Skocz do zawartości
skalanka

Spagetti Ala Carbonara - Szybko, łatwo I Pysznie...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Trafiłem tu szukając przepisu na pizze, a czytając wasze posty postanowiłem podzielić się moim przepisem na sos do spagetti, który jako kucharz amator polecam wszystkim facetom jako danie popisowe i nie tylko...

Jak powiedział aktor Małaszyński (albo ten Łysy) w serialu "Oficer" zajadając się spagetti w knajpie u Topora - "macie tu genialną karbonarrę..." podaję co następuje:

Składniki - na 2 dorosłe osoby:

1. cebula - 1 średniej wielkości - ok. jak kurze jajko

2. szynka - ok. 20 dag - ja używam szynki a nie boczku jak podają w większości przepisów, szynka musi być dobrej jakości - najlpiej typu wiejska, staropolska, naturalna itp. i musi kosztować ok. 20 zeta wzwyż za kilogram - nie ma co oszczędzać bo to szynka nadaje glówny smak

3. śmietana - najlepiej 30 % w kartoniku - mała 20 ml

4. jajko - 1 duże wiejskie lub 2 małe zwykłe

5. ser żółty - ok. 20 dag - i tu jest problem - dobry ser z którego nie zrobią się grudy i będzie smakował kosztuje ok. 30 zeta za kg wzwyż, ale czasem taniej można kupić w delikatesach w małych opakowaniach oryginalny ser włoski starty w wiórkach - parmezan, a jak ktoś chce poeksperymentować to może spróbować innych serów - roquefort, gorgonzolla a w ostateczności użyć krajowego żółtego sera twardego - typu morski...

6. makaron - spagetti - gotować jak podaje producent na opakowaniu...

Przygotowanie:

na rozgrzaną patelnię wlać troszkę oleju dobrej jakości, następnie wrzucić drobno posiekaną cebulę, kiedy cebula zacznie się szklić dodać drobno posiekaną szynkę i mieszając podsmażyć od 3 do 5 minut, UWAGA nie dopuścic by cebula i szynka się przypaliły bo to zabije cały smak !!! kiedy szynka i cebula się przegryzą i przysmażą wlać sos w następującym składzie:

do miseczki wlać śmietanę, jajko i starty ser, porządnie wymieszać i powoli wlewać na patelnię mieszając, doprowadzić całość do wrzenia i odstawić lub ? -

polać makaron od razu sosem po przygotowaniu i zjeść lub zostawić sos do przestygnięcia, potem schować do lodówki i podgrzać go na drugi dzień - składniki się przegryzą i będzie bosko...

Albo na włoski sposób wlać sos do odcedzonego makaronu i wymieszac razem i podawać...

SMACZNEGO !

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZELKIE UWAGI OD OSÓB PRZYGOTOWUJĄCYCH

Ostrzegam - danie ma zaje... ilość kalorii

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Muszę przyznać, że macie tu genialną Carbonarrę ;)

Polecam wszystkim, moja druga połowa była pod wrażeniem. Wbrew pozorom może to i jest kaloryczne,ale i tak lżejsze niż "alla bolognese".

Co do sosu, to mnie wyszło za dużo :)

pzd

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

polecam plesniowy ser gorgonzola niebieska, np lazur. jak ktos woli delikatniejszy smak to od biedy zwykly camembert, z tym to juz nie ten smak :)

 

szybko i smacznie ;)

Edytowane przez kukifas

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie


×
×
  • Dodaj nową pozycję...