Skocz do zawartości
Eclipt

Nowy Komp Do Gier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zamierzam bardzo niedługo sprawić sobie nowy sprzęcik do gier (takich jak Neverwinter Nights 2, Medieval 2: Total War, Rainbow Six Vegas 1 i 2, Fallout 3), Photoshopa i AutoCADa. Budżet to 3000zł na jednostkę centralną włącznie z obudową, chłodzeniem i Windowsem Vista. Postanowiłem skorzystać z waszego gotowca na 2500zł:

Procesor : Intel Xeon E3110 - 470 zł

Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 79 zł

Płyta Główna : DFI LanParty DK X38 - 499 zł

RAM : A-Data 2x2GB 800MHZ Extreme Edition - 235 zł

Karta Graficzna : Powercolor Radeon HD4870 512MB - 699 zł

Zasilacz: Antec EarthWatts 650W - 279 zł

HDD : Samsung 320GB 16MB Cache F1 - 140 zł

Napęd : Pioneer DVR-215 SATA - 85 zł

Popytałem trochę kumpli którzy znają się bardziej niż ja i oni twierdzą, że w tym zestawie płyta główna i zasilacz podane są trochę na wyrost. Ich zdaniem zamiana na:

- MSI P45 Neo2-FR

- Pentagram Silent Force CAV-500-A12S

nie powinna spowolnić kompa, a wyjdzie trochę taniej. Czy ktoś mógłby to skomentować? Czy waszym zdaniem taka zamiana nie spowoduje znacznego spadku wydajności? Czy słabszy zasilacz udźwignie taki sprzęt?

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez Eclipt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm.... moim zdaniem jesli do gierek to tylko dobra karta graficzna. 3000 zl to budzet taki jaki i ja mialem ,oczywiscie za sama centralke.

Proponuje Ci karte graficzna -> Evga Geforce 9800 GX2.

Ja niestety kupywalem kompa jakies 3 miesiace temu i ta karta stala 1700 zl ,wiec wzialem tansza ,ale tez nie narzekam ,mam evge geforce 9800 GTX. -> wtedy stala okolo 1000 zl. ,czyli tak jak teraz GX2.

Uwierz zainwestujesz w karte graf. to wyjdzie Ci na dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm.... moim zdaniem jesli do gierek to tylko dobra karta graficzna. 3000 zl to budzet taki jaki i ja mialem ,oczywiscie za sama centralke.

Proponuje Ci karte graficzna -> Evga Geforce 9800 GX2.

Ja niestety kupywalem kompa jakies 3 miesiace temu i ta karta stala 1700 zl ,wiec wzialem tansza ,ale tez nie narzekam ,mam evge geforce 9800 GTX. -> wtedy stala okolo 1000 zl. ,czyli tak jak teraz GX2.

Uwierz zainwestujesz w karte graf. to wyjdzie Ci na dobre.

karty z 2 rdzeniami maja problem w niektorych grach, a HD4870 jest duzo wydajniejszy od 98GTX, tylko HD4870 jest w takiej cenie oplacalny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

High end ma to do siebie.

Kupił bym 4850 i widząc jak się ciekawie zrobiło na rynku poczekał chwilkę.

Za jakiś czas sprzedał radka i kupił kolejną ekonomiczną i wydajną kartę.

co masz na mysli mowiac ekonomiczna??? pobor pradu???

Głównie chodzi mi o cenę zakupu karty. Edytowane przez q8ic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupił kolejną ekonomiczną i wydajną kartę.

co masz na mysli mowiac ekonomiczna??? pobor pradu??? ja przesiadlem sie z durona (grafika integra itd takie stare smiecie) na to co mam w singlu i mimo tego ze siedzie 2 razy dłużej na kompie nie zauwazylem wzrostu poboru energii...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co masz na mysli mowiac ekonomiczna??? pobor pradu??? ja przesiadlem sie z durona (grafika integra itd takie stare smiecie) na to co mam w singlu i mimo tego ze siedzie 2 razy dłużej na kompie nie zauwazylem wzrostu poboru energii...

Myślę że chodziło o kartę dobrą w stosunku cena/jakość czyli wydajna ale jednocześnie nie aż tak droga>>HD 4850

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi