artsmaster Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Witam! Zastanawiam się, czy można wpiąć do karty głównej kości RAM-u o różnych częstotliwościach. I czy jeśli można i jeśli to zrobię, nie będą chodziły wszystkie na niższej częstotliwości? To po pierwsze. Po drugie - czy na XP SP2 mogę używać 4 GB RAM-u? Wiem, że na ten temat jest wiele już w internecie, ale myślę, że wyrosło wokół tego wiele mitów. Chciałbym teraz jednoznacznie dowiedzieć się od kogoś, czy jest to możliwe i... bezpieczne :) i w jaki sposób to zrobić... ?? Z góry dziękuję za podpowiedzi! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Pamięci szybsze zwolnią, chodząc z szybkością wolniejszych. Zamotane nieco. Możesz używać 4 GB RAM, ale wykrywać będzie tylko ok. 3,5 GB. SP3 pokazuje 4GB RAM, ale tylko "pokazuje". Dopiero system x64 obsłuży więcej pamięci [do 128GB, o ile się nie mylę]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Teoria jest taka OS 32-bit - max. do zaadresowanie 4096 MB OS 64-bit- ~ 1 TB Ram . W praktyce na XP/Vista 32-bit jest dostępne 3-3,5 GB ramu ( zależnie od konfiguracji kompa ) Vista 64-bit w zależności od wersji ma dostępne od 8 do 128 GB . XP 64 bit nie wiem ile max. ramu dostępne . Linuxy 64-bit / inne OS 64-bit powinny widzieć >128 GB . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
racegrid Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 A u mnie jest tak: Mam 2x1GB goodram 667MHz podkręcone do 850MHz, a teraz chcę zakupić też goodram ale 2gb w jednym module wersje 800mhz, czy wszystko to będzie działać ze sobą ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...