Skocz do zawartości
Baron

2x8700m Gt W Sli Nic Nie Działa.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie wiem czy to dobre forum bo rzecz dotyczy laptopa.

Znajomy przywiózł mi Dell`a XPS M1730, jest to mój pierwszy laptop. Radość trwała krótko jak chciałem odtworzyć jakiś film czy zagrać w grę. W device manager widzi dwie karty 8700M GT, w sterowniku nvidii włączam SLI to wówczas nie działa nic, tzn nie odtwarza filmów, nie pokazuje zdjęć, nie chodzą gry. Gdy wyłączę SLI to wszystko chodzi normalnie tylko pewnie wolniej niż działałoby w SLI.

Jestem lekko spanikowany bo serwisu niet a w życiu nie rozbierałem laptopa. Wieźć go do stanów to też utopia.

Będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę i pomoc.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zorientuje się jak to jest z gwarancją.

Co do kart w SLI. Siedziałem pół nocy i udało mi się uruchomić coś w SLI. Najnowsze sterowniki do mojej karty powodują że po uruchomieniu kompa mam czarny ekran, tzn windows się uruchamia, dźwięk powitalny jest a potem czarny ekran. Na starszym sterowniku udało mi się uruchomić gry i filmy przy każdej dostępnej rozdzielczości ale tylko gdy ustawię jakość kolorów na 16bit. Przy 32bitach w grach i filmach czarny ekran. Przy uruchamianiu filmów i czarnym ekranie wyskakuje jakiś komunikat ostrzegawczy o sterowniku grafy.

Może format i czysty Windows coś pomoże? Może na nowo wszystko wgrać?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądzę żeby karty były uszkodzone. Wówczas chyba nie działałaby jedna z nich. Tymczasem obie działają w SLI tylko po ustawieniu kolorów 16bit. Sądzę że to wina jakiegoś oprogramowania lub sterowników. Mam jeszcze zainstalowaną jakąś kartę dopalającą 3D (AGAIO? czy jakoś tak, nie jestem teraz w domu i nie mogę dokładnie sprawdzić). Może to ona coś miesza?

Chyba jednak spróbuje formata i czystego wina. Tylko nigdy nie instalowałem jeszcze Visty i to w dodatku po angielsku. Skomplikowana to operacja w porównaniu z XP? Czy do Laptopa trzeba coś jeszcze dogrywać (jakieś aplikacje) oprócz WINA?

Przepraszam za pytania niezwiązane z tematem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi