Skocz do zawartości
seba_999

Problem Z Siecią

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z skonfigurowaniem sieci domowej. Połączone to wszystko jest tak:

Do komputera nr 1 (winXP) jest podłączony modem ZXDSL. Ustawione jest udostępnianie połączenia internetowego. Z komputera nr 1 idzie kabel sieciowy do switcha Dlinka. Połączenie ma IP 192.168.0.3. Wpięty jest do gniazda nr 1. Do gniazda nr 2 jest wpięty kabel sieciowy idący do routera wifi. Do gniazda 3 jest wpięty kabe sieciowy idący do komputera nr 3 (vista). Do routera wifi są 'podłączone' 2 komputery (vista, xp). Ten z vistą ma wbudowaną kartę wifi, a ten z xp ma karte edimaxa. Wszystkie mają ustawione automatyczne pobieranie adresu sieciowego. Jednak internet działa tylko na tym lapku z vistą :( Co jest nie tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem ci szczerze - mam ten sam modem. To chyba jego wina - z tego względu, że ja mam akurat internet podzielony bez pośrednictwa routera (na 2 komputery) - bramę, DNS i IP mam wpisane ręcznie - jednak mimo wszystko raz gdy włączę komputer-klienta internet jest, drugi raz zaś go nie ma - od niczego to nie zależy, nic w ustawieniach przez ten czas nie zmieniam.

edit: Dla uniknięcia wątpliwości:

1. Komputer-serwer, do którego podłączony jest modem: IP 192.168.0.1, maska 255.255.255.0 (DNS i brama auto)

2. Komputer-klient, podłączony skrętką sieciową do komputera-serwera: IP 192.168.0.2, maska 255.255.255.0, brama domyślna 192.168.0.1, DNS 192.168.0.1

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie zaczynać nowego wątku to napiszę tutaj. Zostały wymienione graty sieciowe (nie pytajcie mnie na jakie bo sieć nie jest u mnie w domu) i kolejny problem. Jak już wyżej wspomniałem jeden komputer jest podłączony przez adapter wifi edimax ew-7318usg. I ciekawe jest to, że jest to już drugi taki edimax i na każdym się dzieje tak samo. Otóż lapek podłączony przez wbudowane wifi nie ma problemów z internetem, natomiast w/w komputer co jakiś czas traci internet. Wygląda to mniej więcej tak, że lampka na adapterze przestaje migać jak również komputerki w 'PPM na połączeniu -> Stan', ale sieć jest nadal widoczna. Żeby z powrotem był internet to trzeba wyciągnąć i włożyć adapter, ale za ~5-10 min jest to samo. Wyprzedzając pytanie, adapter nie gubi zasięgu, cały czas leci na full przepustowości tj 54 mbps, a siła sygnału jest 'bardzo dobra'.

Edycja:

Winna była 3-metrowa przedłużka USB. Po podłączeniu adaptera poprzez przedłużkę dołączoną do niego problem jak na razie zniknął.

Edytowane przez seba_999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi