Eclipt Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 (edytowane) Witam. Zamierzam bardzo niedługo sprawić sobie nowy sprzęcik do gier (takich jak Neverwinter Nights 2, Medieval 2: Total War, Rainbow Six Vegas 1 i 2, Fallout 3), Photoshopa i AutoCADa. Budżet to 3000zł na jednostkę centralną włącznie z obudową, chłodzeniem i Windowsem Vista. Postanowiłem skorzystać z waszego gotowca na 2500zł: Procesor : Intel Xeon E3110 - 470 zł Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 79 zł Płyta Główna : DFI LanParty DK X38 - 499 zł RAM : A-Data 2x2GB 800MHZ Extreme Edition - 235 zł Karta Graficzna : Powercolor Radeon HD4870 512MB - 699 zł Zasilacz: Antec EarthWatts 650W - 279 zł HDD : Samsung 320GB 16MB Cache F1 - 140 zł Napęd : Pioneer DVR-215 SATA - 85 zł Popytałem trochę kumpli którzy znają się bardziej niż ja i oni twierdzą, że w tym zestawie płyta główna i zasilacz podane są trochę na wyrost. Ich zdaniem zamiana na: - MSI P45 Neo2-FR - Pentagram Silent Force CAV-500-A12S nie powinna spowolnić kompa, a wyjdzie trochę taniej. Czy ktoś mógłby to skomentować? Czy waszym zdaniem taka zamiana nie spowoduje znacznego spadku wydajności? Czy słabszy zasilacz udźwignie taki sprzęt? Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 29 Sierpnia 2008 przez Eclipt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zamiast DFI na X38 możesz wziąć P5Q-E. Zasilacz koledzy zaproponowali bardzo dobry, aczkolwiek Antec nie będzie zły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zestaw za 2500 zł, który napisałem jest zrobiony pod pełne Crossfire (a więc X38/X48 być musiało). Również zasilacz dobrałem taki, by mógł wytrzymać obciążenie dwóch Radeonów HD4870. Także nic tu nie jest na wyrost. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eclipt Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Czyli mam rozumieć, że zestaw jest specjalnie przystosowany pod przyszłe upgrade`y? Chodzi o to, że kiedy sprzęt zacznie się starzeć, będę mógł spokojnie dokupić drugą kartę graficzną i ewentualnie jeszcze procka czy pamięć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Tak. Zestaw jest stworzony pod przyszły upgrade. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eclipt Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Dzięki, ale jak nie mam zamiaru się bawić w Crossfire, to która płyta będzie najlepsza do tego zestawu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 p5q pro / e Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eclipt Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Chodzi o te: http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=12614 http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=12615 ? Czym one tak na prawdę się różnią? Bo z tego co widzę w opisach to w wersji E płacę 60zł za jeden dodatkowy port PCI-E 16x <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
einar Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 E ma lepszą dźwiękówkę, jeden port pci-e wiecej, 2x lan i bardziej rozbudowane chłodzenie - z którym może być problem przy dużym chłodzeniu na proca. Wybór nalezy do Ciebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goodsung Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 hmmm.... moim zdaniem jesli do gierek to tylko dobra karta graficzna. 3000 zl to budzet taki jaki i ja mialem ,oczywiscie za sama centralke. Proponuje Ci karte graficzna -> Evga Geforce 9800 GX2. Ja niestety kupywalem kompa jakies 3 miesiace temu i ta karta stala 1700 zl ,wiec wzialem tansza ,ale tez nie narzekam ,mam evge geforce 9800 GTX. -> wtedy stala okolo 1000 zl. ,czyli tak jak teraz GX2. Uwierz zainwestujesz w karte graf. to wyjdzie Ci na dobre. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2008 hmmm.... moim zdaniem jesli do gierek to tylko dobra karta graficzna. 3000 zl to budzet taki jaki i ja mialem ,oczywiscie za sama centralke. Proponuje Ci karte graficzna -> Evga Geforce 9800 GX2. Ja niestety kupywalem kompa jakies 3 miesiace temu i ta karta stala 1700 zl ,wiec wzialem tansza ,ale tez nie narzekam ,mam evge geforce 9800 GTX. -> wtedy stala okolo 1000 zl. ,czyli tak jak teraz GX2. Uwierz zainwestujesz w karte graf. to wyjdzie Ci na dobre. karty z 2 rdzeniami maja problem w niektorych grach, a HD4870 jest duzo wydajniejszy od 98GTX, tylko HD4870 jest w takiej cenie oplacalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2008 (edytowane) High end ma to do siebie. Kupił bym 4850 i widząc jak się ciekawie zrobiło na rynku poczekał chwilkę. Za jakiś czas sprzedał radka i kupił kolejną ekonomiczną i wydajną kartę. co masz na mysli mowiac ekonomiczna??? pobor pradu???Głównie chodzi mi o cenę zakupu karty. Edytowane 1 Września 2008 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2008 kupił kolejną ekonomiczną i wydajną kartę. co masz na mysli mowiac ekonomiczna??? pobor pradu??? ja przesiadlem sie z durona (grafika integra itd takie stare smiecie) na to co mam w singlu i mimo tego ze siedzie 2 razy dłużej na kompie nie zauwazylem wzrostu poboru energii... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2008 co masz na mysli mowiac ekonomiczna??? pobor pradu??? ja przesiadlem sie z durona (grafika integra itd takie stare smiecie) na to co mam w singlu i mimo tego ze siedzie 2 razy dłużej na kompie nie zauwazylem wzrostu poboru energii... Myślę że chodziło o kartę dobrą w stosunku cena/jakość czyli wydajna ale jednocześnie nie aż tak droga>>HD 4850 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2008 no jak naradzie to 4850 jest najbardziej "ekonomiczna" tak samo 4870... wiec nie warto sie pakowac w jakies 9800GTX czy 9800GX2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eclipt Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2008 Dzięki za rady, już zamówiłem ale pojawił się problem. ESC`owi wyczerpały się pamięci A-Data i nie wiedzą kiedy będzie dostawa <_< . Został mi polecony ich odpowiednik firmy Patriot w tej samej cenie. Co powiecie o tej firmie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2008 Podziękuj za te Patrioty i weź postaraj się dołożyć do wersji 1066mhz tych A-dat ewentualnie maja Mushkiny SP jakieś za 245, ostatecznie może te Corsairy XMS2 za 255zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...