sos Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 (edytowane) HELLo moto :wink: Z pośród wielu płyt wybrałem 2 konstrukcje: DFI DK P35-T2RS Abit IP-35 Pro edit: no i jeszcze +1: Asus P5Q Pro Interesują mnie opinie pozytywne jak i negatywne POSIADACZY owych płyt posiadających za razem procesor 45nm (i najlepiej próbujących je podkręcić). Inne płyty odrzuciłem drogą eliminacji, więc po prostu nic innego mi nie polecajcie B-) Ze swojej strony przyznam się, że mało wiem o osiągach Abita IP35-Pro i jego problemach przy użytkowaniu lub też ich braku. Byłbym wdzięczny za krótkie recenzje, bo na forum się nie doszukałem ot chociażby tego, czy jego cewki piszczą tak jak w słabszych modelach czy też nie :rolleyes: I zagadką jest też dla mnie DFI - niby najlepszy do OC ale podobno bardzo wadliwy. Szukam po prostu potwierdzenia. W razie czego to reszta komponentów (na 95% nie ulegnie zmianie): CPU: Xeon e3110 GPU: Radek HD4870 RAM: 2x 2GB DDR2 A-data CL4 Extreme Edition (może Mushkin XP W 800MHz CL4) PSU: Enermax Pro82+ 425W HDD: Samsung SpinPoint F1 320GB (może WD Caviar Green Power 500GB) chłodzenie: ogólno pojęte WC Edytowane 1 Września 2008 przez sos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Moim zdaniem lepiej jest wziąć Asusa P5Q Pro. Podkręcisz na tym Xeona bez żadnych problemów do granic jego możliwości. No i Ramy bym wziął Mushkiny lub A-Daty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 GeILe zdarzają się padaczne - proponuję to samo, co Miguel707. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sos Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 No dobra, czyli RAM zmieniam na 2x 2GB DDR2 Mushkin 800MHz CL4. Ale co z mombo? Na necie nigdzie nie widzę OC na P5Q Pro (a bynajmniej nigdzie nie widziałem, by ktoś podbił na e8400/e3110 do 4GHz). A np. na takim DFI DK P35-T2RS ludzie osiągają nawet coś ok 4,3 GHz na WC (zresztą na tym Abicie też widziałem taki wynik). Dlatego właśnie wybrałem te 2 płyty a kasy na jeszcze lepszą już po prostu nie mam :P Wiem, że tego Abita ma mało ludzi (szczególnie na tutejszych forach) ale może jednak ktoś może się podzielić jakimiś info? Np. o OC czy o tych cewkach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 (edytowane) Na P5Q Pro spokojnie podgonisz tego xeona na 4ghz, przejrzyj temat o tych płytach, jest na forum i to całkiem spory. le w sumie to bym obstawiał tą DFI, będzie całkiem ok, myślę jednak że Asus nie będzie gorszy. Edytowane 30 Sierpnia 2008 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sos Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2008 Moim zdaniem lepiej jest wziąć Asusa P5Q Pro. Podkręcisz na tym Xeona bez żadnych problemów do granic jego możliwości. No i Ramy bym wziął Mushkiny lub A-Daty.Pytanie - na zagranicznych forach widziałem ludzi, którzy podkręcili e8400 nawet do 4,6GHz na WC na tym DFI DK P35-T2RS. Czy jest to osiągalne na tym Asusie P5Q Pro? Wiem, że bez problemu osiągnie 4GHz (zresztą tak samo jak Abit) ale czy pójdzie wyżej? A pamięci to chyba jednak wezmę A-data bo mają te same timingi co Mushkiny (CL4) a 50zł piechotą nie chodzi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2008 (edytowane) Myślę że na Asusie tez coś koło tego zrobisz zakładając że będziesz miał dobrą sztukę bo żeby trafić taką co by więcej niż 4,6ghz na co dzień stabilnie działała to raczej cięzko trafić, chyba że masz świetne WC i będziesz trzymał dobre tempy. Bardziej sprawdziły by się tu E8600 któe bardzo dobrze się kręcą i uzyskanie spokojnego 4,5ghz stanowi mniejszy problem niż na E8400 IMO. Ogólnie rzecz biorąc zarówno na DFI jak i na Asusie mocno pogonisz tego Xeona ( a właściwie E8400). Ciężko powiedzieć co jest lepsze, każda płyta ma jakieś mniejsze lub większe wady, osobiście użytkuje taką DFI tyle że w wersji T2 i jest naprawde świetna, na codzień bez problemowa płyta. Asus jest szeroko polecaną płytą na forum i na nim tez zawieść się nie powinieneś :) Edytowane 1 Września 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sos Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2008 dzięki Fredek ;) Dobra, to ostatecznie wybieram tą DFI. O niedziałającego fanswap'a się pluć nie będę bo na obecnej mombo też nie mam tego luksusu :P i żyję bez tego a DFI jest lekko problematyczne tylko podczas kręcenia a później chodzi jak złoto więc to będzie chyba dobry wybór. No i zawsze na przyszłość można wrzucić jakąś katodę UV i się podniecać świecącymi PCI i kabelkami ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2008 DFI jest lekko problematyczne tylko podczas kręcenia a później chodzi jak złoto więc to będzie chyba dobry wybór Powiedziałbym raczej że kręcenie na DFi przy odrobinie skilla jest przyjemnością a nie problemem, trzeba się liczyć tylko z tym że może nam zejść troche czasu na testowanie tego i owego z powodu ogromu opcji szczególnie dot. pamięci RAM :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...