Skocz do zawartości
mpeg-4

Głośniki Vigoole Czyli Nowy Gracz Na Polskiej Scenie

Rekomendowane odpowiedzi

+ do + i - do - czy może liściu według ciebie się inaczej podłącza głośniki ? ;]

Tak swoją drogą to już grają oba bezproblemowo, jeden z kabli w środku w prawym głośniku był poluzowany :mur: :lol:

Edytowane przez Lanc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niech w końcu się ktoś wypowie z posiadaczy, warto je kupować czy czekać na solo ?? :) Jakas recka by się przydała

Pierwsze doświadczenia nie są najlepsze, na 2 albo 3 użytkowników, którzy dostali Vigoole w ostatnich dniach Lanc musiał rozkręcać głośnik i poprawiać kable... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi to bardziej sugeruje, że nie umiesz ich podłączyć.

Twoj post mnie nie dziwi , za krotko jestes na forum :D

Pierwsze doświadczenia nie są najlepsze, na 2 albo 3 użytkowników, którzy dostali Vigoole w ostatnich dniach Lanc musiał rozkręcać głośnik i poprawiać kable... :D

Nadto uslyszal , ze nie wie jak sie glosniki podpina ;d

Soreks za offa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim tłumaczeniu ze strony trzeciej ktoś ciągle wkleja (a ja to już któryś raz usuwam) w miejsce odnośnika do strony producenta głośników ''wigoole'' następujący link który się tyczy praw autorskich i cytowania :

http://lists.ibiblio.org/pipermail/cc-pl/2...May/000730.html

Być może administrator/moderator w ten delikatny sposób chce mi dać do zrozumienia że nie robię tego w uzgodnieniu z oryginalnym autorem tych recenzji i naruszam w ten sposób prawa autorskie , ale nie bójta się o nic :wink: bo autorzy tych recenzji wiedzą o tym i nie mają nic przeciwko temu ,poniżej link :

http://forum.ixbt.com/topic.cgi?id=12:47405-5

Krak_oN (czyli ja )

romanrex (redaktor z IXBT)

''Sprawdzić dokładności tłumaczenia oczywiście nie mogę . Mogę tylko wyrazić podziękowanie za dążenie do przekazania informacji na język Polski .Bardzo przyjemnie jest zobaczyć, kiedy twój artykuł tłumaczą na różne języki, i jest nim zainteresowanie ..''

Maxim Liadov/Максим Лядов (redaktor z IXBT)

''Bardzo przyjemnie jest widzieć braci Słowian. U mnie żona nieco włada polskim i czeskim językiem, studiowała na uniwersytecie.''

:D

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mówiłem.

Że co proszę ? Mówiłeś ?!

Żeby rozkręcić prawy głośnik i docisnąć wtyczki wewnątrz ? Od kiedy takie coś jest brane pod "prawidłowe podłączenie" ? :lol2: :mur:

Wyjdź ! :blink:

Czytam na bieżąco i dalej nie wiem :? Warto brać Vigoole C2180? słuchał ktoś na nich rocka i trance'u? Mógłbym prosić dotychczasowych posiadaczy o kilka zdjęć? Z maskownicą i bez :)

pzdr

Rock i trance gra bardzo przyjemnie, jednak trancu za głośno nie posłuchasz, przy około 70% mocy trzeba zmniejszać poziom basów, bo głośniki po prostu zaczynają trzeszczeć :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rock i trance gra bardzo przyjemnie, jednak trancu za głośno nie posłuchasz, przy około 70% mocy trzeba zmniejszać poziom basów, bo głośniki po prostu zaczynają trzeszczeć :angry:

I tak mija mit tanich chinskich zestawow, gdzie wszystko jest idealnie dobierane.

Definitywnie za slaby wzmacniacz dla tych glosniczkow tam siedzi skoro brakuje kontroli.

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grr, wzmacniacz podlaczony do zasilania buczy, jesli macie ciche wiatraki w komputerze i glosnik na biurku to to slychac i jest to dosc denerwujace, podlaczalem tez osobno i prze listwe stabilizujaca nic sie nie zmienia. Buczenie jest stale niezalezne od glosnosci. Troche przeginka jak dla mnie. Zauwazyliscie cos takiego u siebie?

