Skocz do zawartości
chemiczny_ali

Coś Małego...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Panowie może coś mi podpowiecie. Jako, że SC okazało się wielkim niewypałem i musiałem się go szybko pozbyć, stoję teraz przed kupnem jakiegoś małego miejskiego auta. Auto nie dla mnie, kobieta będzie nim jeździć :wink: Kwota tak jak wspomniałem coś w okolicach 5k, ale z tego co widzę będzie trzeba trochę dorzucić. Wstępnie odrzucam wszystko co Francuskie i Włoskie, nie pytajcie czemu po prostu mam uraz :D Krąg poszukiwań zawęziłem do kilku marek to jest: Toyota, Suzuki, VW i chyba Nissan. Oczywiście auto używane, tak myślę, że maks dwa lata i do 20k przebiegu.

W pierwszej kolejności wpadł mi w oko Yaris w nowej budzie: http://search.autotrader.co.uk/es-uk/www/c...mp;max_mileage=

W sumie nie wiem czy taki silnik to dobre rozwiązanie :? Chciałem wyrwać coś z silnikiem 1,3 ale ciężko z dostępnością :sad:

Potem pomyślałem o Polo :unsure: Do 6k można dorwać roczne z niskim przebiegiem, a za 6,5 "prawie" nowe czyli tegoroczne z symbolicznym przebiegiem:

http://search.autotrader.co.uk/es-uk/www/c...mp;max_mileage=

Nie wiem czy takie Polo to dobry wybór, głównie chodzi mi o bezawaryjność. Auto prawdopodobnie będzie zużyte przez kilka lat, planuję również jakieś naprawy, ale to jest przecież normalne :wink: Pytanie również czy warto "rzucać się" na coś takiego? A może jakiś Fox?

Myślę również o Swifcie :rolleyes: Prowadzi się pewnie fajnie, ale z cenami trochę gorzej, bo za roczne trzeba dać ok. 6,5k, no i nie mam jakoś zaufania do marki :oops: Np. coś takiego http://search.autotrader.co.uk/es-uk/www/c...mp;max_mileage=

Wpadłem również na pomysł Micry (wiem piękna nie jest, ale to o dziwo nie ma znaczenia :blink: ). Ceny bardzo przystępne i do 5,5k można dorwać roczne z niskim przebiegiem. Można również dostać coś z klimatyzacją, co jest jakimś wyróżnikiem (chociaż nie wiem czy z tak małym silnikiem to nie mankament :? ) :)

http://search.autotrader.co.uk/es-uk/www/c...mp;max_mileage=

Ogólnie to o tej marce (modelu) nie wiem nic :-|

Odrzuciłem również Aygo, bo jak twierdzi druga połówka nie upchnie tam wózka :D A do takiego Yarisa podobno się zmieści :D

Powiedzcie proszę jakie są Wasze opinie o wyżej wymienionych, a może macie jakieś inne pomysły? Ogólnie to jestem za dwoma pierwszymi propozycjami, ale ciekawi mnie ta Micra :unsure:

Dzięki za rady, pzdr :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yaris brzmi mądrze. Nawet ten silnik 1.0 ma zmienne fazy i 68 koni co powinno spokojnie wystarczyć. (moja rodzina ma golfa 4 z 75hp i da się z tym żyć więc w małym autku powinno być ok) przesuwana tylna kanapa yarisa to fajny bajer w waszym wypadku, choć sam kufer ponoć do dużych nie należy no i auto jest niezawodne. z drugiej strony VW lubie za wnętrza (dają wrażenie prostoty i solidności) ale ja i tak z tych propozycji wybrałbym yariskę.

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « -
Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Yarisie jakaś przestrzeń bagażowa robi się dopiero po złożeniu tylnej kanapy. Wtedy jest równe podłoże i się robi całkiem sporo miejsca. Ja już takim Yarisem nawet się przeprowadzałem.

Silnik super oszczędny nie jest, jak na swoją moc. Ale przy równej i spokojnej jeździe w trasie da się zejśc nawet do 4.0l/100km. Jest to wynik już nieco wymuszony oszczędną jazdą, ale 4,5 do zrobienia. W mieście natomiast od średnio dynamicznego poruszania się jak wskaże 6,5-8l, to żadne zdziwienie.

Mimo wszystko do miasta samochód bardzo fajny. Natomiast wyjeżdżając w trasę z takim silnikiem nie można czuć się pewnie i bezpiecznie, a do tego dochodzi jeszcze masa auta która ledwo przekracza tonę.

Nie zawsze jeżdżę tym samym Yarisem, więc mogę zauważyć że wszystkie one nie mają żadnych awarii. Pojawiają się zużycia wynikające jedynie z tego, że jednym autem jeździ czasem zbyt wielu kierowców.

Odbierałem już kilka takich z salonu, potem pierwszy przegląd przy 15k km. Więc jeśli chcesz coś poniżej 20k km, to możesz kupić coś po przeglądzie już.

Pomijam kwestię, że mówię o aucie służbowym, a na to zawsze ma się inne spojrzenie niż na swoje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi :)

Jeżeli chodzi o tego Yarisa to ten bagażnik jest na prawdę taki mały? :sad: Składanie tylnej kanapy nie wchodzi w grę z wiadomych przyczyn :D Nikt nie będzie wózka tachał tak dla sportu, więc na tylnym siedzeniu już będzie klient (bądź klientka) :rolleyes: Skoro ten Yaris to mikrus to co z Polo? Też ma taką małą przestrzeń w bagażniku? Chyba sam będę musiał to obadać, chociaż daliście mi trochę do myślenia :unsure:

Ktoś zarzucił Ibizą :wink: No właśnie tutaj już wchodzimy w segment kompaktowy, więc i bagażnik jest spory. I z tego co zdążyłem pobieżnie spojrzeć na ceny to za ok. 6k można dopaść roczną z niewielkim przebiegiem i z całkiem niezłym wyposażeniem http://search.autotrader.co.uk/es-uk/www/c...mp;max_mileage=

Tylko silnik jakiś chyba nieodpowiedni i co gorsza większość takich :-| Jeszcze jedno, może jestem stary i wychowany na stereotypach, ale zawsze wydawało mi się (słyszałem również opinię), że Seat i Skoda to taki "prawie" VW. No właśnie "prawie", czyli usterkowość takich wynalazków jest znacznie większa niż u niemieckich odpowiedników :sad: Jeżeli argument jest na czasie to chyba sobie odpuszczę takie "udziwnienie" :wink:

Jeżeli jesteśmy przy kompaktach to co można powiedzieć o Focusie. Wiem wiem już wszystko zostało powiedziane :D W tych cenach można dostać 2-3latka z przebiegiem do 30k (może nawet mniej) czyli jakieś 50kkm. Po ilu kilometrach trzeba wymieniać np. rozrząd? Nie chce brać auta które za rok trzeba będzie "robić". Chociaż z drugiej strony lepiej zrobić np. rozrząd nic pół auta jak to mogło by być przy Seacie :wink:

Podobnie jak Focus ceni się również Astra i teraz robi się gęsto :cry: Co lepiej roczną Ibizę z przebiegiem do 15k czy 2-3letnie Focus/Astra z przebiegiem 30k? Sorki, że wprowadzam małe zamieszanie, bo skoczyliśmy do innej klasy aut, ale jak ktoś ma jakieś konstruktywne uwagi to chętnie poczytam :)

Osobiście dalej jestem za czymś "małym" (Yaris/Polo), ale będę musiał obadać jak to się mówi "organoleptycznie" jak ma się sprawa tych małym bagażników w małych miejskich autach :? Głównie dalej jestem za nimi, bo utrzymanie takiego auta jest nieporównywalnie tańsze niż kompakta (ubezpieczenie, tax). Jak wspomniałem o wózku to nie miałem na myśli jakiejś "spacerówki" tylko jakiś mały składany :D pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi :)

Jeżeli chodzi o tego Yarisa to ten bagażnik jest na prawdę taki mały? :sad: Składanie tylnej kanapy nie wchodzi w grę z wiadomych przyczyn :D Nikt nie będzie wózka tachał tak dla sportu, więc na tylnym siedzeniu już będzie klient (bądź klientka) :rolleyes: Skoro ten Yaris to mikrus to co z Polo? Też ma taką małą przestrzeń w bagażniku? Chyba sam będę musiał to obadać, chociaż daliście mi trochę do myślenia :unsure:

Istnieje możliwość zwiększenia przestrzeni bagażowej bez rozkładania tylnej kanapy. Sprowadza się to do pogłębienia bagażnika, poprzez wyjęcie jednej "podłogi". Główną bolączką tam jest nie głębokość, czy szerokość, a to że bagażnik jest krótki.

Yaris sam w sobie może nie jest mikrusem, poza niewielkim bagażnikiem. Chociaż nie wiem jak prezentuje się bagażnik innych samochodów tego segmentu, bo prywatnie nigdy mnie nie interesowały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yaris jest okej :) jesli do miasta to 1.0 wystarczy ale jeśli już poza -> 1.3. fajny nowoczesny samochód z dużą ilością miejsca z przodu imo w tej klasie najlepszy wybór. 1.0 w mieście powinien się kobiecie podobać - dobra elastyczność, na dole jedzie nawet lepiej niż 1.3 (subiektywnie...).a może to krótsza skrzynka.. ;)

trzeba by jeszcze dodać - ogólnie to yaris jest fajny do miasta a na trasę wydaje się zbyt.. krótki ;] jakoś brakuje pewności

Edytowane przez forest kila zbila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yarisek to świetny wóz. Matka ma rocznik 2001.

Ten nowszy jest podobno jeszcze lepszy.

Nie ma mowy żeby coś samo z siebie się psuło.

1.0 szedł po autostradzie 185km/h (licznikowo) z 3 osobami na pokładzie.

Spalanie z klimą 5,5 po mieście.

Przy rozpędzaniu jednak nie możemy się spodziewać cudów bo na oko to chyba z 13-15sek ma (jak wybierzesz 1.3 to powinien być znacznie żwawszy).

Mam 193cm wzrostu i jako kierowca nie mam prawa narzekać na brak miejsca.

Pozycja dość wysoka za kierownicą więc kontrola na parkingach PEŁNA (widać prawie co jest pod przednim zderzakiem :P ).

Edytowane przez Kaeres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę mnie nie było, bo robiłem mały research :wink:

Zdecydowaliśmy się jednak na małe auto tzn. Yaris/Polo. No właśnie Yaris byłby idealny z tym, że coś ludziki nie chcą się ich pozbywać :D Jeżeli uda się coś wyrwać to jakiś rok 06 przebieg do 20k i trzeba na to wyłożyć ok. 6k. Za tyle z powodzeniem można szukać Polo 07 rok z przebiegiem około 10k :? No i co wybrać?

Czy takie Polo to złom w porównaniu do Yarisa?

Nikt nie pisał nic o Swifcie, więc chyba nie ma co się na coś takiego rzucać, ale znalazłem coś takiego http://search.autotrader.co.uk/es-uk/www/c...mp;max_mileage=

W sumie dość tanio, ale jak z awaryjnością? :) pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki za post pod postem :wink:

Kupiliśmy Swifta. Jak zobaczyłem bagażnik Yarisa to nie wiedziałem jak mam zareagować wysokość tego bagażnika bez wyjęcia dolnej płytki to śmiech na sali, zakupy się nie zmieszczą :D Po wyjęciu jest lepiej, ale i tak to jakiś żart. Oczywiście miejsce za kierownicą bardzo wygodne i miejsca pod dostatkiem. Dodatkowo cena Yarisa dobiła by do 6k i na dzień dzisiejszy było to trochę "over budget" :sad: Niestety nie udało nam się obejrzeć Polo, no ale trudno.

Swift z 2006 z przebiegiem zaledwie 10k z gwarancją (9 miesięcy) za zaledwie 4,9k. Dodatkowy plus, że kupiony od prywatnej osoby czyli bez ściemy handlarza :wink: Na plus całkiem niezły bagażnik, rewelacyjnie dzielona tylna kanapa i całkiem przyjemne prowadzenie (co prawda silnik tylko 1,3, ale jest ok) :) Najważniejsze, że drugiej połowie się podoba :D

http://img379.imageshack.us/my.php?image=img1051gi4.jpg

http://img185.imageshack.us/my.php?image=img1053na2.jpg

Jeszcze raz wszystkim dziękuję za pomoc w wyborze, no może nie posłuchałem rad, ale jakiś pogląd na sytuację mi daliście :) pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi