kwaska Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 (edytowane) Update: Po roku czasu troche sie zmienilo. Nadal mam barebone shuttle, jednak kilka miesiecy temu dodalem do niego karte Sapphire Radeon 4850 512MB i Enermax Pro82+ 425W. Obudowa jest caly czas otwarta, bo chlodzenie od karty i zasilacz sa za duze. Stwierdzilem ze wymienie plyte glowna i obudowe, a reszte kiedy indziej. Mam tez chlodzenie, ktore bylo dodane do procesora, ale nie wiem czy nie bedzie ono za glosne. Takze potrzebuje kupic mobo, obudowe i w razie potrzeby chlodzenie na cpu i wentylatory do obudowy. Co moglibyscie polecic wmiare dobre w rozsadnych cenach? Plyta glowna najlepiej jakby miala dobra dzwiekowke z wyjsciem optycznym. Komputer jaki teraz mam to Athlon X2 5200+ | 4GB PNY 800MHz | Maxtor 750GB 32MB cache | Shuttle SG33G6 Deluxe | Sapphire Radeon 4850 512MB | Enermax Pro82+ 425W | LG 22" | Edytowane 10 Sierpnia 2009 przez kwaska Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 A może sprzedasz tego Shuttle?Mógł byś wtedy złożyc kompa od podstaw?Jak nie to, buda:Antec P182, chłodznie:Ninja, zasilacz:Chieftec jakiś + fanswap lub Crosair 520w, Jeśli chcesz jakieś wentyle,to Slipstreamy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwaska Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Shuttle raczej nie sprzedam, planuję go dać siostrze. Bardzo fajną obudowę zaproponowałeś, myślałem jeszcze o NZXT Adamus- 3mm grubości ścianki, ale wyglądowo P182 wygrywa. A co powiesz na SEASONIC S12II-430? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Seasonici mają ten problem że może Ci się trafić piszczący. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwaska Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Rahuene tak z ciekawosci maly [OT] zaraz usune. CC-FXP?:> ke? :blink: Seasonici mają ten problem że może Ci się trafić piszczący.Aha, czyli lepiej Corsair. Jednak mobo muszę kupić inne, a więc prosiłbym o propozycje. Możliwie jak najtaniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Jeżeli chodzi o zasilacz, to ja polecę od siebie Corsaira 450 + fanswap na Fandera @ 5v - nawet na stock coolerze jest bardzo cichy, a co dopiero, jak mu się zaaplikuje Fandera (chyba sam będę musiał to sobie zrobić :D). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Gigabyte 770-ds3 ;).Spoko mobas w dobrej cenie.Aha i nie kupuj w pixmani. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 PSU = BeQuiet Straight Power lub Dark Power (zalezy czy chcesz odpinane kabelki czy nie). 500-550W starczy na 5 lat do przodu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Jeżeli chodzi o zasilacz, to ja polecę od siebie Corsaira 450 + fanswap na Fandera @ 5v - nawet na stock coolerze jest bardzo cichy, a co dopiero, jak mu się zaaplikuje Fandera (chyba sam będę musiał to sobie zrobić :D). Tylko ze te tez sa robione przez Seasonic i tez sie lubia trafic ze skwierczacymi cewkami. Sam sie na to nadzialem. Polecam Pentagram 500W + Fanswap. Swietny zasilacz robiony przez Sirtec, sprawnosc ponad 80% i bardzo mocny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3NV3R Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 (edytowane) Jeśli chodzi o ciszę, to mógłbym wiele pomóc, jednak tylko od strony Intela :P Wracając do tematu, w napędzie DVD powinieneś wymienić firmware na jakiś ciekawszy (wszystkie Samsungi od 2006r mają możliwość rozpoznawania typu płyty na poziomie sprzętowym, więc do DVD Video dają inną prędkość itp.). Tutaj polecam Google, bo temat rzeka, a wartych uwagi FW jest tyle co Hindusów w Anglii (słowem - dużo). Idąc dalej, wybierając mobo staraj się unikać płyt na chipsetach nVidia, bo grzeją się niemiłosiernie, a gorący jest wrogiem cichego. Tutaj polecam najnowsze wynalazki na chipsecie AMD. Godny uwagi jest np. Foxconn A79-S, albo dowolny MSI z serii K9A (np. ten co mam w sigu). Zasilacz to też materiał na osobny temat, polecam tobie FAQ napisane przez svende i BENITO. Popieram wybór Pentagrama, zwłaszcza że konieczny fanswap jest w tym zasilaczu bardzo łatwy... Seasonic'i są ciche, lecz marnie wykonane a co za tym idzie, są słabe. Jeśli nie masz zamiaru pakować do kompa grafiki za 600zł+, to Corsair wydaje się w takim wypadku zbędny... Z obudów mogę polecić Antec P180, P190, Nine Hundred. Sam posiadam Three Hundred i (jak na swoją cenę) jest bardzo dobrą budą... Edytowane 31 Sierpnia 2008 przez D3NV3R Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwaska Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2008 Ok, obudowa na 99% będzie P182. Płyta MSI K9A2 CF-F czy Gigabyte GA-MA770-DS3? Którą warto wybrać i dlaczego? Chłodzenie- Ninji niestety nie ma w sklepie, myślę, że NOCTUA NH-U12P będzie dobrym wyborem :) Zasilacz- hmm... i tu jest problem, byłem święcie przekonany, że corsair to najlepsze, zarazem najcichsze rozwiazanie. Troche mi namieszaliście z tymi piszczącymi cewkami i kiepskim wykonaniem. Pentagramów niestety nie dostane u mnie nigdzie i w gre wchodzą tylko te co są akutalnie w sklepie http://www.komplett.ie/k/kc.aspx?bn=10057 ewentualnie http://www.pixmania.com/ie/uk/767/xx/xx/103/9/criteresn.html Nie mam pojęcia co wybrać. Slipstreamów niestety u siebie nie dostanę, co powiecie o Noctua albo Coolink? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 2 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2008 (edytowane) Gigabyte jest lepszy.Dobre,wysokie oc. Fortrona weź lub Crosaira 450w.Noctuy sa dobre zarówno jako cooler procka i jak i sam wentyl. Jak się Fortron nie pojawi i nie chcesz Crosaira to Ocz. Edytowane 2 Września 2008 przez jawor121 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 2 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2008 Może ten? http://www.pixmania.com/ie/uk/1121578/art/...power-unit.html Bardzo dobry zasilacz który wystarczy na długie lata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 2 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2008 ..od siebie dodam jedynie, ze jezeli komputer ma byc cichy (ze nie wspomne o slowie ULTRA) trzeba pomyslec o dyskach SDD lub chociaz 2,5" + SQD ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2008 Imho koledze 3,5 i Sqd wystarczy.W p182 ścianki są grube i dźwięku nie będzie przepuszczać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghoscik Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2008 Może <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> pod uwagę takie budy jak NZXT Hush Classic Series albo Antec Sonata SOLO? Sam się nad nimi zastanawiam;3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwaska Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2008 Hmm... To tak zasilacz biorę Enermax Technology 525w 82+, zbiera świetne opinie. Co do dysku to na razie będzie ten sam +SQD + Hitachi Feature Tool. Jak będzie nadal za głośny to wtedy pomyślę nad 2,5", SSD wciąż drogie. Nad obudową wciąż myślę i czytam recenzje, nie chcę później żałować wydanej kasy. Przez chwile myślałem o Antec Sonata III z zasilaczem 500W w zestawie za całkiem niezłą cenę, tylko trochę odpycha mnie ten srebrny plastik na froncie i wygląd drzwiczek po otworzeniu ;/ Z matami się wstrzymam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2008 http://www.angela.pl/index.php?action=Towa...;id_towaru=2544 - dzisiaj wyczailem te zasilacze. Wyglada bardzo zacnie, glosnosc 19db do 70% obciazenia. Jesli to prawda, to rewelacja. No i odpinane kable w tej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2008 Fajnie ale nie sądze że będzie tak cichy.Ale kable odpinane to duża zaleta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwaska Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 Topowera u siebie nie dostane w żadnym sklepie. Mam pytanie odnośnie chłodzenia cpu, co będzie cichsze- Scythe Mugen czy NOCTUA NH-U12P? Różnica w cenie to 10 euro na korzyść Scythe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 Mugen da rade pasywnie więc bedzie super cicho.Nie wiem czy Noctua się nadaje do tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwaska Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 (edytowane) Super :) To biorę Mugena Wstępna lista do zamówienia: Buda: Antec P182 Chłodzenie obudowy: 2x NOCTUA NF-P12-1300 + 2x Zalman Fan Mate 2 Fan Controller Grafika: SAPPHIRE TECHNOLOGY Radeon HD4850 - 512 MB GDDR3 Mobo: MSI K9AGM3-FIH Zasiłka: Enermax Technology 525w 82+ ATX 84-88% Energy