skalanka Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Witam wszystkich Trafiłem tu szukając przepisu na pizze, a czytając wasze posty postanowiłem podzielić się moim przepisem na sos do spagetti, który jako kucharz amator polecam wszystkim facetom jako danie popisowe i nie tylko... Jak powiedział aktor Małaszyński (albo ten Łysy) w serialu "Oficer" zajadając się spagetti w knajpie u Topora - "macie tu genialną karbonarrę..." podaję co następuje: Składniki - na 2 dorosłe osoby: 1. cebula - 1 średniej wielkości - ok. jak kurze jajko 2. szynka - ok. 20 dag - ja używam szynki a nie boczku jak podają w większości przepisów, szynka musi być dobrej jakości - najlpiej typu wiejska, staropolska, naturalna itp. i musi kosztować ok. 20 zeta wzwyż za kilogram - nie ma co oszczędzać bo to szynka nadaje glówny smak 3. śmietana - najlepiej 30 % w kartoniku - mała 20 ml 4. jajko - 1 duże wiejskie lub 2 małe zwykłe 5. ser żółty - ok. 20 dag - i tu jest problem - dobry ser z którego nie zrobią się grudy i będzie smakował kosztuje ok. 30 zeta za kg wzwyż, ale czasem taniej można kupić w delikatesach w małych opakowaniach oryginalny ser włoski starty w wiórkach - parmezan, a jak ktoś chce poeksperymentować to może spróbować innych serów - roquefort, gorgonzolla a w ostateczności użyć krajowego żółtego sera twardego - typu morski... 6. makaron - spagetti - gotować jak podaje producent na opakowaniu... Przygotowanie: na rozgrzaną patelnię wlać troszkę oleju dobrej jakości, następnie wrzucić drobno posiekaną cebulę, kiedy cebula zacznie się szklić dodać drobno posiekaną szynkę i mieszając podsmażyć od 3 do 5 minut, UWAGA nie dopuścic by cebula i szynka się przypaliły bo to zabije cały smak !!! kiedy szynka i cebula się przegryzą i przysmażą wlać sos w następującym składzie: do miseczki wlać śmietanę, jajko i starty ser, porządnie wymieszać i powoli wlewać na patelnię mieszając, doprowadzić całość do wrzenia i odstawić lub ? - polać makaron od razu sosem po przygotowaniu i zjeść lub zostawić sos do przestygnięcia, potem schować do lodówki i podgrzać go na drugi dzień - składniki się przegryzą i będzie bosko... Albo na włoski sposób wlać sos do odcedzonego makaronu i wymieszac razem i podawać... SMACZNEGO ! Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZELKIE UWAGI OD OSÓB PRZYGOTOWUJĄCYCH Ostrzegam - danie ma zaje... ilość kalorii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 nie omieszkam sprawdzić "tej" wersji dania z sosem spaghetti gdyż składniki mam pod ręką a i wykonanie nie zajmie mi dłużej niż godzine (całe danie, łącznie z przygotowanie i zajadaniem) ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Czasem mój Tata to robi, bardzo dobre, ale w nie za dużych ilościach :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mysterio Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 (edytowane) niektore przepisy wzbogacaja calosc bialym winem (tzn) smazysz cebulke + boczek, podlewasz winemm dusisz to troche a potem smietana i na koncu jajo i ser. Edytowane 6 Września 2008 przez Mysterio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 bardzo dobre wypas na maksa. Tylko cos malo tego sosu wychodzi robilem x3 wedlug podanego przepisu i na 5 osob tak na styk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 Muszę przyznać, że macie tu genialną Carbonarrę ;) Polecam wszystkim, moja druga połowa była pod wrażeniem. Wbrew pozorom może to i jest kaloryczne,ale i tak lżejsze niż "alla bolognese". Co do sosu, to mnie wyszło za dużo :) pzd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kukifas Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 (edytowane) polecam plesniowy ser gorgonzola niebieska, np lazur. jak ktos woli delikatniejszy smak to od biedy zwykly camembert, z tym to juz nie ten smak :) szybko i smacznie ;) Edytowane 15 Lipca 2009 przez kukifas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 Powiem jedno... rewelacja...Zdecydowanie robić "dzień wcześniej" i odstawić żeby się przegryzło i nie żałować na jakości składników... :wub: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2009 Dobra Carbonara to jest to zdecydowanie.Chociaż sam się za jej robienie nie zabieram,bom leniwy strasznie to zjeść lubię.Kiedyś przepisy oglądałem i czasem ludzie dawali pieczarek,dla mnie to profanacja normalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silvana Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2009 Brzmi bardzo smacznie... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...