trafiq Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 No wiec tak zakup ma byc w kwocie pi razy oko 3200 +-jakies wachania 100-200 zl. Chce kupic calosc w apollo wiec najmilej zeby wszystko bylo juz tam;) Wybralem: Procesor Intel Core 2 Duo E8400 3GHz 6MB BOX 1 476.00 Płyta Asus P5Q-E 1 407.00 Pamięć DDR2 2x2GB PC6400 800MHz Patriot LLK CL4 PDC24G6400LLK 1 251.00 Karta Radeon HD4870 PowerColor 512MB AX4870 512MD5-H 1 730.00 Monitor LCD 22" LG W2252TQ-PF czarny 1 699.00 Obudowa Antec Three Hundred 1 190.00 Zasilacz Antec EarthWatts 650W EC 1 295.00 Dysk Samsung 320GB F1 7200 16MB HD322HJ 1 141.00 Wartość sprzętu brutto 3189.00 Do tego planowane dokupienie drugiego dysku i potem drugi radek do CF. No i chlodzenie + pasta, ale narazie to olac ;) Zastanawia mnie tu monitor, rami plyta( czy nie doplacac do Delux). Te Patrioty beda ok czy lepiej OCZ Reaper, Apollo nie posiada A-Daty a nie wiem gdzie w Krk moge to dostac od reki :/ I jeszcze jedna sprawa do tej zasilki nie podepne potem 2 karty prawda?:> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
einar Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 (edytowane) Jest jedno ale, do HD4870 warto dołożyć do płyty na X38 lub X48, bo P5Q-E nie obsługuje Crossfire'a w pełnej predkości. Swoją drogą im szybsze karty i im bardziej wymagająca gra dla karty graficznej tym bardziej P5Q-E będzie ograniczał crossfire'a, do Deluxe'a nie warto dokładać. Jeśli jednak nie będzie crossfire'a to P5Q-E to bardzo dobra płyta. Lepiej OCZ Reaper Monitor obsługuje rozdziałkę 1680x1050 a do tego jeden Radeon wystarczy. Ewentualnie sprzedasz potem Radka i kupisz np. 4870x2 o ile nie będzie się opłacało kupić czegos innego - szybszego za jakis czas Edytowane 30 Sierpnia 2008 przez einar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trafiq Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Hm te plyty na X48 to 200 zl ceny w gore. A w zasadzie nie wiem kiedy i czy wogole na 100% bede dokladal karte, wiec chyba tak jak mowisz zostane przy P5Q-E. Duza strata na wydajnosci bedzie na tej plycie w CF? Co do ramu OCZ wystarczy 800 ? Czy warto doplacac do 1066? Dodatkowo slyszalem ze niektore plyty ASUSA gryza sie z ramem OCZ? I ostatnia sprawa monitor w tej cenie zostawic tego LG czy warto doplacic jakies 200 zl do innego modelu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
einar Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zostaw P5Q-E lub jak chcesz ciut zaoszczędzić to możesz wziąć P5Q PRO, ale -E raczej jest ciut lepsza. No strata wydajności może wynosić 2%, a nawet 30 - to zależy od gry, karty i rozdzielczości. Póki co crossfire sprawdza się do wyższych rozdzielczosci bardzie np 1900x1200. Co ro ramu to zalezy czy podkręcasz procesor? Jak nie to bierz 800, jeśli tak to 1066 i wtedy możesz wziąć P5Q PRO bo jest tańsza i cena prawie się wyrówna. Monitor wydaje się bardzo dobry w tej cenie (sam go zamowiłem na agito), w tym tygodniu dostawa. Jak już go bede miec to moge napisać co i jak, ale jest wątek o tym monitorze na forum ;) http://forum.purepc.pl/temat/monitory/57/r...pf-foto/263954/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trafiq Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Nie no procek bedzie krecony na 100% ;) Plyta zostaje az tak oszczedzac nie chce. Musze teraz tylko doczytac o co biega z tymi problemami OCZ i ASUSA. A co do monitora to wpadl mi jeszcze jeden w oko a mianowicie: Samsung SyncMaster T220 Black+Red Ogolnie dzieki za rady ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
einar Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 P5Q Pro i P5Q-E to bardzo podobne płyty. P5Q-E ma bardziej rozbudowane chłodzenie przez co może być problem z montażem niektórych dużych chłodzeń. Ten Samsung też będzie dobry ale raczej porównywalny z LG W2252TQ-Pf a droższy. Z tym, że ładniejszy - przynajmniej wg mnie. Jak dokładać do monitora to do L227WT-PF ma lepsze kolory mimo tego samego rodzaju matrycy (TN), ale za to większy input lag - opóźnienia zauważalne w szybkich grach w stosunku do CRT, sam tego nie zauważysz ale w cs'a możesz już dostać kulke zanim się zorientujesz ;) A co do ramów to chyba najlepszy stosunek cena - osiagi mają A-Daty EE 2x2gb 800 lub jak chcesz 1066mhz. I nie gryzą się z Asusami. A co do gryzienia się OCZ to nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trafiq Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Hm no ladniejszy ten Samsung jest z mojego punktu widzenia tez ;) Ten LG ktorego podales juz jednak za drogi bo 900 zl w Apollo a juz z 700 do 900 to robi roznice ;) Jeszcze sie zastanowie czy brac tego LG czy Samsunga, co do ramubralbym A-daty ale tak jak mowie nie ma w Apollo a chce tam brac juz calosc. A nie wiesz jak w tym Samsungu z Input Lagiem? Cos jak w tym LG ktorego podalem czy wiekszy? Bo nie ukrywam lubie pograc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
einar Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=...ma2=35&ph=1 w miare dobra strona i ma pewien zasób monitorów do porównania, aczkolwiek nie można jej do końca wierzyć - najlepiej samemu zmierzyć :lol2:. Jeśli A-dat nie ma to bierz raczej OCZ bo przy oc procesora nawet w stosunku 1:1 pójdą wyżej, bo niektóre pamięci nie chcą przekroczyć magicznych 850mhz - Patrioty i Geile, a OCZ osiemsteka powinna do 950 dobić. No i dowiedz sie czy sie gryzą czy nie, jak Ci będa skladac zestaw to niech włożą i sprawdza, jak bedzie zle to cos innego poszukasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...