiąże się ze zmianą platformy na intela , czyli dodatkowymi kosztami Edytowane 3 Września 2008 przez BLiT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2008 Podepnę się pod temat. 1) Czy przejściówka z DVI na HDMI wpływa w jakiś sposób na jakość obrazu? Podejrzewam że nie ale zapytać nie zaszkodzi ;P 2) Na jakim poziomie jest pobór prądu przez HD 4850 (ile Wat przy pełnym wykorzystaniu)? Czy zasilacz 450W (komp z siga) da radę? 1. Nie powinno wpływać bo to cyfrowo leci (chyba że się rozłączy :) ) 2. Chieftec GPS-450AA-101 A 450W jest w sam raz. .. 2. 110W , powinien sobie poradzić ... Z laptopem ale z pewnością nie z HD4850 http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3341&p=22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2008 Z laptopem ale z pewnością nie z HD4850 http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3341&p=22 nie podawałem ile ciągnie cały system, tylko sama karta , przyjmując że nieobciążony system pobiera jakieś 120W , to zHD4850 pod pełnym obciążenie mamy 230W (czyli pomyliłem się o 2W) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2008 Ok,a w takim razie żeby było taniej,to np jakiś dobry Phenom dałby rade ? Jeśli nie będzie alternatywy to niebawem wymienie i platformę i grafę.W kolejności platforma (płyta,procek) potem dokupię grafę. Co byś konkretnie polecał? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2008 Ok,a w takim razie żeby było taniej,to np jakiś dobry Phenom dałby rade ? Jeśli nie będzie alternatywy to niebawem wymienie i platformę i grafę.W kolejności platforma (płyta,procek) potem dokupię grafę. Co byś konkretnie polecał? x1950 PRO jest słabszym ogniwem w grach niż X2 @2.8 GHz. Dlatego wcześniej wypada wymienić kartę graficzną. Sporo zależy jeszcze od konkretnej gry bo w niewtórych CPU też by się przydało mocniejsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2008 @Gosu Wymień kartę graficzną. Dostaniesz bardzo dużego kopa w grach. Zmiana procka nie da takiego zysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 4 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2008 Ok,dzięki za sugestię. Jeśli chodzi o gry,to np SupremCommander Forged Alliance,tam podejrzewam że procek nie wyrabia,chodzi o sytuajce gdzie są mega rzeznie,masówki itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 4 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2008 Ok,dzięki za sugestię. Jeśli chodzi o gry,to np SupremCommander Forged Alliance,tam podejrzewam że procek nie wyrabia,chodzi o sytuajce gdzie są mega rzeznie,masówki itp. Trudno powiedzieć na 100% co jest przyczyną nawet w konkretnej grze i sytuacji. Zależy to między innymi od rozdzielczości monitora. Równie dobrze może być tak że na HDD jest plik stronicowania w zbyt wielu fragmentach. Tu jest sporo wyników w różnych grach z różnymi CPU (od X2 2.GHz) i dość szybką kartą: http://twojepc.pl/artykuly.php?id=gpu_vs_c...tx&strona=6 Można też spróbować upewnić się co jest przyczyną zmieniając trochę taktowania karty graficznej i procesora na różne sposoby. Można też dowiedzieć się czegoś uruchamiając w tle menadżera zadań i potem obejrzeć wykres użycia CPU oraz pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...