Baron Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Witam Nie wiem czy to dobre forum bo rzecz dotyczy laptopa. Znajomy przywiózł mi Dell`a XPS M1730, jest to mój pierwszy laptop. Radość trwała krótko jak chciałem odtworzyć jakiś film czy zagrać w grę. W device manager widzi dwie karty 8700M GT, w sterowniku nvidii włączam SLI to wówczas nie działa nic, tzn nie odtwarza filmów, nie pokazuje zdjęć, nie chodzą gry. Gdy wyłączę SLI to wszystko chodzi normalnie tylko pewnie wolniej niż działałoby w SLI. Jestem lekko spanikowany bo serwisu niet a w życiu nie rozbierałem laptopa. Wieźć go do stanów to też utopia. Będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę i pomoc. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 kupując w stanach powinieneś dostać międzynarodową gwarancję więc możesz się zgłosić do dell polska Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baron Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zorientuje się jak to jest z gwarancją. Co do kart w SLI. Siedziałem pół nocy i udało mi się uruchomić coś w SLI. Najnowsze sterowniki do mojej karty powodują że po uruchomieniu kompa mam czarny ekran, tzn windows się uruchamia, dźwięk powitalny jest a potem czarny ekran. Na starszym sterowniku udało mi się uruchomić gry i filmy przy każdej dostępnej rozdzielczości ale tylko gdy ustawię jakość kolorów na 16bit. Przy 32bitach w grach i filmach czarny ekran. Przy uruchamianiu filmów i czarnym ekranie wyskakuje jakiś komunikat ostrzegawczy o sterowniku grafy. Może format i czysty Windows coś pomoże? Może na nowo wszystko wgrać? Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 A ja coś czytałem o uszkodzonych kartach w laptopach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baron Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Nie sądzę żeby karty były uszkodzone. Wówczas chyba nie działałaby jedna z nich. Tymczasem obie działają w SLI tylko po ustawieniu kolorów 16bit. Sądzę że to wina jakiegoś oprogramowania lub sterowników. Mam jeszcze zainstalowaną jakąś kartę dopalającą 3D (AGAIO? czy jakoś tak, nie jestem teraz w domu i nie mogę dokładnie sprawdzić). Może to ona coś miesza? Chyba jednak spróbuje formata i czystego wina. Tylko nigdy nie instalowałem jeszcze Visty i to w dodatku po angielsku. Skomplikowana to operacja w porównaniu z XP? Czy do Laptopa trzeba coś jeszcze dogrywać (jakieś aplikacje) oprócz WINA? Przepraszam za pytania niezwiązane z tematem. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rz3znik Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zainstaluj winde od nowa, potem wszystkie stery a potem najnowszcze stery do grafy ze strony nv. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Viśte sie szybciej nis XP instaluje chyba nawet... choc tylko to jest chyba w tym systemie szybsze. Instalacja bardzo intuicyjna... klikasz ze 3 razy dalej i podajesz serial... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baron Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Dzięki za pomoc, to dzisiaj zainstaluje dziewiczą viste SP1 32. Moze ożywi to moje karty, a przynajmniej pozbędę się śmieci jakie dell mi poinstalował. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...