Skocz do zawartości
Scorcho

Vista - Irytujący Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Mianowicie polega on na tym, że przy otwieraniu menu kontekstowego i czasami przy operacjach na plikach typu ctrl+c ctrl+v, znikają wszystkie okna windowsa, wszystko się jakby "odświeża", łącznie z paskiem. Pojawia się ponownie "chmurka" z przypomniniem że UAC jest wyłączony etc. Co ciekawe NIE wyłączają się programy typu opera, konnekt i inne.

Nie dzieje się tak za każdym razem - powiedzmy że 4-5/10 razy, niemniej jednak denerwuje mnie coraz bardziej, kiedy muszę włączać kilka razy ten sam katalog chcąc coś wypakować, skasować czy skopiować, lub też dodać mp3 do listy odtwarzania winampa.

Może ktoś na forum wie co z tym zrobić? Dodam że Vista jest uaktualniona, SP1 zainstalowane.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda jak by ci się eksplorer wykrzaczał i restartował. Jakiś soft ci się z nim pogryzł albo problem sprzętowy.

Widzałem takie coś z kodekami na xp. Na jednym kompie, po otwarciu katalogu z filmem, ekslporer się wywalał, na drugim nie. W obu przypadkach świeże systemy i ta sama paczka kodeków. Na pierwszym swystarczyło zmienić na inne i problem z głowy.

Nie mówię, że tu chodzi o kodeki, ale tak jak wyżej - coś się pogryzło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serdeczne dzięki za odpowiedzi - dzięki temu udało się rozwiązać problem! :) Ściągnąłem ShellExView i rozpocząłem metodę prób i błędów. Najpierw wyłączyłem z menu kontekstowego WinRara ale to nie było to. Włączyłem go, a na celowniku znalazł się Windows Media Player - to był strzał w 10.

Dzięki za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi