Skocz do zawartości
trafiq

Buda/ Monitor / ~ 3200

Rekomendowane odpowiedzi

No wiec tak zakup ma byc w kwocie pi razy oko 3200 +-jakies wachania 100-200 zl.

Chce kupic calosc w apollo wiec najmilej zeby wszystko bylo juz tam;) Wybralem:

Procesor Intel Core 2 Duo E8400 3GHz 6MB BOX 1 476.00

Płyta Asus P5Q-E 1 407.00

Pamięć DDR2 2x2GB PC6400 800MHz Patriot LLK CL4 PDC24G6400LLK 1 251.00

Karta Radeon HD4870 PowerColor 512MB AX4870 512MD5-H 1 730.00

Monitor LCD 22" LG W2252TQ-PF czarny 1 699.00

Obudowa Antec Three Hundred 1 190.00

Zasilacz Antec EarthWatts 650W EC 1 295.00

Dysk Samsung 320GB F1 7200 16MB HD322HJ 1 141.00

Wartość sprzętu brutto 3189.00

Do tego planowane dokupienie drugiego dysku i potem drugi radek do CF. No i chlodzenie + pasta, ale narazie to olac ;)

Zastanawia mnie tu monitor, rami plyta( czy nie doplacac do Delux). Te Patrioty beda ok czy lepiej OCZ Reaper, Apollo nie posiada A-Daty a nie wiem gdzie w Krk moge to dostac od reki :/

I jeszcze jedna sprawa do tej zasilki nie podepne potem 2 karty prawda?:>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jedno ale, do HD4870 warto dołożyć do płyty na X38 lub X48, bo P5Q-E nie obsługuje Crossfire'a w pełnej predkości. Swoją drogą im szybsze karty i im bardziej wymagająca gra dla karty graficznej tym bardziej P5Q-E będzie ograniczał crossfire'a, do Deluxe'a nie warto dokładać. Jeśli jednak nie będzie crossfire'a to P5Q-E to bardzo dobra płyta.

Lepiej OCZ Reaper

Monitor obsługuje rozdziałkę 1680x1050 a do tego jeden Radeon wystarczy. Ewentualnie sprzedasz potem Radka i kupisz np. 4870x2 o ile nie będzie się opłacało kupić czegos innego - szybszego za jakis czas

Edytowane przez einar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm te plyty na X48 to 200 zl ceny w gore. A w zasadzie nie wiem kiedy i czy wogole na 100% bede dokladal karte, wiec chyba tak jak mowisz zostane przy P5Q-E. Duza strata na wydajnosci bedzie na tej plycie w CF?

Co do ramu OCZ wystarczy 800 ? Czy warto doplacac do 1066? Dodatkowo slyszalem ze niektore plyty ASUSA gryza sie z ramem OCZ?

I ostatnia sprawa monitor w tej cenie zostawic tego LG czy warto doplacic jakies 200 zl do innego modelu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaw P5Q-E lub jak chcesz ciut zaoszczędzić to możesz wziąć P5Q PRO, ale -E raczej jest ciut lepsza. No strata wydajności może wynosić 2%, a nawet 30 - to zależy od gry, karty i rozdzielczości. Póki co crossfire sprawdza się do wyższych rozdzielczosci bardzie np 1900x1200.

Co ro ramu to zalezy czy podkręcasz procesor? Jak nie to bierz 800, jeśli tak to 1066 i wtedy możesz wziąć P5Q PRO bo jest tańsza i cena prawie się wyrówna.

Monitor wydaje się bardzo dobry w tej cenie (sam go zamowiłem na agito), w tym tygodniu dostawa. Jak już go bede miec to moge napisać co i jak, ale jest wątek o tym monitorze na forum ;) http://forum.purepc.pl/temat/monitory/57/r...pf-foto/263954/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no procek bedzie krecony na 100% ;) Plyta zostaje az tak oszczedzac nie chce. Musze teraz tylko doczytac o co biega z tymi problemami OCZ i ASUSA.

A co do monitora to wpadl mi jeszcze jeden w oko a mianowicie:

Samsung SyncMaster T220 Black+Red

Ogolnie dzieki za rady ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P5Q Pro i P5Q-E to bardzo podobne płyty. P5Q-E ma bardziej rozbudowane chłodzenie przez co może być problem z montażem niektórych dużych chłodzeń.

Ten Samsung też będzie dobry ale raczej porównywalny z LG W2252TQ-Pf a droższy. Z tym, że ładniejszy - przynajmniej wg mnie. Jak dokładać do monitora to do L227WT-PF ma lepsze kolory mimo tego samego rodzaju matrycy (TN), ale za to większy input lag - opóźnienia zauważalne w szybkich grach w stosunku do CRT, sam tego nie zauważysz ale w cs'a możesz już dostać kulke zanim się zorientujesz ;)

A co do ramów to chyba najlepszy stosunek cena - osiagi mają A-Daty EE 2x2gb 800 lub jak chcesz 1066mhz. I nie gryzą się z Asusami. A co do gryzienia się OCZ to nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm no ladniejszy ten Samsung jest z mojego punktu widzenia tez ;)

Ten LG ktorego podales juz jednak za drogi bo 900 zl w Apollo a juz z 700 do 900 to robi roznice ;)

Jeszcze sie zastanowie czy brac tego LG czy Samsunga, co do ramubralbym A-daty ale tak jak mowie nie ma w Apollo a chce tam brac juz calosc.

A nie wiesz jak w tym Samsungu z Input Lagiem? Cos jak w tym LG ktorego podalem czy wiekszy? Bo nie ukrywam lubie pograc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=...ma2=35&ph=1 w miare dobra strona i ma pewien zasób monitorów do porównania, aczkolwiek nie można jej do końca wierzyć - najlepiej samemu zmierzyć :lol2:.

Jeśli A-dat nie ma to bierz raczej OCZ bo przy oc procesora nawet w stosunku 1:1 pójdą wyżej, bo niektóre pamięci nie chcą przekroczyć magicznych 850mhz - Patrioty i Geile, a OCZ osiemsteka powinna do 950 dobić. No i dowiedz sie czy sie gryzą czy nie, jak Ci będa skladac zestaw to niech włożą i sprawdza, jak bedzie zle to cos innego poszukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi