Ower_lolek Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Witam. Czy wie ktoś jakie parametry komputera będą najbardziej wymagane do tego programu ?? Chodzi mi oto czy obsługuje 4 rdzenie czy tylko dwa , czy potrzebuje dużo cache czy nie specjalnie , czy bardzo korzysta z grafiki , czy jest pamięcio żerny i takie tam smile2.gif Z góry dziękuje za odpowiedzi smile2.gif Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Quad [Q9450 i wyżej], 4 GB RAM-u [wskazane więcej, ale system nie zobaczy], GeForce z CUDA, duży dysk twardy [najlepiej w RAID]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Ooo Zzizzy ciekawe rzeczy mówisz ;) a jak wykorzystać te Cuda w tym 3dmaksie ;> ?? Poza tym Jesteś pewien że obsługuje 4 rdzenie i że 32 bitowa wersja obsługuje 4 gb ramu ;> ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 To zależy, ilu bitowy jest system operacyjny, choć wydaje mi się, że i tak 4 GB będą limitem. CUDA pozwala GPU na wykonywanie zadań przeznaczonych dla CPU. No i robi to kilka razy szybciej. Nie mam GeForce, więc Ci nie wytłumaczę tego dokładniej. Poczytaj odpowiednie działy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 (edytowane) Wiem jak działają cuda ... pytam czy 3D Studio potrafi z tego korzystać ?? Więc Jesteś pewien że ten program wykorzysta 4 gb ramu ?? bo u mnie na laptopie nie chce wykorzystać 2 gb ... Aha i nie odpowiedziałeś mi co do tych 4 rdzeni ?? Edytowane 28 Sierpnia 2008 przez Ower_lolek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Nie wiem, nie zajmuję się renderingiem. Powiem tak: mimo że CUDA odciąża procesor, to wciąż odgrywa on znaczącą rolę - zadania trzeba odpowiednio "rozplanować", a do tego quad będzie jak najbardziej przydatny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 To znaczy do czego przydatny będzie ten Quad ?? 3Dmaks wykorzysta wszystkie jego rdzenie ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Google boli? http://www.behardware.com/articles/642-3/i...-quad-core.html http://www.frazpc.pl/artykuly/499/2x2/=/4/.../QX6700/w/akcji Test może i stary, ale widać przewagę 4 rdzeni nad dwoma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beerd Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 3DS nie korzysta z Cuda, działa na viście 64bit z 4 i więcej ramu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Ok czyli wiemy już że przy renderingu program będzie w pełni wykorzystywał 4 rdzenie , pytanie jeszcze czy skorzysta on z mocy karty graficznej czy wystarczy do niego dowolna , chodzi mi o to czy to przyśpieszy jego pracę podczas projektowania , nie mówię o renderowaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Skoro nie obsługuje CUDA, to i grafika nie musi być mocna - wystarczy coś pokroju 8800GT, by zapewnić komfort pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Ok jeszcze sobie dziś zobaczę czy będzie jakaś różnica między 8400GS a Radeonem 4850 ... dzięki za wszystkie odpowiedzi ;) Zauważyłem jeszcze że między kentsfieldem a yorkfieldem nie ma praktycznie żadnych różnic ;) dlatego wezmę starszego i go spróbuje do 3600 wycisnąć ... do tego 4 gb Kingmaxów 1066 i jeszcze z tą kartą pokombinuje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...