trucha Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Ponieważ jest to mój pierwszy post chciałbym serdecznie wszystkich powitać :) Od kilku miesięcy jestem posiadaczem notebook HP 6720s ( Opcja z dyskiem 120 GB, Intel Celeron, Intel 950 itd. ) , a dokładniej , tego: http://forcepc.pl/hewlett-packard-hp-6720s...-o_l_15099.html Ponieważ procesor w nim zamontowany jest już raczej ( :) ) stary, postanowiłem go zmienić. A ponieważ na notebookach nie znam się tak dobrze, jak na stacjonarnych - pytanie do was: Czy jest możliwość wymiany w nim procesora? Jeśli tak, to na jakim sockecie, ewentualnie może ktoś poda kilka modeli ... ? Za wszelakie odpowiedzi serdecznie dziękuję i pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 po pierwsze to twój laptop jest na chipsecie 965GM wiec ma karte X3100 a nie intel 950 po drugie twój laptop posiada socket P po trzecie napewno włożysz do niego wszystkie Core Duo i Core 2 Duo na socket P (lise procesorów znajdziesz m.in na wikipedii), bankowo płyta obsłuży procesory na FSB 667 MHz, co do GSB 800 MHz to nie jestem pewien Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trucha Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 (edytowane) Dziękuję za szybką odpowiedź :) W takim razie zabieram się za poszukiwanie procesora.. EDIT: Hmm.. tak sobie pomyślałem.. może ktoś z was ma instrukcję wymiany części ( ? ) , tj. w którym miejscu znajduje się procesor i inne podzespoły..? Edytowane 31 Sierpnia 2008 przez trucha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 (edytowane) z własnego doświadczenia wiem że wymiana procesora jest w miarę prosta, trzeba odkręcic tylnią pokrywe, odkręcic kilka śrub od wentylatora i radiatora na procesorze (zależnie od konstrukcji systemu chłodzenia w tym HP'ku) zmieniałem procesory w różnych laptopach (Asus, Aristo, FS, Dell, Packard Bell, Acer) i w żadnym nie było problemów, max 10 śrub i procesor zmieniony, pamiętaj o nałożeniu pasty na nowy procesor polecam zakupić zestaw wkrętaków precyzyjnych z allegro , ja polecam te http://www.allegro.pl/item419835126_wkreta...6_szt_fvat.html (tanie i idealne do rozkręcania laptopów) a no i pamiętaj że jak samemu rozkręcisz laptopa i zmienisz procesor to tracisz gwarancje Edytowane 31 Sierpnia 2008 przez romek-o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...