seba_999 Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Witam. Mam problem z skonfigurowaniem sieci domowej. Połączone to wszystko jest tak: Do komputera nr 1 (winXP) jest podłączony modem ZXDSL. Ustawione jest udostępnianie połączenia internetowego. Z komputera nr 1 idzie kabel sieciowy do switcha Dlinka. Połączenie ma IP 192.168.0.3. Wpięty jest do gniazda nr 1. Do gniazda nr 2 jest wpięty kabel sieciowy idący do routera wifi. Do gniazda 3 jest wpięty kabe sieciowy idący do komputera nr 3 (vista). Do routera wifi są 'podłączone' 2 komputery (vista, xp). Ten z vistą ma wbudowaną kartę wifi, a ten z xp ma karte edimaxa. Wszystkie mają ustawione automatyczne pobieranie adresu sieciowego. Jednak internet działa tylko na tym lapku z vistą :( Co jest nie tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Ustaw im adresy/bramy/dns ręcznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 (edytowane) Powiem ci szczerze - mam ten sam modem. To chyba jego wina - z tego względu, że ja mam akurat internet podzielony bez pośrednictwa routera (na 2 komputery) - bramę, DNS i IP mam wpisane ręcznie - jednak mimo wszystko raz gdy włączę komputer-klienta internet jest, drugi raz zaś go nie ma - od niczego to nie zależy, nic w ustawieniach przez ten czas nie zmieniam. edit: Dla uniknięcia wątpliwości: 1. Komputer-serwer, do którego podłączony jest modem: IP 192.168.0.1, maska 255.255.255.0 (DNS i brama auto) 2. Komputer-klient, podłączony skrętką sieciową do komputera-serwera: IP 192.168.0.2, maska 255.255.255.0, brama domyślna 192.168.0.1, DNS 192.168.0.1 Edytowane 30 Sierpnia 2008 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 (edytowane) Żeby nie zaczynać nowego wątku to napiszę tutaj. Zostały wymienione graty sieciowe (nie pytajcie mnie na jakie bo sieć nie jest u mnie w domu) i kolejny problem. Jak już wyżej wspomniałem jeden komputer jest podłączony przez adapter wifi edimax ew-7318usg. I ciekawe jest to, że jest to już drugi taki edimax i na każdym się dzieje tak samo. Otóż lapek podłączony przez wbudowane wifi nie ma problemów z internetem, natomiast w/w komputer co jakiś czas traci internet. Wygląda to mniej więcej tak, że lampka na adapterze przestaje migać jak również komputerki w 'PPM na połączeniu -> Stan', ale sieć jest nadal widoczna. Żeby z powrotem był internet to trzeba wyciągnąć i włożyć adapter, ale za ~5-10 min jest to samo. Wyprzedzając pytanie, adapter nie gubi zasięgu, cały czas leci na full przepustowości tj 54 mbps, a siła sygnału jest 'bardzo dobra'. Edycja: Winna była 3-metrowa przedłużka USB. Po podłączeniu adaptera poprzez przedłużkę dołączoną do niego problem jak na razie zniknął. Edytowane 5 Września 2008 przez seba_999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...