Skocz do zawartości
w1sznu

Problem Z Usb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam dziwny problem z portami usb na płycie Gigabyte'a model GA-K8N51GMF-9.

Płyta ma w sumie 6 portów, dwa na panelu przednim i cztery na tylnym. Do jednego z tylnych podłączony jest model DSL, który działa bez problemu. Kiedy próbuję coś podłączyć do 3 pozostałych portów z tyłu, windows milczy i nie wykrywa nic (próbowałem wiele rzeczy - aparaty, odtwarzacze, pendrive'y itp - wszystko co nie potrzebuje sterowników do działania). Jeśli próbuję podłączyć do portów z przodu, windows coś wykrywa, ale pisze "nieznane urządzenie USB".

Nigdy na poprzednich płytach nie miałem takiego problemu. Sterowniki z oficjalnej strony Gigabyte'a ściągnięte i zainstalowane. W czym może być problem? I czemu ten cholerny modem akurat działa, a nic innego nie?? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam dziwny problem z portami usb na płycie Gigabyte'a model GA-K8N51GMF-9.

Płyta ma w sumie 6 portów, dwa na panelu przednim i cztery na tylnym. Do jednego z tylnych podłączony jest model DSL, który działa bez problemu. Kiedy próbuję coś podłączyć do 3 pozostałych portów z tyłu, windows milczy i nie wykrywa nic (próbowałem wiele rzeczy - aparaty, odtwarzacze, pendrive'y itp - wszystko co nie potrzebuje sterowników do działania). Jeśli próbuję podłączyć do portów z przodu, windows coś wykrywa, ale pisze "nieznane urządzenie USB".

Nigdy na poprzednich płytach nie miałem takiego problemu. Sterowniki z oficjalnej strony Gigabyte'a ściągnięte i zainstalowane. W czym może być problem? I czemu ten cholerny modem akurat działa, a nic innego nie?? :blink:

Reinstalowałeś system?

Kiedyś zalały mi się dwa przednie porty i też miałem ten komunikat..."nieznane urządzenie"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reinstalowałeś system?

Kiedyś zalały mi się dwa przednie porty i też miałem ten komunikat..."nieznane urządzenie"

System jest świeży, zainstalowany pod tą płytę 2 dni temu. Spróbowałem podłączyć te urządzenia pod port na którym działa mój modem i też nic... Tak sobie pomyślałem, ten modem jest dość stary, być może działa pod usb 1.0, a te pozostałe pod 2.0 i tu tkwi przyczyna. Tylko zawsze mi się wydawało, że XP SP2 ma automatycznie wbudowaną obsługę usb 2.0, ale może się mylę. Nie wiecie gdzie mogę znaleźć stery pod 2.0 na tą płytę? Na stronie producenta nic takiego nie znalazłem, google znajduje mi coś pod VIA, a ja mam chipset Nforce...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi