adrianadik Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 (edytowane) Witam Postanowiłem poprosić o poradę bo brakuje mi już pomysłów. W domu mam sieć LAN złożoną z dwóch stacjonarnych kompów i laptopa. Laptop ( z którego piszę) i jeden z komputerów jest podłączony za pomocą WLAN, trzeci komputer połączony jest kablem z routerem. Wszystkie trzy stacje mają przydzielone kolejne adresy IP w sieci. Problem polega na wymianie udostępnionymi plikami, z komputera z którego piszę (nazwa: Adrian) widzę w sieci wszystkie pliki udostępnione na pozostałych komputerach, mogę je też oczywiście kopiować na swój twardy dysk. Natomiast pozostałe komputery stacjonarne nie mogą "wejść" na laptopa, jest widoczny w otoczeniu sieciowym, ale pod dwukrotnym kliknięciu pokazuje się error ze screen'a. Jak temu zaradzić? W firewall'u dodany jest wyjątek na udostępnianie plików. Proszę o radę. Zapomniałem dodać, że na wszystkich komputerach w sieci jest zainstalowany WIN XP SP3 Edytowane 28 Sierpnia 2008 przez adrianadik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianadik Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Proszę o pomoc...może jakieś wskazówki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyyzy Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Spróbuj wejść za pomocą programu NetLook: http://shareapp.net/netlook_download/ Spolszczenie: http://zyraf.pl/index.php5?s=artykuly&k=10&a=34 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Jeśli Twój router ma wbudowany Firewall, to wyłacz firewalle w systemach i zobacz jaki bedzie efekt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianadik Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2008 Wyłączenie firewall'a w systemach nie pomogło. Tak samo wyłączenie go w routerze. Program Netlook też nie zdał egzaminu...Już brakuje mi pomysłów :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2008 jesli laczysz sie przez konto goscia to sprawdz koniecznie ponizsze ustawienia a po polsku Start, a następnie Narzędzia administracyjne i Zasady zabezpieczeń lokalnych potem galaz zasady lokalne a w niej ustawienia praw uzytkownikow a tu "odmow dostepu do komputera" , sprawdz czy nia ma tu wlasnie tego konta przez ktore sie logujesz, jesli jest wyrzuc je mozesz tez sprawdzic na gorze , jest tam 'dostep do tego komputera" tu sprawdz czy znajduje sie konto przez ktore logujesz sie, jesli tak to ok jesli zatwierdziles zmiany, to bezdie konieczny reboot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianadik Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Nadal nic nie pomaga... Dodam tylko, że jak przesyłam z laptopa ( czyli tej stacji której plików nie widać w sieci ) pliki na inne komputery przez protokół gg to na pewno idzie to po sieci - widać po transferze. Co najmniej dziwne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mensir67pl Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Nadal nic nie pomaga... Dodam tylko, że jak przesyłam z laptopa ( czyli tej stacji której plików nie widać w sieci ) pliki na inne komputery przez protokół gg to na pewno idzie to po sieci - widać po transferze. Co najmniej dziwne... jeśli udostępnisz coś np katalog we właściwościach masz to co na czerwono podkreślone Nadal nic nie pomaga... Dodam tylko, że jak przesyłam z laptopa ( czyli tej stacji której plików nie widać w sieci ) pliki na inne komputery przez protokół gg to na pewno idzie to po sieci - widać po transferze. Co najmniej dziwne... jeśli udostępnisz coś np katalog we właściwościach masz to co na czerwono podkreślone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianadik Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2008 Z tego co widzę po screenie to jest to Vista, ja mam na każdym z tych komputerów XP SP3 więc nie ma tam takiego ustawienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 Jest, tylko musisz wylaczyc proste udostepnianie plikow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 Ale jak proste udostępnianie jest włączone to nie ma powodów, żeby ustawienia udostępniania coś zmieniły raczej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...