AeroMikie Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Pragnę poruszyć temat undervoltingu... osobiście odvoltowałem A64X2 4400+ D0 czyli revizja G2 na stock na 0.99 V przy 1.02 kręci się 2300@2400 Zmierzony pobór prądu mojej konfiguracji ... Zero = 25 W - zasilacz "na czuwaniu" - czyli dlaczego warto komputer wyłączać listwą... Start = 150 W - bootowanie Windows Idle = 115 W CNQ disabled Cpu load = 121 W - Super Pi 1M Max = 156 W - Armed Assault :D Pozdrawiam i zachęcam do przyłączenia się do dyskusji... czyli jaki procesor i jaka seria oraz jaki undervolting. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 (edytowane) Jakim miernikiem mierzyłeś ten pobór mocy, bo coś mało prawdopodobne to czuwanie. Ja ogólnie siedzę sobie na oszczędnym jednordzeniowym sempronie 3000+ 1600MHz @ 0.9V i 2200MHz @ 1.2V. W 'stock' powinien on ciągnąć około 40-45W po tuningu na niższe ustawienie coś koło 16-19W (teoretycznie, podejrzewam, że w praktyce domowej anwet przy full load będzie mniej). Edytowane 27 Sierpnia 2008 przez hary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AeroMikie Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Jakim miernikiem mierzyłeś ten pobór mocy, bo coś mało prawdopodobne to czuwanie. Ja ogólnie siedzę sobie na oszczędnym jednordzeniowym sempronie 3000+ 1600MHz @ 0.9V i 2200MHz @ 1.2V. W 'stock' powinien on ciągnąć około 40-45W po tuningu na niższe ustawienie coś koło 16-19W (teoretycznie, podejrzewam, że w praktyce domowej anwet przy full load będzie mniej). Zwykły miernik w przedziale 50 zł ... co do pomiaru bez obciążenia identyczny test zrobiłem na Pentiumie D805... na czuwaniu ten sam zasilacz wykazywał 25W.. przypuszczam że to "cecha konstrukcyjna zasilacza" proszę mi wybaczyć ewentualną pomyłkę jeśli popełniłem "błąd w sztuce" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 No właśnie ten zwykły miernik za 50zł może (choć nie musi) pokazywać głupoty. Przy takich stratach na czuwaniu, kiedy nie kręci się wentylator, powietrze stoi zasilacz po kilkunastu minutach powinien parzyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AeroMikie Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 No właśnie ten zwykły miernik za 50zł może (choć nie musi) pokazywać głupoty. Przy takich stratach na czuwaniu, kiedy nie kręci się wentylator, powietrze stoi zasilacz po kilkunastu minutach powinien parzyć. Nie czuję się ekspertem w dziedzinie zasilaczy komputerowych... główny cel to podzielenie się spostrzeżeniami z zakresu energooszczędności . I właśnie na taką dyskusję liczę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 ja swojego 1620 ustawiłem 10x200 @ 1.2v choć pewnie mógłbym bardziej obniżyć napiecie, szkoda, ze skala kończy sie na o.8v czy o.7 jakoś tak :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 .. Zero = 25 W - zasilacz "na czuwaniu" - czyli dlaczego warto komputer wyłączać listwą... ... Co jest podpięte do USB ? Jest dodatkowa karta sieciowa, tuner ? Przydała by się dokładniejsza konfiguracja. Tu mają od 2 W do 9W 3083401[/snapback] No właśnie ten zwykły miernik za 50zł może (choć nie musi) pokazywać głupoty. Przy takich stratach na czuwaniu, kiedy nie kręci się wentylator, powietrze stoi zasilacz po kilkunastu minutach powinien parzyć. Ciepło rozprasza się nie tylko na zasilaczu i 25W jest możliwe a nawet więcej. Zdarza się że zasilacz padnie w upały przy niby wyłączonym komputerze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AeroMikie Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Co jest podpięte do USB ? Jest dodatkowa karta sieciowa, tuner ? Przydała by się dokładniejsza konfiguracja. Tu mają od 2 W do 9W http://www.silentpcreview.com/article855-page5.html Ciepło rozprasza się nie tylko na zasilaczu i 25W jest możliwe a nawet więcej. Zdarza się że zasilacz padnie w upały przy niby wyłączonym komputerze :) Jest Tuner TV Winfasta.. na AMD a na intelu brak.. i ten sam rezultat... usb bez urządzeń, teraz płyty główne mają przecież ten stan "wake on.." może on jest przyczyną.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 (edytowane) Ciepło rozprasza się nie tylko na zasilaczu i 25W jest możliwe a nawet więcej.no ale jak widzisz, żadnych odbiorników innych nie miał podłączonych, czyli ciepło wydzieliłoby się na zasilaczu. Na moje te 25W co pokazał ten miernik to moc bierna za którą i tak nie płacimy (no tam z 5V sb też może jakąś drobną ilość energii pociągnąć, ale nie 25W). edit: A nie czekaj czekaj... masz rację, przecież ty wszystko wiesz, zapomniałbym. Już się nie będę kłócił ;] ...A ten dalej swoje... 15W na myszce, klawi i sieciówce :lol: i to jeszcze na linii 2A 5V sb, 2Ax5V = 15W :lol: No ale nawet niech w 100% wykorzystuje te 10W, to zrobić przetwornicę impulsową o sprawności 40% to już trzeba być wyjątkowo utalentowanym. No i pobór mocy na przykład 7W na przetwornicy konstruowanej jako 10W nie jest niski, a jak wiemy w zasilaczach atx dla 5V sb jest osobna przetwornica. Edytowane 28 Sierpnia 2008 przez hary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Jest Tuner TV Winfasta.. na AMD a na intelu brak.. i ten sam rezultat... usb bez urządzeń, teraz płyty główne mają przecież ten stan "wake on.." może on jest przyczyną.. Przyczyną dodatkowego poboru prądu jest i można to wyłączyć żeby sprawdzić. Myszka, klawiatura, karta sieciowa są zasilane po to by uruchomić system. Płyta pobiera aby mogła zasilać PCI, tuner też prawdopodobnie coś bierze. Zasilacz może dać ponad 2A na +5Vsb czyli 10-15W a niska sprawności przy takim obciążeniu może powodować wskazanie ponad 30W. Można sobie sprawdzić co pobiera tyle prądu mierząc i odłączając kolejno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadowxxz96 Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 (edytowane) @AeroMike Jakie ma oznaczenia twój miernik? Albo gdzie go kupiłeś? Ja sprawdzałem kompa z sygnatury z jeszcze dodatkowym dyskiem przy pomocy miernika Velleman z Allegro i: Wyłączony = 9W Ładowanie windy = 95W C&Q 1350 MHz (1.15V) = 65W Orthos 3080 MHz (1.35V) = 105W Underlockingu zrobić niestety nie mogę, tylko C&Q Edytowane 28 Sierpnia 2008 przez shadowxxz96 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ketyow Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Moj pracuje na 1,2GHz 0,9V w idle, i nie widze roznicy miedzy 1,2 a 2,6 w systemie. Ale nie zrobie teraz pomiarow, bo dopiero za tydz bede w domu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razan_r Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Ja wogóle jak teraz nie gram to puśilem proca na 0.9V i defowe takty z biosu. Włączyłem też C&Q. Coś potrzebuje od kompa- 1.8Ghz/0.9V a jak nic nie robie to wogóle C&Q zniza proca do 1Ghz. Wszystko pasywne, zasilacz na 5V hula, karty nie ruszałem bo jej i tak nie słychać a w 2D sama sie dobrze ustawia na 300mhz na rdzeniu i chyba 1.1V nie pamietam, dysk leży na gąbkach wiec kompa ledwo słychac/ znaczy tylko dysk/ ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 Pomijając samą jakość tego miernika , to może on pokazywać bzdury z jeszcze jednego powodu . Komputer ( przynajmniej to co jest w skrzynce ) nie pobiera prądu cały czas tylko w trybie impulsowym . Było już od tym na forum , w skrócie typowy miernik nie poda poprawnych wartości , ktoś sugerował że lepsze wartości dawał by już prosty układ z amperomierzem . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 Komputer ( przynajmniej to co jest w skrzynce ) nie pobiera prądu cały czas tylko w trybie impulsowym .Zasilacz oczywiście jest konwerterem impulsowym, ale to nie znaczy, że prąd z sieci jest pobierany impulsowo, jest pobierany podczas pracy ciągle (doładowywany jest kondensator(y) w filtrze wejściowym) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 JAkiego proca polecacie do undervoltu ? W zasadzie chodzi o zbudowanie kompa odpowiadajacemu ATOMowi. Jest na radarze: LE 1640+ Moze lepiej kupic uzywanego X2 w podobnej cenie ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 Są już na rynku Athlony 15W ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 Jesli chodzi ci o A64 2000+ to nie ma ich jeszcze Natomiast mysle ze spokojnie mozna sobie je samemu zrobic :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombay Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2008 JAkiego proca polecacie do undervoltu ? W zasadzie chodzi o zbudowanie kompa odpowiadajacemu ATOMowi. Jest na radarze: LE 1640+ Moze lepiej kupic uzywanego X2 w podobnej cenie ?? Miałem 1640 i obecnie mam x2 3800+ - i, o dziwo ten drugi grzał się mniej. Obecnie chodzi na 1V i stockowych ustawieniach, chłodzony całkowicie pasywnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurzyk91 Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2008 Ja się tez pochwalę. Mam Venecje, która przy standardowych taktach lata na 1V. Na co dzień chodzi 2,4GHz @1,225V w pasywie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2008 kurde żałuję, że u mnie min V to 1,3V :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombay Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 Zainstaluj RM Clock'a i po sprawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 No i zakupilem X2 4850E 45W Zobaczymy jutro co to potrafi. Mam do kapletu jakiegos Gigashroota na 780G - wiec brzmi obiecujaco. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Zainstaluj RM Clock'a i po sprawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombay Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Vista... Nic nie mam do tego systemu (bo nie używam ;)), ale jeśli go używasz, to chyba już przyzwyczaiłeś się do tego, że wiele programów nie odpala... Z komunikatu wynika, że jakiś driver dołączony do programu nie współpracuje z Vista. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RCrack Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 A ja mam miernik za 10 zł, podeje dane wszystkie bardzo dobrze - porównane z dobrym miernikiem analogowym - a jego nazwa to Vortel by Toya (chyba, w Realu kupiony) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Vista... Nic nie mam do tego systemu (bo nie używam ;)), ale jeśli go używasz, to chyba już przyzwyczaiłeś się do tego, że wiele programów nie odpala... Z komunikatu wynika, że jakiś driver dołączony do programu nie współpracuje z Vista. W sumie to pierwszy program, który nie działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 ... Z komunikatu wynika, że jakiś driver dołączony do programu nie współpracuje z Vista. Możliwe że nie współpracuje ale komunikat mówi aby nie instalować tego z płyty (lub innego nośnika tylko do odczytu) lub dysku sieciowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 Co powiecie na X2 4850E: 200x5@0,8Vcore Passiv na radiatorze z AXP 2400+ :P Coretemp wskazuje 18* - ale coretemp modyfikowany do c2d - powinno byc 28 zdaje sie. Nizszego Vcore dac sie nie da, wiec moe troszke skrece :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam1988 Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 Jak juz mierzycie tanimi miernikami / amperomierzami to podawajcie wartosci w VA a nie W... Slabo mozliwe aby zasilacz na standby pobieral 25W... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...