Normalnie 1 m od glosnika buczenie jak ze stacji transformatorowej grrrrrrrrrrrrr

Ok juz ustalilem co buczy transformator napiecia...kiepskiej jakosci, teraz pytanie czy ktos ma tak samo?, bo nie wiem czy gwarancja czy, no mozna samemu kupic za grosze o wiele lepszy napewno.

Edytowane przez szatis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ahhh no i wreszcie do mnie zapukał GLS. Otwieram i mila niespodzianka naprawdę są duże, porównując do moich głośników z wieży Panasonica SA-CH34 to je przebijają. Odsłuch będzie prowadzony na karcie Creative SB Live 0100, zobaczymy co potrafi. Nie spodziewam się cudów ale może będzie ładnie grało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak mija mit tanich chinskich zestawow, gdzie wszystko jest idealnie dobierane.

Definitywnie za slaby wzmacniacz dla tych glosniczkow tam siedzi skoro brakuje kontroli.

Cena = 200 zl.

Nawet jesli to ma wady , a ma na pewno , to i tak zagra lepiej niz cala masowka sprzedawana u nas w PL do tych kwot. W tej cenie przeciez u nas sa jedynie Logitechy i Creativy. Nawet Geniusow w sklepach nie dostaniesz , na Allegro modelu 2000x w ogole nie ma. Trzeba miec na uwadze wlasnie cene , a oprocz tego wymagac tyle ile moga dac. Tak samo jak proc za 100 zl nie moze byc wypasem wzgledem tych za 500 , tak i te glosniki oraz wszystko ma podobne relacje wzgledem swojej ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może niektóre egzemplarze mogą mieć problemy ze słyszalnym trafem ,ponizej cytat z recenzji Vigoole С2149 z ''techlabs'' :

Jakość dźwięku ogólnie rzecz biorąc jest dobra. A za takie pieniądze,można rzec , nawet bardzo dobra,nie spodobał nam się tylko jeden moment - w pauzach między utworami słyszalne jest sieciowe tło.Jeżeli kolumny zostaną umieszczone na stojakach, i rozstawione, to problemu nie ma, ale jeżeli S2149 zostaną ustawione na stole obok siebie, to sieciowe tło jest całkiem dobrze słyszalne,a szczególnie wieczorem . ale to jest drobiazg. Bo już zaraz po włączaniu pierwszego utworu zapominasz o «tle» i zaczynasz rozkoszować się dźwiękiem.

PS

W recenzjach innych modeli Vigoole nic nie wspominają o tym “brumieniu” .

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe z tym charczeniem. W Solo 70% głośności nie wywołuje trzeszczenia. Wszystko jest ok. Z drugiej strony taka głośność w Solo to już tylko na duży pokój lub dużą odległość.

Vigoole mogą wywoływać takie trzeszczenie z różnych powodów. Tak jak HeatheN pisał, źle dobrany wzmak. I np. być moze dlatego w Solo problemu nie ma, bo wg rosyjskich recenzetnów wzmak w Solo jest dobrany idealnie.

Inne powody to może być coś źle dobrane. Kabel, ustawienie, źródło.

Nie czepiałbym się specjalnie Vigoole. Kosztują od 200zł do 400zł. Można od nich wymagać dużo, ale nie za dużo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i pierwsze wrażenia dźwiękowe, grają bardzo głośno, hmm gdyby właśnie był mocniejszy wzmacniacz to byłoby naprawdę pięknie. Oczywiście nie narzekam, powiem tyle że usłyszałem dźwięki głównie średnie tony których nie było nawet na Panasonicu. Bass mają bardzo przyjemny, nie jest niesiony i przedłużany, odpowiednie ustawienie equalizera dostarcza bardzo przyjemnych odczuć, słucham właśnie CunninLynguists - A Piece of Strange. Jestem zauroczony, mam nadzieje ze po paru dniach będzie można wydobyć z nich nieco więcej. Dźwięk nie jest zagłuszany przez trzaski czy inne odgłosy, górne dźwięki nie są drażniące, bardzo można łatwo zredukować. Nie słyszałem MicroLab 6C ale mogę z czystym sumieniem polecić każdemu kto miałby ochotę na Creative czy Logitech, nie warto przepłacać za plastikowe niby "cóś". Mój egzemplarz narazie nie posiada żadnych wad, nie słyszę żadnych trzasków czy coś takiego, jest ok. Wykonanie, hmmm mam nadzieje że po paru miesiącach nie odejdzie okleina pod wpływem na zmianę wilgotności w powietrzu bądź wysokich temperatur. Spasowanie jest niezłe choć przy pokrętłach mogłoby być lepiej, prezentują się naprawdę ładnie, wszystko jest stonowane żadnych zbędnych dodatków i tak ma być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena = 200 zl.

