atsiv Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 (edytowane) Zacznę od tego, że posiadam 2GB pamięci. Fizycznie system zabiera mi około 500MB (podaję średnią wartość zużycia pamięci), maksimum udało mi się wykorzystać jakieś 700MB. topMem: 2062120k total, 1014048k used, 1048072k free, 19372k buffersJak widać wynik top pokazuje, że mam jeszcze sporo wolnego ramu do wykorzystania i czy da się zmusić Linuksa a właściwie Ubuntu 8.04.1 aby wykorzystywał więcej pamięci? Jak wiadomo niewykorzystana pamięć = zmarnowana pamięć. EDIT: Zauważyłem jednak, że ta pamięć się nie marnuje Ubuntu zabrało całą pamięć czyli świetnie :). Część pamięci wykorzystuje fizycznie a resztę przeznaczył na buforowanie aby przyspieszyć działanie kompa. Czy jest jakaś komenda, która pozwoli tak jakby wyczyścić/wyzerować pamięć? Chciałbym wyczyścić ten bufor. Edytowane 30 Sierpnia 2008 przez atsiv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Można zrobić: echo 3 > /proc/sys/vm/drop_cacheslub tylko: echo 1 > /proc/sys/vm/drop_cachesco wyczyści tylko pagecache. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atsiv Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 (edytowane) Dzięki za szybką pomoc ;). Edytowane 5 Września 2008 przez atsiv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...