Efficent Wyciszenie dysku: Scythe Quiet Drive 3.5 No i wspomniany Mugen jako chłodzenie procka. + Logitech G15 i G5(ale o tym w wątku na dziale myszek i klawiatur) Wszystko gra? Edytowane 5 Września 2008 przez Rahuene Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 Mobo jednak Msi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwaska Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 Jeszcze się zastanowię. Jest tańsza od Gigabyte o 20 euro, a więc nie wiem czy jest sens dopłacać. Warto? Podkręcać nie będę, wszystko musi działać stabilnie i bardzo cicho. Mam jeszcze pytanie odnośnie mojego Athlona x2 5200+ 2.7GHz, czy nie będzie on przeszkodą do wykorzystania pełnej mocy HD4850? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 Jak nie kręcisz to ok.Procek nie powinien hamować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 Nie bierz tej MSI!!!! Kupiłem ją kumplowi do kompa, masa problemów z nią jest. Bardzo ciężko wsadzić chociażby pamięć ram w slot, płyta wydaje się być skopana w każdym możliwym miejscu, w biosie zero opcji OC, słaba dźwiękówka z którą zresztą są kosmiczne problemy przy instalacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 MSI sobie daruj, co do proca, to 2,7Ghz nie pozwoli rozwinac pelnych skrzydel 4850, ale nie boj nic, gry beda chodzic bardzo dobrze tak czy siak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwaska Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 Dobra, to w takim razie MSI nie biore, Gigabyte będzie najlepszym wyborem? Co powiecie o tej- http://www.dabs.ie/productview.aspx?Quickl...=11143,48750000 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3NV3R Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 "Nie bierz tego MSI", nie znaczy "Nie bierz MSI wogóle". Trafiają się bardzo dobre MSI, jak np. K9A2CF... Ale skoro bierzesz ATI to pomyślałem o innej płycie, mianowicie Gigabyte GA-MA780G-S2H. Płyta jest bardzo dobra i tania, posiada full-solid, jest dobrze chłodzona (i pozwala na łatwe ulepszenie tego chłodzenia) no i najważniejsze - ma zintegrowaną grafikę. Pozwala to na wyłączenie prądożernego i gorącego 4850, kiedy nie jest używany (czyli wszędzie z wyjątkiem gier). Poza tym nawet do dekodowania materiału HD, będziesz mógł używać wbudowanego w chipset Radeona 3200. W ten sposób: oszczędzasz prąd, pecet staje się chłodniejszy, a karta już więcej nie hałasuje. Nie jestem jednak pewien czy działa to z 4850, ale powinno. Jeśli tak, to na pewno będzie to najlepsze rozwiązanie, bo będzie: tanie, wydajne, ciche... Z 4850 od Sapphire, warto brać tylko wersję Toxic, bo ma wydajniejsze chłodzenie (dość ważne przy cichym kompie). Jeszcze (niezależnie od mobo), proponowałbym zakupienie jakichś radiatorków na SB/NB, najlepiej od Thermalright'a. W kwestii chłodzenia procesora, wybrałbym mimo wszystko Nocutę, ponieważ dodany do niej wiatrak jest najcichszym obecnie dostępnym na rynku. Puszczony na 1100rpm jest dosłownie bezgłośny. Jeśli chodzi o procek i jego wydajność, to zauważ, że większość nowszych gier, to konwersje z xbox'a, w którym cała gra jest w ~80% generowana przez GPU (ponieważ to on oblicza fizykę itp.). Takie konwersje na PC, nie są w stanie wykorzystać więcej niż 2-ch rdzeni (xbox ma ich 3), zwłaszcza że CPU xbox'a czyli Xenon, ma o wiele prostszą architekturę od tego w PC (mimo że jest on 128-bitowy)... Krótko mówiąc - balans wydajności GPU/CPU powoli przechyla się w stronę GPU, zwłaszcza po emulowanej shaderowo obsłudze fizyki... Jak proc nie wystarczy, to sięgniesz po Phenoma 9050e albo jakiegoś Deneb'a (ale to w przyszłości). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 (edytowane) Nie no, nie mialem na mysli nie brania pod uwage MSI w ogole, tylko tego konkretnego modelu :) Przeciez sam teraz siedze na MSI Neo2-FiR i bardzo, ale to bardzo sobie chwale. A co do tego Gigabyte GA-MA780G-S2H to jak najbardziej warta zainteresowania. Znakomity sprzet w niezlej cenie. EDIT: Aha, chcesz miec chlodno, to omijaj z daleka chipsety NVidii. Na nich mozna jajka smazyc. Nie wiem jak na tych 8200, ale podejrzewam, ze jest podobnie jak na 7xx i 6xx. Edytowane 5 Września 2008 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...