Zgadzam sie, ale ja pije do stwierdzeni jakoby owe tanie zestawy miazdzyly kolumny za 1000zł i wyzej...

Tanie monitory za 800zł i wzmak uzywka za 200 i gra i buczy;) a tanie chinskie zestawy (nie mowie o mancie, o pure czy innych DOBRYCH wynalazkach bo nie zawsze drogie=dobre) ktore w 10% przypadkow sie psuja lub maja wady nie maja szans.

Sam przymiezam sie za 200zł do zakupu jakis monitorkow do radia do sypialni malutkich i moze to beda vigoole;)

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba wnioskuję że lepiej poczekać na microlaby solo6c, tylko ile można czekać? Chciałem kupić przed wakacjami, ale się wstrzymałem bo pomyślałem że kupię jak wrócę z wczasów, no i wsio posprzątane... A Vigoole zachęcają wyglądem i regulacją z boku kolumny, cena też nie wygórowana. Komentarze ogólnie na plus, nie wiem co myśleć... :mur:

Grelos- mógłbyś zarzucić jakieś foty? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie, ale ja pije do stwierdzeni jakoby owe tanie zestawy miazdzyly kolumny za 1000zł i wyzej...

Tanie monitory za 800zł i wzmak uzywka za 200 i gra i buczy;) a tanie chinskie zestawy (nie mowie o mancie, o pure czy innych DOBRYCH wynalazkach bo nie zawsze drogie=dobre) ktore w 10% przypadkow sie psuja lub maja wady nie maja szans.

Sam przymiezam sie za 200zł do zakupu jakis monitorkow do radia do sypialni malutkich i moze to beda vigoole;)

Wszystko jasne. Cena z czegos wynika :)

Trzeba przyznac , ze nasz rynek pod katem elektroniki jest rynkiem zachowawczym i trzeba sie cieszyc z tego , ze mozna nabyc choc Solo czy Vigoole. W wiekszosci sklepow u nas jak podasz te nazwy to dostaniemy nastepujaca odpowiedz : panie , masowka Logiego i Creativa :D

Swoja droga , bo moze zle zrozumialem :P Manta to dobry wynalazek? Tak zabrzmialo to :D

Chyba wnioskuję że lepiej poczekać na microlaby solo6c, tylko ile można czekać?

Zamawiac mozesz od 29.08 , a dostawa od 20.10. Na stronie Midasa jest o tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co mi się nie podoba - maskownica, widać że materiał jest bardzo łatwo zabrudzić, gdy wyciągałem z pudełka a są one w foliach na jednym byly tłuste ślady, bez wyglądają o wiele lepiej ale to jest moje własne odczucie. Jeśli chodzi o trzaski to mpeg-4 może mieć rację "Np ustawienie poziomu sygnału i basów w korektorze ponad zdrowy rozsądek", trzeba ostrożnie ustawiać odpowiednie wartości szczególnie przy pierwszych odsłuchach. A pokrętła chodzą bardzo elegancko :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Np ustawienie poziomu sygnału i basów w korektorze ponad zdrowy rozsądek :wink:

To też, tylko że po prostu niektóre kawałki mają same z siebie basy na wysokim poziomie ;) (EQ mam w linii ciągłej na standardowym ustawieniu ;) )

I na przykład Back in Black od AC/DC można słuchać na 100% mocy głośników / 100% mocy karty muzycznej i nie ma żadnych szumów i zakłóceń, tylko jest trochu przy głośno :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lancu , widze ze Ty konkretniejszej muzyki sluchasz :D

