Skocz do zawartości
manbearpig

Kompik Za 5k Do Sprawdzenia, Grafika 2d + Gry

Rekomendowane odpowiedzi

Procesor Intel Xeon E3110 /3.0GHz, 6MB, 1333MHz 450 pln (b.dobry stosunek wydajnosc/cena)

Płyta główna ASUS P5K Premium lub P5E z cf 450 pln

Pamięci RAM A-Data 8GB (4x2GB) DDR2 PC800 CL4 Extreme Edition 470 pln (4 giga zostaje, 4 idzie na ram disk pod scratch diska dla photoshopa)

Dysk Twardy do RAID0- system + przechowywanie danych 2 x Samsung SpinPoint F1 640GB (SATA II, 16MB cache, NCQ) 450 pln (ciche i wydajne)

Dysk Twardy pod scratch disk nr 2 do photoshopa WD Veloci Raptor 150GB 500pln

Dysk Twardy do zewn obudowy Samsung SpinPoint F1 640 GB (SATA II, 16MB cache,NCQ) 220 pln (czeste backupy to obowiazek, niestety)

Obudowa do dysku zewn External Box CEB-35 s 100 pln (USB / e-SATA)

Karta Graficzna Sapphire Radeon HD4850 512MB DDR3 /256bit 470 pln (z rozsadku, nie z milosci)

Zasilacz Enermax Modu82+ 525W 420 pln (mam nadzieje ze pociagnie i jeszcze troche zostanie, rzekomo ciche)

Obudowa Big Tower Lian Li PC-A71 link do video 650 pln (dlaczego tak drogo? bo mnie stac, mam klaustrofobie i wyczulone ucho hehe)

Nagrywarka DVD Pioneer DVR-215 80 pln

Fundusze 5k

Czy kręcisz? owszem

Do czego wykorzystujesz komputer? grafika 2D- photoshop, corel (zawodowo), rowniez nowe gry

Czy zamierzasz dokładać drugą kartę w SLI/CF? nie

system cichego chlodzenia, moze wodne

do tego monitor Nec 26 cali

bede siedzial na xp 64bit

za uwagi z gory thx,

cisza + wydajnosc to to co mnie podnieca :D

Edytowane przez manbearpig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor Intel Core2 Duo E8500 3,16GHz (S775) 600 pln (b.dobry stosunek wydajnosc/cena)

Płyta główna Asus P5Q3 Deluxe 600 pln (masa dobrych recenzji na necie, dobra do krecenia, cf, deluxe bo ma wifi)

Pamięci RAM Patriot Memory DDR2 Dual Chanell 4x 2 GB PC2-8500 / 1066 MHz 700 pln (4 giga zostaje, 4 idzie na ram disk pod scratch diska dla photoshopa)

Dysk Twardy do RAID0- system + przechowywanie danych 2 x Samsung SpinPoint F1 640 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ) 450 pln (ciche i wydajne)

Dysk Twardy pod scratch disk nr 2 do photoshopa WD Veloci Raptor 150GB 500 pln

Dysk Twardy do zewn obudowy Samsung SpinPoint F1 640 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ) 220 pln (czeste backupy to obowiazek, niestety)

Obudowa do dysku zewn External Box CEB-35 s 100 pln (USB / e-SATA)

Karta Graficzna Palit Radeon HD4850 512MB DDR3 /256bit 450 pln (z rozsadku, nie z milosci)

Zasilacz Be-Quiet Dark Power P7 650W 500 pln (mam nadzieje ze pociagnie i jeszcze troche zostanie)

Obudowa Big Tower Cooler Master Cosmos S link do video 650 pln

lub (dlaczego tak drogo? bo mnie stac, mam klaustrofobie i wyczulone ucho hehe)

Obudowa Big Tower Lian Li PC-A71 link do video 650 pln

Nagrywarka DVD LG GSA - H55L 150 pln

Fundusze 5k

Czy kręcisz? owszem

Do czego wykorzystujesz komputer? grafika 2D- photoshop, corel (zawodowo), rowniez nowe gry

Czy zamierzasz dokładać drugą kartę w SLI/CF? nie, chyba ze za rok zakup 2 nowszej generacji znaczaco podniesie wydajnosc w grach to sie pomysli

system cichego chlodzenia od scythe ale tego juz nie bede wypisywal

do tego monitor Eizo 24 cale- bajka

bede siedzial na xp 64bit

obudowy = zagwostka, obie praktycznie idealne

zapraszam do obejrzenia 5 min recenzji video ;)

za uwagi z gory thx,

cisza + wydajnosc to to co mnie podnieca :D

obudowa w tej cenie to Antec a nie jakieś cosmosy ;)

a dokładniej TA którą możesz na Zenfiscie kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mobo gryzie się z ramem , albo kupujesz P5Q Deluxe(bez 3 na końcu) i te ramy co masz albo ta płytę co masz i szukasz sobie jakichś ddr3 (według mnie opcja pozostania na ddr2 lepsza)

Ram: partioty ostatnio się pogorszyły , lepiej wybrać OCZ Reaper 1066 lub A-Data EE 1066

CPU e8500 kosztuje 520 zł a nie 600 , a praktycznie takie same wynik w OC uzyskasz na xeonie e3110 (480zł)

cooler: Thermalright Ultra 120 extreme + Xthermal BFT (cicho i wydajnie 160+45)

gpu Sapphire Radeon HD 4850 Toxic 530zł (lepsze chłodzenie , oc)

Edytowane przez BLiT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mobo gryzie się z ramem , albo kupujesz P5Q Deluxe(bez 3 na końcu) i te ramy co masz albo ta płytę co masz i szukasz sobie jakichś ddr3 (według mnie opcja pozostania na ddr2 lepsza)

Ram: partioty ostatnio się pogorszyły , lepiej wybrać OCZ Reaper 1066 lub A-Data EE 1066

CPU e8500 kosztuje 520 zł a nie 600 , a praktycznie takie same wynik w OC uzyskasz na xeonie e3110 (480zł)

cooler: Thermalright Ultra 120 extreme + Xthermal BFT (cicho i wydajnie 160+45)

gpu Sapphire Radeon HD 4850 Toxic 530zł (lepsze chłodzenie , oc)

800 a 1066 w ramie odgrywa duza roznice? 100 pln drozej mnie wyjdzie ale jesli ma to znaczenie to czemu nie

tak z ciekawosci zapytam o ten monitor, podobno jakosc i odwzorowanie kolorow naprawde orgazmiczna;o to prawda?

nie bo to baza pod monitory eizo serii dla grafikow, jedyna roznica to ze maja glosniki i nie mozna ich skalibrowac sprzetowo, a co do gier to sie srednio nadaje bo matryca pod kolorki- va a nie pod gry czyli tn, wiec smuzenie na poziomie srednim, z tego co sie dowiadywalem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reaper 1066 http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...oducts_id=11618 (8G za 700zł)

a-data 1066 http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...oducts_id=13546 (8G za 600zł)

Ale tak prawdę powiedziawszy i kości 800 nie będą złe w razie czego zawsze można je trochę podkręcić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi