Skocz do zawartości
srekal34

Brak W Płynności W Hd 1080p

Rekomendowane odpowiedzi

Witam - na kompie z podpisu(HTPC) próbuje odtwarzać 10GB plik w 1080p. Pomijając to, ze w żadnym odtwarzaczu(WMP Classic, WMP 11, Suedit) nie ma obrazu - oprócz VLC. No ale to nic - Gdy włączam film obraz pokazuje sie na tv, a na monitorze jest tylko czarna plama(na zwykłych filmach leci tu i tu - oczywiście mogę zminimalizować na monitorze). Ale nie to jest największym problemem.

NIE DZIAŁA PŁYNNIE!! W 720p jest około 80% zajętości procka, w 1080p 92% ale przechodzi tlyko kilka sekund, potem obraz staje i leci tlyko dźwięk :( Co robić? Przecież ta integra wspiera avivo to powinna sobie poradzić z HD?

Kodeki w systemie polecane na forum:

ffdshow

qtlite

real alternative

ac3 filter

Proszę o pomoc - nie znalazłem odpowiedzi we wczesniejszych tematach :(

edit: film jest w mkv jeśli ma to jakieś znaczenie

Edytowane przez srekal34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstaluj CoreAVC, skonfiguruj MPC by korzystal z tego filtra i nie ma opcji by cielo. Jaki masz ustawiony silnik renderowania?

Btw zobacz za pomoca gspot przez jakie filtry przechodza strumienie, zanim zostanie wyswietlony obraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten radeon nie obsługuje HD.

Od kiedy 690G nie wspiera HD sprzętowo

High Definition Multimedia Solution

* Smooth 1080p HD playback with a dual-core CPU

* Display options available for both HDTVs and LCD screens

* Supports HD-DVD and Blu-Ray™ with faster video processing

* On-chip HDCP for playback of protected HD content

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niby wspiera, ale znacznie gorzej niż 780g - chyba będę się musiał w takową zaopatrzyć. Na forum hdtv jest test :

http://hdtvpolska.com/index.php?&showtopic=9330&st=0&start=0
który pokazuje że nie jest za fajnie. Będe musiał powalczyć z prockiem, tak na 2800MHz powinno być ok, do tego zainstalować chyba cyberlinka z tego co wynika zamiast coreavc.

Jak ustawić w mpc żeby uzywał kodeka cyberlinka zamiast ffdshow i jakie opcje w nim mogą pomóc w odtworzeniu materiałów?

A jeszcze gorzej jest z dvb-s2 w 1080p :mur: Coraz bardziej podejrzewam, ze kupno platformy na amd było błędem.

Edytowane przez srekal34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy do czego chcesz go uzywam - w moim przypadku to także tuner dvb-s i cienko z hd będzie chyba - chociaż może i 780g podoła. Jak będzie wypłata czas na zmianę ;) Najgorsze jest to, ze tylko Asus M3A-H ma coaxial na którym mi bardzo zależy :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało się!! Działaja filmy ;) Trzeba było uzyć MPC Home cinema, kodeku Cyberlinka i ustawić aby korzystał z DXVA. Użycie procka od 70-90% i jest całkowicie płynnie ;). A więc nie taki 690g straszny skoro 1080p odtwarza ;)

Teraz jeszcze jeden problem - czy załadować napisy? Do tej pory robiłem to ffdshowem, a mpc nie obsługuje txt...

edit: to znaczy obsługuje, tyle że tryby pracy, w których wyświetla napisy nie pozwalają na oglądanie filmu(płynnie jest tylko na system default)

Edytowane przez srekal34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od kiedy 690G nie wspiera HD sprzętowo

No fakt, tam jest 1250 wiec powinno cos dawać.

------------------------------------------------------------

Srekal32, tnie normalnie i daje wysokie uzycie CPU, czy moze chwilowe przycinki przy uzyciu CPU duzo ponizej 100%?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, że używasz cyberlinka nie przeszkodzi w nakładaniu napisów przez ffdshow, pod warunkiem, że zrobisz to co wcześniej napisałem.

Gdzie mam włączyć to uncompressed bo nie mogę znaleźć. Na Overlay mixer faktyczne jest płynniej, ale nie mam napisów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi