Skocz do zawartości
erbs

Problem Radeon9000PRO - 3dMark

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z radkiem 9k /to co w podpisie/. Kiedy kupiłem kartę i zainstalowałem ją w 3DMarku 2001 miałem 4400 marków. Po reinstalacji systemu na standardowych sterach miałem 3700 8O się niesamowicie i pomyślałem: A trzeba Catalysty zainstalować i tak też zrobiłem... i tu moje zdziwienie: mam zaledwie 3800 marków :!: Zaznaczam, że system jest ten sam /WXPPRO sp1, DX9/. Czy miał ktoś już taki problem :?: Różnica jest odczuwalna przede wszystkim w teście NATURE, gdyż teraz mam ok 17fps, a przedtem miałem 32fps cały czas :!: Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialm podobne jaja na gf. Zobacz w panelu steroeania od Directx czy jest na 100% agp wlaczone i czy karta napewno jest wykrywana jako AGp. U mnei wykrywalo ja jako PCI i w tym tescie zwalnialo mi takze.

Zobacz tez czy poprzedniego testu nei zrobiles przypadkiem na jakichs ustawieniach na max performance itp. Albo czy nie masz FSAA wlaczonego :)) Choc swoja droga to wynik kiepski uzyskales,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na ta że wszystko jest ok, tylko SmartGart wyłącza mi AGP FAST WRITE - czy to może powodować aż takie zwolnienie karty :?:

Tak a propos ATI nie ma FSAA tylko Smooth Vision. Wszystko mam na default tak jak wcześniej i tylko 17fps w Nature.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wudajnosc w nature zalezy od sterow! jakich ty uzywasz ? jak 3.2 to nie wiem co moze byc ..a jak innych to bardzo mizliwe ja na chyba 2.2 miałem tez bardzo kiepskow nature a na 3.2 to juz wypas ..(compare) a i wyłacz w biosie fast write u mnie tylko zwalnia ..i wywal tez DX9 to shit (sam go urzywam ale w wersji poprawionej ) nie ma haj 8.1 pl pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam w biosie fast write włączone to wyłącze. DX mam 9.0a. Na razie w banku pusto bo kasa na LCD 3x24 poszla i fanbusika, ale następnym celem są radiatorki na pamiątki i crystal orb, a potem to już overclocking i zobaczymy /cicho licze na 5000/.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na oryginalnych sterownikach z CD mialem 6420 3DMarkow.

Jak zapodalem CATALYSTA 3.1 (na czystym systemie oczywiscie) to liczba spadla o okolo 100... [[ XP tez redukowal punkty ]]

Ogolnie jestem niepocieszony. Liczylem od poczatku na conajmniej 7000. Przy tej konfiguracji sprzetu na GF4MX mialem 4500...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwnei małe te wyniki jak na karty z PRO ...ja na niepodkreconej na zasmieconym systemiem mam spokojnie 7500 a z oc to jak w podpisie ale do 9k dobije :) moze poczytajcie temat o podkrecaniu r 9000 bez pro tam jest o biosach ze rozne biosy maja rozna wyajnosc i powiinisie pozmieniac :??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja mam PRO i to na najlepszych możliwych pamiątkach, wygląd płytki identyczny jak w sapphire tylko że czarna. Próbowałem już wszystkiego i mnie to zaczyna powoli denerwować.

Co do twoich wyników szpak to sie zgodze, ale porównaj procki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem wiem brałem to pod uwage i raczej pisałem o wynikach 2002jsQ wracajac do problemu twojego to tez kiedys miałem cos z tym nature ..wszyscy to chyba mieli ...wampir tez nazekał i zmiana biosu mu pomogła (zmienił swoj na moj ) ale ja tak miałem pamietam na poczatku ze az do wypuszczenie castalow 3.2 ja smigałem na chyba 2.5 bo na innych miałem w nature kaszane ..mam dwie propozycje jeszcze raz format i castale 3.2 na czystto i zainstaluj takie małem cos jak rage3dtweaker i jak bedziesz robił test to w tym własnie zanzacz ze go robisz(bedziesz miał do wyboru) a 2 propzycja jesli masz win xp lub 2000 to sprubuj te przerobione stery lub OMEGI i czały czas pamietakj o rega3dtweak najlepiej w wersji 3.8 :) powinno pomuc ..o i jeszcze ile masz w biosie pamieci ustawione dla karty ?? powinno byc 128 a i jakie masz agp moze ci na 1 wali lub 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AGP jest ok, pamiec 128, wiec tez dobrze, a przypomniałem sobie, że na początku zaraz po zainstalowaniu karty na defaultowych sterach miałem 3800 marków, a po odinstalowaniu sterów Nvidii /o których zapomniałem/ nagle karta zyskała na wydajności, ale teraz nie instalowałem żadnej innej karty, a jest to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcześniej miałem radeona 9000pro 64MB od GIGABYTE.

Zastaw ten sam co teraz i bez kręcenia 78003demarków.

Problem pojawił się, kiedy zamiast DX8.1 dałem 9.0.

Wydajność spadła o 300pkt.

A potem dałem stery powered by ATI zamiast build by ATI i wydajność powróciła na swoje miejsce.

Sądzę też, że wydajność procka drastycznie tnie osiągi Twojej karty: on jest dla niej za słaby.

To taka moja skromna opinia kilkuletniego użytkownika kart ATI.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...