Skocz do zawartości
FireWire

Obudowa Do 200 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli będzies zakładać duże chłodzenie na procesor to ten wentylator 250mm przeszkadza w monatażu, gdzieś widziałem na jakiejś stronie ze wtedy się nie miesci chłodzenie na procesor typu Towe, np Ultra 120a. Trzeba robić przejściowki na ten wielki boczny "dmuchacz". Jak znajde zdj to dorzuce link

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi o to aby buda miał 10 miejsc na wentyle i wtedy to nagle przeważa o tym że jest lepsza, obudowa może mieć nawet dwa miejsca na wentylatory (2x120mm wystarcza, jeden na przód, jeden na tył) ale ważne też żeby była przestronna i aby to powietrze miało gdzie ,,funkcjonować,, wśrodku, dlatego też liczy się porządek z kablami w obudowie. Wszystkie trzy (czyt. CM Elite, Sharkoon, Antec) będą odpowiednie, z lekkim wskazaniem na Anteca za jakość wykonania i ogólnie układ w środku obudowy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem... w tym Centurionie nie podoba mi sie ze przedni panel jest na dole i ze miejsce tylko na 2 wentyle, w dodatku jeden to 80 mm. No i problemy z dostepnoscia (znalazlem ja tylko na esc, nie maja jej w komputroniku, agito, siriusie...). Jak juz to lepszy bylby chyba Cooler Master Centurion 532 - wiecej miejsca, i wiekszy wentyl z przodu zamontowany a domontowanie drugiego z tylu to nie problem (mam jedengo AC 120 mm w tym Tracerze i na pewno go przeniose do nowej budy)

EDIT: Chyba i tak juz wezme Antca.

Edytowane przez FireWire

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym proponował Sharkoon w wersji ECO ;] bez wentyla ;] jest od 119zł do 135zł

za reszte se kupisz jakieś lepsze wentyle ;]

sharkoon ma wieksze możliwosci zagospodarowania przedniego panelu - nie zmusza cie do trzymania napędów w 4rech pierwszych otworach ;]( a w przypadku anteca ja bym właśnie tam dał wentyl 120mm żeby wiał na proca ;] )

i wygląda zgrabniej ;]

mozesz ze 3x 120mm z przodu zamontować, wywiewy boczne 2x 120mm z grafy ;]

szkoda tylko ze zasilator u góry ...

ps - takie pytanko - dają się ładnie ułożyć kable jak zasilacz jest na dole ? bo przewody zasilające mobo za długie nie są ;/

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja brałbym Anteca ;) Mam i polecam.

A każdy wie, że ciepłe powietrze unosi się do góry, więc wentylatory wciągające powietrze do budy najlepiej zamontować właśnie na dole.

Edytowane przez zzizzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie ;]

ciepłe sie unosi do góry ;] i ciepłe idze do proca ;]

a tu montujesz sobie 2gą linie i zimne wieje na proc ;]

powietrze z dolnego będzie wtedy szło przez dysk do grafy i wychodziło wyciągane wentylem w bocznym panelu ;] a nie ogrzewa jeszcze proc

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie ;]

ciepłe sie unosi do góry ;] i ciepłe idze do proca ;]

a tu montujesz sobie 2gą linie i zimne wieje na proc ;]

powietrze z dolnego będzie wtedy szło przez dysk do grafy i wychodziło wyciągane wentylem w bocznym panelu ;] a nie ogrzewa jeszcze proc

Źle rozumujesz, 2x 120 z przodu sprawi, że ten wentyl z tyłu będzie musiał mieć kosmiczne rpm, żeby nadążyć z wyciąganiem powietrza. Wentyl na tej wysokości zaburza obieg powietrza.

Zaraz po wypłacie kupuję anteca three hundred.

Edytowane przez blasphemy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zaburzy ;]

tylko prędkosć wentyli trzeba dostosować ;]

są różne warianty obiegu powietrza w budzie ;]

ew montujesz tunel powietrzny ;] nic ci nie zaburzy a temperatura mniejsza ;]

blasphemy - nie ;]

wyciąga zasiłka / wentyl tylni i jeszcz 1 czy 2 boczne ;]

---- ja zawsze stosowałem taki wariant w swoich obudowach i sprawował sie dużo lepiej ;] zależy to oczywiście od rodzaju coolera na procu i grafice ;]

ps- u mnie sprawuje się świetnie ;]

http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2041232

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi