Skocz do zawartości
Gość igrok

win xp swiruje- ????

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie zalozylem partycje na system (win xp) 2 bg, ntfs (zrobilem to za pomoca instalatora windowsa). zainstalowalem wina i kilka programiko, postanowilem zprawdzic ile mam miejsca nad dysku (tej partycji C) i... jak patrze ile jest zzajete to pisze ze mam zajete 1.34 gb natomiast jak zaznaczam bezposrednio wszystkie pliki i katalogi wychodzi ze mam zajete 1.18 gb! co jest? mam zaznaczone pokaywanie ukrytych plikow itp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wchodze do własciwosci jakiegos katalogu to mi wypisuje: rozmiar 1.21 gb, rozmiar na dysku 1.39 gb :? , nie znam sie na tym ale moim zdaniem to chyba wina jakiegos przelicznika :? , nawet w pojedynczych plikach dodaje troche wiecej miejsca,ale trzeba sie z tym pogodzic :wink: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wchodze do własciwosci jakiegos katalogu to mi wypisuje: rozmiar 1.21 gb, rozmiar na dysku 1.39 gb :? , nie znam sie na tym ale moim zdaniem to chyba wina jakiegos przelicznika :? , nawet w pojedynczych plikach dodaje troche wiecej miejsca,ale trzeba sie z tym pogodzic :wink:  :wink:

Wynika to z wybranego typu systemu plików np. FAT, FAT32 i z wilkości klastra w nich. Było już nieraz na forum, ale w przypadku NTFS klastry są małe i straty miejsca na hdd też więc nie to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wporzadku ale jak mialem xp na fatcie to niemialem takich numerow... no chyba ze ten kaalog z przywracaniem systemu jest niewidoczny dla normalnego explorowania/podgladania systemu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie masz przypadkiem skompresowanego NTFS-a? a przynajmniej jego części? wtedy zawsze będą różnice pomiędzy rozmiarem pliku a miejscem zajmowanym na dysku

aha - w tym wypadku powinno by być:

rozmiar pliku = 1.39GB

rozmiar na dysku = 1,21GB

na przykład...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kliknij prawym na literę dysku i wybierz właściwości

na dole okna będzie "kompresuj dysk aby zaoszczędzic miejsce"

jeżeli przy tej opcji jest fiflok to znaczy że dysk jest skompresowany (na pewno częściowo) - żeby przekonać sie co jest skompresowane , to w opcjach folderów zaznacz sobie "wyświetlaj skompresowane pliki w innym kolorze" i wszystko jasne , bo każdy skompresowany plik i folder będzie domyślnie na niebiesko podpisany , chyba że zmienisz sobie kolor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zebys zgadl tzn. opcja w lasciwosciach dysku nie jest zaznaczona dlatego niepodejzewalem kompresji ale katalogu wina system32 jest katalog dllcache zaznaczony na niebieso! Jakim sposobem nigdy niekompresowalem (swiadomie) dysku... jak pozbyc sie tego ustrojstwa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Partycja NTFS zajmuje dodatkowe miejsce ze wzgledu na swą strukturę,

jest to niewidoczne dla exploratora ale widać to na przykładzie sformatowanej partycji która powinna być czysta a może zajmować nawet kilkadziesiąt MB, niektóre z plików można zobaczyć z pod BeOSa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi