Skocz do zawartości
BLANTMEN

Obiektyw Szerokokątny

Rekomendowane odpowiedzi

Czy możecie polecić mi jakiś dobry obiektyw szerokokątny (stało lub zmiennoogniskowy) do Canona EOS 400d ? Kwota jaką dysponuję to +/- 2000 zł. Ewentualnie (jeśli posiadacie jakieś) poprosiłbym o przykładowe zdjęcia wykonane takim obiektywem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie masz tylko dwa :

1. Canon EF-S 10-22mm F/3.5-4.5 USM. :)

2. Tokina 12-24mm F/4

No i jest jeszcze Sigma 10-20. Przy czym żaden z tych trzech obiektywów nie wyróżnia się zdecydowanie in-plus od pozostałych, każdy ma jakieś wady. Tak że przy wyborze możesz rzucić kostką :) albo po prostu szukać najtańszego. Ja osobiście nie narzekam specjalnie na tę Sigmę ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeże nieco temat :) Poczytałem sobie opinie na temat 3 wspomnianych obiektywów. IMO jedyny jaki przypadł mi do gustu, to jednak Canon. Zakup planuję gdzieś w okolicach świąt/początek 2009 roku. Ceny może spadną do tego czasu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za odgrzanie kotleta, ale jesli jeszcze nie zakupiles obiektywu to warto by sie przyjrzec Tokinie 11-16mm.

Jasniejszy od podanych tutaj (f 2.8 ) i zbiera bardzo dobre recenzje. Sam sie zastanawiam nad zakupem takowego do mojego 400d.

Edytowane przez wojtek.r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi