BTK_BLR Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Planuje kupic nowego kompa tj. "skrzynke" oraz monitor. Nagrywarke, myszke, klawiature i glosniki juz mam. Komputer bedzie sluzyl do grania, sluchania muzyki i korzystania z internetu. Troche poszperalem w necie i mysle nad czyms takim. CPU- mysle nad AMD Athlon 64 X2 Windsor rewizja F3, podobno sa to najlepsze X2; nie wiem tylko gdzie je dostac i jaki model wziac. chyba nie bedzie ograniczal karty graficznej? MOBO- rok temu kuzynowi zlozylem kompa na DFI Infinity NF Ultra II-M2 i byl zadowlony, ale teraz pewnie lepsze mobasy juz sa? RAM- A-Data Vitesta EE 2x2GB 800Mhz CL4 albo OCZ Platinum rev.2 ewentualnie cos innego? GPU- tu na 99% bedzie to Radek HD4870; Sapphire bedzie dobry; czy jest albo bedzie 4870 od HISa? HDD- mysle, zeby system postawic na raptorze a jakis seagate minimum 500GB na reszte; a moze postawic RAIDA, oplaca sie jakie sa korzysci? Zasilacz- Antec Earth Watts, OCZ GameXstream/ StealthXstream chyba powyzej 600W? Buda- Antec 300 albo CM 690 albo Lancool K7 Na sama skrzynke optymalnie bedzie wydac ok .2500zl, a rezzta na monitor. Monitor- Tutaj zastanawiam sie nad kwadratem a panorama, zaznaczam, ze bede gral duzo w nieco starsze gry np. StarCraft oraz praktycznie wszystkie ktore wyszly od 2002/2003roku. Przesiadam sie z zabytkowego sprzetu(celek 600mhz, 256ram, 40GB, Riva TNT2 M64 32MB) tak wiec musze nadrobic zaleglosci w grach smilies/smile.gif Kwadrat powienien lepiej sie spisywac. Moze BenQ FP93? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Kwadrat z panoramą? Albo to, albo to, panie kolego. Za 2500 złożysz mocarny zestaw na intelu, nie pakując się w AMD, które jest mało opłacalne w tym przedziale cenowym. Zwłaszcza że będziesz grał. E3110 P5Q PRO 4870 2x2GB A-Data EE Samsung F1 640GB Pentagram CAV 500W Buda obojętnie, twoje 3 typy są bardzo dobre. LG W2252TQ-PF za 700 zł. Ceny z głowy, jak nie będzie mieścić się w budżecie, to weź CM Elite. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BTK_BLR Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zle mnie zrozumiales- zastanawiam sie jaki monitor wybrac czy kwadrata czy panorame. Podkreslam, ze sporo bede gral w starsze gry m.in. Gothic 2, Warcraft 3, Warrior Kings, Starcraft, Morrowind, NWN itp. Starsze gry nie maja obslugi rozdzielczosci panoramicznych tj. 1600:1050, 1400:900. W tym wypadku granie w Starcrafta na panoramie mija sie z celem. Dlatego moze lepiej wziac dobry monitor 4:3 na lepszej matrycy niz TN np. PVA czy MVA, 19" to rozsadne minimum. Cena ok.1000zl. Pamiatki A-Data sa ok, ale czy warto doplacac do np. OCZ Reaper 800Mhz CL4- bedzie roznica bez OC? Dysk wole Seagate, bo mam 40GB tej firmy i dziala bez zarzutu od jakichs 9 lat :D Co do zasilki- jaka najlepsza przy takiej samej mocy- Pentagram, OCZ GameXstream/StealthXstream czy Antec Earth Watts? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Tez sie mocno miotam miedzy panorama a kwadratem z przewaga na ten drugi. O panoramach sobie poczytaj tematy w dziale 'monitory'. Moje typy to: w/w LG W2252TQ-PF (700zl za 22cale o dobrych parametrach) LG 1982U-PF (800zl+, wybajerzony... szkoda ze nie ma wersji bez pivota za 150zl mniej, bo bym nie mial dylematu) Samsung 961BF - najtanszy (ok. 660zl), ale i parametry gorsze... no i brak gwarancji na badpixele, ktora dostajesz u LG. Pamieci ludzie polecaja A-Data 800MHz extreme edition, mysle ze beda ok. Odnosnie zasilki polecam BeQuiet Straight Power E5 500W. Styknie na luzie do tego zestawu, przetrwa tez spokojnie przyszle modyfikacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BTK_BLR Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Monitorki rzeczywiscie fajne. Aczkolwiek ta 19" cos droga jest jak na matryce TN. Nie wiesz jak sie zachowuja starsze gry na panoramach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Pamiatki A-Data sa ok, ale czy warto doplacac do np. OCZ Reaper 800Mhz CL4- bedzie roznica bez OC?w systemie niezauwazalna, w grach w sumie tez... roznice odczulbys gdybys zamienil na ddr3, ale bylaby i tak na tyle mala, ze juz lepiej na piwo wydac roznice w cenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 N tym LG W2252TQ-PF z tego co się orientuję to można ustawić normalne rozdzielczości. Wtedy po bokach powstają takie czarne pasy i można spokojnie grać w starsze gierki. To się jakoś ustawia w menu monitora. Przecyztja mini recenzje o nim w dziale o monitorach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BTK_BLR Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 grzechuk- w takim razie wezme a-daty EE 2x2GB 800Mhz CL4 NeoMagNeT- rzeczywiscie jest taka mozliwosc, to bylby dobry kompromis pomiedzy starszymi grami, a nowymi, ktore obsluguja rozdzielczosc natywana tego monitora :D Jeszcze takie pytanie odnosnie monitora- jak sie sprawuje ta matryca TN w porownaniu do PVA/MVA? Troche sie obawiam tak duzej rozdzielczosci natywanej (1680x1050), czy gdy wlacze jakas starsza gre w rozdzialce 800x600 lub 1024x768 i wlacze ten tryb zmieniajacy format obrazu na 4:3 to bedzie duzy spadej jakosci obrazu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 IMO jesli masz monitro 1680x1050, to jak bedziesz chcial sie przelaczyc na 5:4 to tylko rozdzialka 1280x1024... BTW: przejrzalem sporo tematow o monitorach, ale nie znalazlem screena z wlasnie rozdzielczoscia 5:4 na monitorze 22' o natywnej 1680x1050, ma ktos takowy screen lub zdjecie? Bardzo jestem ciekaw jak to wyglada, na razie tylko od jednego kolegi uslyszalem ze 'nie wyglada' :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BTK_BLR Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 No niby 1280x1024 jest najlepsza rozdzielczoscia, ale sa jeszcze gry, ktore takiej rozdzielczosci nie obsluguja np. Diablo 2, Starcraft... Ciekawe jak to wtedy wyglada... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BTK_BLR Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Dobra jesli wezme zestaw na Intelu to bedzie to cos takiego: Intel Xeon 3110 Pentagram HP120-AlCu Karakorum DFI Blood Iron P35 2x2GB A-Data EE 800Mhz CL4 Sapphire Radeon HD4870 Seagate Barracuda 7200.11 750GB Antec Earth Watts 650W Antec 300 LG 22" LCD L227WT-PF Co o tym myslicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trafiq Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Biore prawie identyczny tylko ze Ram, albo Patrioty albo OCZ bo nie ma w apollo a-daty. I plyta raczej P5Q-E badz Delux ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BTK_BLR Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 OCZ lepiej nie bierz, bo czasem sie gryza z Asusami. A mobo czemu nie DFI? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
einar Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 i Asus i DFI to dobre płyty. DFI ma słabą dźwiękówke więc chyba warto dokupić coś do tego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BTK_BLR Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Skoro Asus i DFI sa porownywalne to bardziej sie oplaca kupic DFI. Asus kosztuje 423zl w Agito, a DFI bez obslugi RAIDA 265zl w ESC. Za roznice w cenie spokojnie mozna kupic dobra karte dzwiekowa :D Albo doplacic do DFI LanParty DK 35 Solid Raid /intel P35/ za 369zl lub do DFI LanParty DK P45 /intel P45/ za 430zl LanParty ma juz ALC890 a nie ALC885 jako dzwiekowke oraz obslug RAIDA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
einar Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Lan Party są lepsze od Blood Ironów, a prawda taka, że do oc do 4ghz kazda płytka powinna starczyć. A DFI na P45 ma jeszcze troche niedopracowane biosy, co się zmieni bardzo szybko pewnie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BTK_BLR Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 To wezme LanParty na P35, z tego co wiem P45 rozni sie tylko tym, ze obsluguje PCI-E 2.0 i CrossFire. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 No niby 1280x1024 jest najlepsza rozdzielczoscia, ale sa jeszcze gry, ktore takiej rozdzielczosci nie obsluguja np. Diablo 2, Starcraft... Ciekawe jak to wtedy wyglada...Bedzie wygladac tak jak kazda gra o niskiej rozdzielczosci na LCDku o wyzszej nominalnej - czyli kupa. I to nie zalezy od monitora... tego sie po prostu nie przeskoczy :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BTK_BLR Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 No niby tak , ale ja mam aktualnie LCD 17" na TFT TN, kupowany jak monitory LCD byly jeszcze nowoscia. Gram dla przykladu w Starcrafta lub Diablo, a obie maja rozdzielczosc nizsza niz natywana mojego monitora. I szczerze mowiac, nie zauwazam duzego spadku jakosci obrazu... A ty jaki monitor kupujesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 W 19'' plamka jest wieksza niz w 17'', stad moje obawy o dalsze pogorszenie sie jakosci obrazu przy probie przeskoczenia na nizsze rozdzielczosci. Ja planuje zakup jednego z tych trzech ktore Ci podalem. Nie mam pojecia ktory wybrac, a nie zdecyduje sie poki nie zobacze ich na zywo i w kolorze ;) Czas sie przejsc po sklepach z monitorami :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BTK_BLR Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Ja sie coraz bardziej sklaniam ku 22" panoramie. Mysl, ze zamiast LG 1982U-PF lepiej wziac LG L227 albo nawet W228, bo roznica w cenie nie jest taka duza, a parametry lepsze. Zreszta monitora sie nie zmienia tak czesto, wiec chyba warto doplacic. Tylko ciekawe czy te wyzsze modele maja tez opcje wlaczenia obrazu w trybie 4:3? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Jak juz mnie poprawiano - 1280x1024 to jest 5:4 a nie 4:3 ;) I nie zauwazylem zeby 22'' mialy lepsze parametry od tej 19'' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BTK_BLR Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 W porownaniu do tej 19" co podales to nie. Jednak jesli zdecydujesz sie na 22"wide to najlepsza opcja jest LG L227 albo nawet W228. Cena podobna do tej 19", parametry tez pododbne, ale maja 22". Ja na dniach przejade sie do RTV Euro AGD, bo tam maja LG W228F4 i zobacze go na zywo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...