Masz moze w poblizu Judas Priesta albo Ironow? Ostatecznie stara Metalka? Jesli tak to jak to daje rade? (gitary , wszedzie wysokie tony , piskliwy jazgot zas w starej Metalce mocna perkusja , w sumie mocne stopy :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może niektóre egzemplarze mogą mieć problemy ze słyszalnym trafem ,ponizej cytat z recenzji Vigoole С2149 z ''techlabs'' :

Jakość dźwięku ogólnie rzecz biorąc jest dobra. A za takie pieniądze,można rzec , nawet bardzo dobra,nie spodobał nam się tylko jeden moment - w pauzach między utworami słyszalne jest sieciowe tło.Jeżeli kolumny zostaną umieszczone na stojakach, i rozstawione, to problemu nie ma, ale jeżeli S2149 zostaną ustawione na stole obok siebie, to sieciowe tło jest całkiem dobrze słyszalne,a szczególnie wieczorem . ale to jest drobiazg. Bo już zaraz po włączaniu pierwszego utworu zapominasz o «tle» i zaczynasz rozkoszować się dźwiękiem.

PS

W recenzjach innych modeli Vigoole nic nie wspominają o tym “brumieniu” .

Sieciowe tlo ladne owijanie w bawelne. Przeciez to kiepskiej jakosci transformator napiecia buczy, koszt niewielki, mogli juz sie bardziej postarac, u mnie buczy dosc glosno dlatego reklamuje. Kiedys kupowalem router kupilem tanszego planeta gniazdko mam za lozkiem i mi buczal zasilacz w nocy, zmienilem na linksysa jest bezglosny. Transformator w glosniczkach do kitu albo mam walniety model bo to buczenie jest zbyt glosne a glosnik mam na biurku.

dyktafon z odleglosci 0,7m (podglosnic) na zywca to jest dosc glosne i bardzo denerwujace, jak po przerwie wlaczam glosniki to narasta w 15 minut do wersji slyszalnej i denerwujacej.

nagranie z dyktafonu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzac na ten trafo przyszlo mi jedno skojarzenie do glowy : chinskie i radzieckie zabawki sterowane z lat 90 :| To faktycznie nie wyglada zachecajace. Lepszej klasy to ja w sredniej samemu sobie nawijalem :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sieciowe tlo ladne owijanie w bawelne. Przeciez to kiepskiej jakosci transformator napiecia buczy....

Sieciowe tło ,to nie to samo co brumiące trafo ,im tam w tej recenzji chodziło raczej o przydźwięk sieci,dobywający się z głośników , poniżej są próbki przydźwięku sieciowego :

Przyd%C5%BAwi%C4%99k

Dla pewności i świętego spokoju najlepiej będzie zanieść te głośniki do kogoś znajomego ,i tam je podłączyć bo może coś z parametrami prądu w mieszkaniu jest coś nie tak :unsure: .

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lancu , widze ze Ty konkretniejszej muzyki sluchasz :D

Masz moze w poblizu Judas Priesta albo Ironow? Ostatecznie stara Metalka? Jesli tak to jak to daje rade? (gitary , wszedzie wysokie tony , piskliwy jazgot zas w starej Metalce mocna perkusja , w sumie mocne stopy :D )

Co do Ironów:

Wszystkie MP3 mają ustawione w MP3Gain 89dB

No More Lies - 70% mocy, basy 3/4 i jest czysto, jak chcemy głośniej to trzeba obniżyć basy.

Prowler - ideeealnie, ale tutaj mało basowej gitary ;) (100% głośność, 3/4 basy)

Paschendale - na 90% ok (bas 3/4), na 100% trzeba basy obniżać (tak do 1/2) i jest czysto i pięknie :]

Generalnie basy są przyjemnie grane, ale tak do 70-80% mocy, potem to już zależy od kawałka ;]

Jakiś konkretny kawałek cie interesuje ? :)

Bym zapomniał: SB Live! 24bit @ x-fi extreme audio (crystalizer wyłaczony)

Edytowane przez Lanc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi