Skocz do zawartości
ty3

Nowy Komputer Za 2800-2900zł

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam kupic nowy komputer . Będe kupywał w esc.pl

Budżet około 2900zł

- Intel e8500 - 520zł / xeon e3110 - 480zł***

- Asus p5q pro - 360zł

- a-data 2x2gb 800mhz - 235zł

- samsung 320gb f1 - 140zł

- gigabyte 4870 - 730zł / Gainward gtx 260 - 799zł*

- Pioneer DVR-215 black - 85zł

- CM dominator 690 - 269zł

- Antec EarthWatts 650W - 279zł / Corsair TXEU 650W - 270zł**

- Razer DeathAdder - 135zł

- Thermalright ultra 120a + acutake - 110zł ( juz do mnie leci )

- Zalman stg - 1 - 25zł

*2888zł z radeonem i 2957złz geforcem , więc opłaca sie dołozyc do GF'a?

** Który zasilacz jest lepszy , antec czy corsair? Czy jeden z tyh zasilacz uciagnie CF 4870??

*** Opłaca brac e8500 czy e3110 ?

OC bedzie ale napewno nie ekstremalne.

Komputer przeznaczony głownie do gier wiec zalezy mi na wydajności . Cisza to drugorzędna sprawa.

Edytowane przez ty3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. nie opłaca się dokładać do gtx260 , wydajność zbliżona (raz jeden raz drugi lepiej sobie radzi) a cena wyższa

2. antec jest odrobinę lepszy i oba poradzą sobie w CF z 4870

3. oba procesory dochodzą do 4G , e8500 prawdopodobnie na trochę niższym napięciu jednak e3110 też się ładnie kręci .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zasilaczy to oba powinny sobie poradzić z CF.

CPU: Xeon E3110 = E8400, który jak wiadomo bardzo dobrze się kręci, więc chyba nie ma co za bardzo dppłacac do E8500.

Grafika: obie są mniej więcej na tym samym poziomie,wziałbym tańszego Radka

Decyzja nalezy do Ciebie :)

Edytowane przez stivo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec tak :

Wezme Radka bo jest tak dobry jak GF , a w przyszłosci dokupie drugiego.

xeona zamiast e8500 - niewielka róznica w wydajności.

Własnie , co do esc.pl , bede kupywał tam wszystko oprócz cooolera , wiec złozą mi kompa czy dostarcza w czesciach , bo ów komputer chce złozyc sam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obydwie zasiłki poradzą sobie z CF

Jesli priorytetem nie jest cisza to zasilacz zmien na 3085189[/snapback]

Wiec tak :

Wezme Radka bo jest tak dobry jak GF , a w przyszłosci dokupie drugiego.

xeona zamiast e8500 - niewielka róznica w wydajności.

Własnie , co do esc.pl , bede kupywał tam wszystko oprócz cooolera , wiec złozą mi kompa czy dostarcza w czesciach , bo ów komputer chce złozyc sam.

Tak jak poprosisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imho jakosciowo są to lepsze zasilacze. Bynajmniej CFT 650. Posiada moduarne okablowanie. Oszywiscie nie jest to powod dlaczego ten szef jest lepszy.

EdiT: Sugerując się tą listą

Antec EW jest produkowany przez Seasonica. A ostatnio się troche ludzie skarzyli na seasonica że im zasilacze piszczą. Głownie na modele VX od Corsaira. U EW było tego troche mniej.

Edytowane przez PawloHT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

We wczesniejszej wypowiedzi wkradł mi się mały błąd. Corsair TX jak i Chieftec 650 14C są produkowane przez CWT. Zbliżona jakość.

Imho lepiej wziąśc tego Corsaira TX niż antka.

Edytowane przez PawloHT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm.. Co do zasiłek to obydwie pociągną CF 4870, tyle, że one mają tylko 6+8 pin'owe wtyki, więc drugiego radka nie podłączysz ;p (radzio wymaga 2x6pin)- no, chyba, że kupisz HD4870 X2 albo zasiłkę TXUE 750 - tu jest 2x (6+8 pin ) Seria TXUE

Jeżeli oczekujesz Crysis'a na ustawienia high i średnio 30 klatek, to ten konfig powinien to zapewnić, bo z minimalnymi 30 klatkami, czy też ze średnimi na V.high to możesz zapomnieć.

Ostatnie - jak dla mnie, to szkoda, że wziąłeś Acutake, bo miałem ten wiatrak w ręku i odsłuchowo ma gorsze łożysko niż wiatraki thermaltake, akassa czy xthermal jakie ja posiadam.

Co do proca to staraj się brać serię SLB9K czyli stepping E0 - o ile wkońcu weźmiesz E8500 czy E8500!! Jest to gdzieś tak po 18-20 tygodniu tego roku..? E0 lepiej się kręci niż poprzednik B-)

Edytowane przez D.rek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol:

Porównaj sobie bebechy obydwu zasilaczy. Róznice widać gołym okiem. Szczegolnie to jak SeaSonic oszczędza. Caly czas się slyszy o piszczącej lub cwierkającej elektronice w produktach by SS. Imho produkty CWT są lepszej jakosci. Z tego co wiem to Svende i Benito trzymaili te szefy w rękach. Z resztą na forum są gdzies ich relacje.

Wiesz lepiek ok. Uzywaj argumentow. EOT z mojej strony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9800gx2 wypada lepiej w testach niz 4870

warto o nim pomyslec?

NIE WARTO - przynajmniej dla mnie. Nie widzę jakiego monitorka będziesz miał - jeżeli jakaś panorama do 1680/1050 to HD4870 v GF260 ew. 2xHD4850 - reszta zależy od Ciebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIE WARTO - przynajmniej dla mnie. Nie widzę jakiego monitorka będziesz miał - jeżeli jakaś panorama do 1680/1050 to HD4870 v GF260 ew. 2xHD4850 - reszta zależy od Ciebie

Monitor 20' panorama czyli 1680/1050

9800 gx2 jest starszy ale np. tutaj lub tutaj jego przewaga w nizszy rozdziałkach jest dosc znaczna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Którą karte bardziej opłaca sie kupic dla rozdziałki 1680x1050 i dx10 ?

Radeon 4870 czy Gf 9800 gx2 ?

Radeon 730zł

Gf 970 zł

geforce jest starszy ale wydajniejszy od radka tylko czy opłaca sie dopłacać?

a moze gtx 260 ?

Czekam na wiecej wypowiedzi na ten temat :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj sobie o skalowalności kart SLI/CF w grach - może znajdziesz jakąś grę w którą lubisz i nie będzie ona obsługiwała w pełni tego trybu. Zrób sobie rachunek sumienia co do ilości prądu branych przez te karty i do głośności oraz w ostateczności czy te 200 zł nie będziesz chciał przeznaczyć w inny sposób. I podejmij decyzję sam, bo opinie na ten temat już były wyrażone w tym temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi